Foto: Shutterstock
Kā saglabāt smadzenes neizšķaidītas, atbildi uz šo šķietami savādo jautājumu meklē divu bērnu mamma Hanna Upe. Pagūt no rītiem skolas bērniem uzdot virkni jautājumu – "E-talonu paņēmi? Telefons ir?" Pa dienu veikt ne tikai savus darba pienākumus, bet būt loģistikas meistaram, atbildot uz 101 bērnu tālruņa zvanu un īsziņām, vakarā tikai padomāt par zupas gatavošanu, bet laika trūkuma dēļ vienkārši uzcept olas.

Pazīstama situācija? Savu septembra sajūtu Hanna atklāj savā blogā "Manasmellenes", piedāvājot arī portāla "Cālis" lasītājiem ielūkoties viņas ģimenes ikdienā un, ļoti iespējams, redzēt tieši to pašu ainiņu (fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs – red.).

"Pirmais septembris ir štrunts. Tāpat kā kāzu diena. Īstais seksiņš sākas pēc tam. Svētkos? "Īzī pīzī". Izmazgā matus vai aizej pie friziera. Uzcep kūku vai pasūti par bargu naudu. Aizej pagozējies prožektoru gaismā un liecies uz auss. Ieķeksējies sociālajos tīklos un iegrāb laikus – laime pilnīga!

Toties pēc tam jau viss tikai sākas. Izmētātas zeķes (gan kāzu, gan skolēnu gadījumā), nemazgātu trauku kaudzes (tāpat abos gadījumos) un pēc maltītes brēcošas mutes. Vienīgi mājasdarbi laikam tikai nāk komplektā ar skolēniem un pēc kāzām par šādiem nav jāuztraucas. Vai tomēr? Rudens tirgus preces, kompozīcijas no dārzeņiem, pētījums par mājdzīvnieku vai radoša maska. Arī laulība to var prasīt.

Un tikai amerikāņiem tas ir tā, kā rāda viņu video – vecāki dzer "šampi", kad atsākas skola. Latvijā vecāki (būsim atklāti – mātes) saķer galvu šausmās par milzīgo informācijas apjomu, kas viņām ir jāatceras, jāapstrādā un jāizpilda!

Kā tas ir Latvijā

Foto: Shutterstock

Modinātājs pulksten 6.30 katru darba dienu. Neskaitāmu launaga trauciņu sagatavošana. Katru darba dienu. Tīru un pieklājīgu drēbju nodrošināšana un matu pīšana. Mūžīgā mutes dzesēšana – "Telefonu un maku paņēmi? E-talons ir? Sporta tērps!" Atgādinājums iztīrīt zobus, mudinājums ģērbties. Tas viss ar nosacījumu, ja vispār ir izdevies piecelt savus skolēnus!

Kad skolēni veiksmīgi un laikā nogādāti skolā, mātes var ķerties pie maizes pelnīšanas. Domājat astoņas stundas kvalitatīvi nodoties savam nopietnajam amatam? Kā tad!

Nočekot e-klasi, izlasīt audzinātājas prasības jaunajam mācību gadam. Pusdienas laikā nopirkt vēl 101 štruntu, kas būs vajadzīgs tādā ģeniālā priekšmetā "Mājturība un tehnoloģijas". Noteikti katru no šiem ģeniālajiem štruntiem skolēns gada laikā izmantos tieši vidēji 0,75 reizes. Bet mātes skrien.

Un pusdienas laikā noteikti jānopērk kaut kas ēdams, jo bērni, iznākot pa skolas vērtiem, izskatīsies tā, ka tūlīt paģībs no neēšanas. Atbildēt uz pulciņa vecāku "Whatsapp" grupas ziņām. Vai arī vienkārši ignorēt tās.

Mūžīgā onlainā

Foto: Shutterstock

Pirmdienās, trešdienās un ceturtdienās jāatceras piezvanīt savam skolēnam pulksten 14.45, ka viņam jāiet uz pulciņu. Jādežūrē pie telefona un jāgaida n-tie zvani ar atskaiti – izeju no skolas, iekāpju tramvajā, esmu galā. Un pamēģini tikai būt nesazvanāma! Vai uz tualeti aiziet bez telefona. Pieci neatbildētie un histērijā raudošs sākumskolēns garantēts. Pēc darba, nē, reāli pusotras stundas pirms sava darba laika, jāskrien izņemt pirmklasnieks.

Jo ne mani nervi, ne Rīgas satiksme nav tik stabili, ka jau septiņu gadu vecumā viņš varētu doties no skolas mājās viens. Skaties priekšniekam acīs un no kauna lien zemē, ka atkal kavē darbu.
Vakarā pārvelies mājās, nesot savu somu, pirmklasnieka somu, un vēl kaut kādus štruntus, par kuru izcelsmi tev nav ne jausmas. Labi, ka dārgais vīrs ir pārnesis mājās "Rimi" maisu ar pārtiku. Pārskati to – kauliņi, dārzeņi, krējums, maize, tomāti.. Jā, viss, lai pagatavotu zupu. Cik veselīgi. Bet man tam nav laika. Sakrāmēju produktus ledusskapī un izcepu olas. Zupai man nav spēka.

Kad ģimene ir paēdusi, oho, izrādās, ka ir jau jāiet gulēt! Citādi piecelt skolēnus no rīta būs neiespējami. Nu neko. Sākas vakara mutes dzesēšana – "Ej mazgāties, zobiņi! Saliec mantas. Apskaties dienasgrāmatu!"

Pulksten 21.30 bērni ir gultās. Ja 7 ir jāceļas, tas ir pats vēlākais pieļaujamais laiks, kad pirmklasniekam slīgt miegā. Ja man ir spēks – novācu bardaku, ja nē – nolemju izdzert tēju un iet gulēt. Nez kāpēc ap pulksten 23 vienmēr sēžu vēl virtuvē un lasu, bet gulēt neeju. Laikam tāpēc, ka es arī gribu dzīvi?

Kā saglabāt smadzenes neizšķaidītas

Foto: Shutterstock

Bērniem savu atbildību! Nekrāmē viņu somas, pulciņu piederumus. Ja viņam ir vajadzīgs iesniegums no tevis par kaut ko, lai atnāk pie tevis un paprasa, nevis tu izlasi to e-klasē, izdrukā drošības pēc un skrien viņam virsū ar iesniegumu. Liec bērniem domāt par viņu lietām. Protams, pirmklasniekam ir jāiemāca sakrāmēt soma un pirmo mēnesi vajag pārbaudīt, kā tā ir salikta. Atslēgas vārds – pārbaudīt!

Sagatavojies darba nedēļai! Nedēļas nogalē sagatavo drēbes un saliec bērnam tās zināmās vietās. Izstāsti, kuras ir skolas drēbes un liec bērnam katru vakaru salikt jauno drēbju kārtu nākamajai dienai. Raugies, lai netīrās drēbes bērns pats noliek tam paredzētā vietā. Tāpat nodrošinies ar brokastu un launagu krājumiem nedēļai – rieksti, musli, augļi, dārzeņi, graudu maize, jogurti, siera nūjiņas – tie ir produkti ar pietiekami garu derīguma termiņu, lai nebūtu darba dienu vakaros jādomā par pārtikas krājumiem.

Ne vairāk kā divi modinātāja zvani, ne retāk kā ik pēc piecām minūtēm. Celies laikus! No rīta minūtes skrien vētras ātrumā. Nemaldini sevi, ka pa 20 nogulšņātajām minūtēm izgulēsies. Saņemies, piecelies un tev nebūs jākavē. Jo agrāk dosies laukā no mājas – lielāka iespēja izvairīties no sastrēgumiem un iegūt mierīgu rītu.

Brokastis ar tēju. Pabaro sevi un savus skolēnus! Aukstajā laikā silta tēja sasildīs mazos, bet apziņa, ka bērns būs uzņēmis ko vērtīgu pirms skolas pusdienās, sildīs tevi. Pati arī paēd.

Neuzņemies visu uz sevi! Ne fiziski, ne emocionāli. Šeit ir vieta izpausmei. Vīrs (cik gan daudzas no mums nemaz neļauj vīriešiem izpausties!) ar savu racionālo skatījumu, iespējams, ieteiks tev kādu labu risinājumu problēmai, kas tev nedod miera. Reiz uzticēju gaiļa maskas gatavošanu vīram un rezultāts bija lielisks – man bija veseli divi brīvi vakari! Un laimīgs bērns diezgan pabriesmīga paskata gaiļa kostīmā, bet kas gan ir svarīgāks par manu mieru?

Pazemini savus standartus. Putekļu dzenāšana, spodri logi, apenes, kas sašķirotas pa krāsu toņiem. Priekš kam tas viss?

Ārā! Pat ja tumsa un aukstums nāk, saģērbies atbilstoši un ejiet laukā. Svaigs gaiss un pastaigas nomierina un uzlādē.

Kaut kas garšīgs – no augļiem un dārzeņiem. Kopīgi gatavota maltīte baros dvēseli un miesu. Brīvdienā pagatavojiet kādu rudenīgu ēdienu, kas nav ierasts jūsu mājās – tomātu zupu, pildītus kabačus vai ābolu plātsmaizi. Ja mājā jau iezadzies drēgnums, ēdiena smarža to sasildīs!

Un mieru, tikai mieru. Beigsies septembris, nāks nākamās problēmas! Lai mieriņš!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!