Foto: Shutterstock

Valsts izglītības satura centrs apkopojis aktualitātes jaunajā mācību gadā – gan saistībā ar valsts pārbaudījumu sistēmu, gan par satura pilnveidi profesionālajā izglītībā, kā arī jaunumus interešu izglītībā. Lūk, kas sagaida bērnus un vecākus 2018./2019. mācību gadā!

Valsts pārbaudījumu sistēma

2018./2019. mācību gadā vispārējā izglītībā valsts pārbaudes darbus kā ierasts plānots organizēt:

  • 3. un 6. klases diagnosticējošo darbu norisi 2019. gada februārī – martā;
  • visu svešvalodu centralizēto eksāmenu norisi 2019. gada martā;
  • centralizēto eksāmenu un eksāmenu norisi par pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības apguvi 2019. gada maijā – jūnijā;
  • 11. klases diagnosticējošo darbu fizikā un ķīmijā norisi – 2019. gada aprīlī.

Arī 2018./2019.mācību gadā sadarbībā ar portālu "Uzdevumi.lv" 6. klases diagnosticējošo darbu dabaszinībās būs iespējams kārtot tiešsaistē.

Grozījumi valsts pārbaudījumu norises kārtībā un noteikumos par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību nosaka, ka 12. klašu skolēniem eksāmena kārtošanas valoda ir latviešu valoda. 9. klašu absolventiem 2018./2019.mācību gadā eksāmenu, izņemot eksāmenus svešvalodu mācību priekšmetos, materiāla valoda ir latviešu valoda. Latviešu valoda kā eksāmena kārtošanas valoda 9. klašu izglītojamiem tiks ieviesta ar 2019./2020. mācību gadu.

Lai optimizētu centralizēto eksāmenu darbu vērtēšanu, 2018./2019.mācību gadā plānots fizikas un latviešu valodas centralizēto eksāmenu darbu atsevišķu daļu vērtēšanu organizēt tiešsaistē.

Atbalsts izglītojamo spēju un talantu attīstīšanai

Atbalstot izglītojamo spēju un talantu attīstīšanu, 2018./2019. mācību gadā plānots īstenot šādas aktivitātes:

  • Eiropas Savienības struktūrfondu projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" gaitā tiks:
  • Apmācīti 100 pedagogi tālāizglītības kursos par agrīnu talantu identificēšanu un attīstību.
  • Notiks 14 mācību priekšmetu olimpiādes nacionālā mērogā, tostarp atjaunotā angļu.
  • Notiks piecu reģionu zinātniski pētniecisko darbu konferences un viena valsts, kā arī divas vasaras skolas "ALFA" un literātu skolas.
  • Tiks īstenota īpaša programma robotikas komandu attīstībai.

Eiropas Savienības struktūrfondu projekta "Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai" gaitā:

  • Kopā tiek īstenoti vairāk nekā 3500 pasākumi, no tiem puse "STEM" un vides jomā. Piedalās kopā 60 000 bērnu un 4000 pedagogu no 116 izglītības iestādēm un 116 pašvaldībām.
  • Tiks izdalīti mācību līdzekļu kompekto robotikas un ķīmijas interešu izglītības pasākumu īstenošanai 100 skolām.
  • Tiks apmācīti 100 pedagogi "DIBELS Next" un 40 psihologi Vekslera intelekta testa pielietošanai, tādējādi stiprinot pedagogu kompetenci darbā ar MT bērniem (ar psihiskiem un somatiskiem traucējumiem).

Profesionālā izglītība

Satura pilnveide

Profesionālajā izglītībā tiek turpināts apjomīgs darbs pie modulāro izglītības programmu ieviešanas profesionālo izglītības iestāžu ikdienas mācību procesā.

Saistībā ar 2018. gada pavasarī "PINTSA" saskaņotajām un apstiprinātajām nozaru kvalifikāciju struktūrām - notiek intensīva jaunu profesiju standartu un profesijas kvalifikācijas prasību izstrāde, kuri tiek aktualizēti atbilstoši profesionālā darba tirgus tendencēm.

Pārbaudes darbi

Aktualizēt centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu programmas un izstrādāt centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenus.

Saskaņot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus.

Interešu izglītība

Turpinās 2017. gadā iesāktā Latvijas valsts simtgadei veltītā pasākumu cikla "Pilsoniskās līdzdalības un labo darbu maratons" īstenošana. 2018. gada rudenī reģionos notiks četri Labo darbu festivāli ar mērķi sekmēt bērnu un jauniešu piederību savai skolai, vietējai kopienai un valstij un veicināt viņu pilsonisko līdzdalību, patstāvību, atbildību un piedalīšanos Latvijas valsts simtgades svinēšanā, kā arī valstiskās apziņas stiprināšanā. Festivāli notiks: 26. septembrī Madonā, 3. oktobrī Rīgā, 12. oktobrī Rēzeknē, 26. oktobrī Talsos. 2019. gada pavasarī (laiks un vieta tiks precizēta) Rīgā notiks noslēguma sarīkojums "Ceļā uz nākamo simtgadi".

Sekmējot bērnu un jauniešu nacionālo identitāti, kultūras mantojuma apguvi un turpinot mērķtiecīgu un plānveidīgu gatavošanos XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un svētkiem 2020. gadā, notiks svētku repertuāra sagatavošana un repertuāra apguve svētku lielajām programmām (kori, dejas, instrumentālā mūzika, folklora) un organizēti starpsvētku pasākumi:

  • Latvijas izglītības iestāžu koru, deju kolektīvu un pūtēju orķestru skates reģionos un svētku modelēšanas koncerti;
  • II Tautas mūzikas festivāls 2019. gada 27. aprīlī Limbažos;
  • bērnu tautas deju festivāls "Latvju bērni danci veda" 2019. gada 25. maijā Alūksnē un 31. maijā Talsos;
  • bērnu un jauniešu folkloras kopu nacionālais sarīkojums nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas un pārmantošanas programmai "Pulkā eimu, pulkā teku" 2019. gada 18.-19. maijā Iecavā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!