Foto: Shutterstock
Lai gan pašlaik ar gripu visvairāk slimo bērni, no slimošanas nav pasargāts neviens. Tieši gripas epidēmijas laikā, par savu veselību ir jārūpējas visvairāk. Taču ko darīt jaunajām māmiņām, kurām ir mazs zīdainītis, kas jābaro ar krūti?

Tām jaunajām mammām, kuras vēlas pasargāt gan sevi, gan zīdaini no gripas epidēmijas, jāņem vērā daži padomi:

  • Jāizvairās no publisku vietu apmeklēšanas – lielveikali, sabiedriskais transports, poliklīnikas ir tās vietas, kurās ir iespējams nonākt kontaktā ar gripas slimniekiem;
  • Ārsta vizītes jāpiesaka uz mājām;
  • Nav ieteicams ar rokām aiztikt acis, muti, degunu;
  • Bieži jāmazgā rokas;
  • Regulāri jāvēdina telpas;
  • Mājas aptieciņā jātur paracetamols.

"Ja māmiņa ir saslimusi, noteikti jādzer daudz šķidruma – nesaldinātas tējas un ūdens," norāda ģimenes ārste un pediatre Egita Krauze. Zāles, kas nekaitēs un palīdzēs gripas seku novēršanā ir paracetamols un ibumetins, ārstēšanai un profilaksei varot izmantot arī homeopātiskās zāles, tomēr pirms doties uz aptieku, noteikti nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Ģimenes ārste arī uzstāj, ka bērniņu pārtraukt barot ar krūti noteikti nevajag un to pat nedrīkst darīt. Zīdainis ar mātes pienu saņem visas vērtīgās barības vielas un, pat ja mamma ir saslimusi ar gripu, tas nav iemesls, lai pārtrauktu zīdīšanu. Bērniņus ar krūti nebaro vien smagu infekciju gadījumā. Jāievēro gan tas, ka tā kā gripa tiek pārnesta ar pilieniem un cilvēki inficējas tiešā kontakta dēļ, māmiņām, kas saslimušas, noteikti jānēsā sejas maska un regulāri jāmazgā rokas, lai saslimšanas riskam nepakļautu zīdaini.

Tomēr, ja bērniņam parādās gripas simptomi – augsta temperatūra, klepus, drebuļi, skaļa raudāšana – noteikti uzreiz jāvēršas pie ārsta. Zīdaiņus, kuri ir jaunāki par sešiem mēnešiem, pret grupu nevakcinē. Sasniedzot sešu mēneša vecumu bērniņu drīkst vakcinēt pret gripu, taču, kā norādīja E. Krauze, bērniņam tas ir smags process, jo jāveic vairākas, atkārtotas vakcīnas, un viņas praksē šogad vēl nav bijuši gadījumi, kad tik mazus pacientus vakcinētu. 

"Vakcīna pret gripu kompensēta bērniem no sešu mēnešu vecuma, jo bērnus līdz šim vecumam pret gripu nevakcinē. Saskaņā ar ražotāja norādījumiem vakcīnu pret gripu var lietot bērniem sākot no sešu mēnešu vecuma. Maziem bērniem zīdaiņu vecumā arī pastāv nopietns risks saslimšanas gadījumā ar gripu, tādēļ ģimenēs, kur ir zīdainīši, ieteicams pret gripu vakcinēties visiem ģimenes locekļiem, lai pasargātu mazuli no infekcijas," skaidro Anete Jansone, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve. 

Gripas epidēmijas laikā nav ieteicams pārlieku satraukties. Saslimšanas gadījumā, pat ja tā ir saaukstēšanās, mammām ar zīdaiņiem ārsta konsultācija ir obligāta. Svarīgākais – gripa ir jāizslimo, pietiekami atpūšoties un izguļoties, liekam riskam nepakļaujot ne sevi, ne mazuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!