Foto: Publicitātes foto

Bērnība – tās, protams, ir spēles un jautrība. Arī sabiedrībā zināmi vecāki Anna Rozīte, Una Gavare, Jūlija Ekkerte un Ansis Bogustovs bērnību saista ar nostalģisku prieku un zināšanas par pagalma spēlēm labprāt nodod arī saviem bērniem. Pašlaik norit arī Rīgas domes sadarbībā ar "Danonki" organizēts balsojums par iecienītāko pagalma spēli vietnē www.milakaspele.lv.

TV sejas un māmiņu sociālās kustības Babyroom pārstāves Annas Rozītes mīļākās bērnības spēles bijušas klasītes un klusie telefoni, ko viņa iemācījusi arī savai meitai Emīlijai. Abas kopā mēdzot spēlēt paslēpes, klusos telefonus un Emīlijas iecienītās ķerenes. Annai prātā vēl ir tādas spēles kā "akmentiņ, lec laukā!" un rotaļa "Ādamam bij septiņ' dēli", kurā viens rāda kustības un pārējie atkārto. Lielākie bērni pagalmā esot spēlējuši "mafiju". "Domājot par bērnību, joprojām ir siltas atmiņas par spēlēšanos pagalmā un mammas balsi, kas pa logu sauc pusdienās," stāsta Rozīte.

Žurnālistam Ansim Bogustovam savulaik visvairāk patikuši "kazaki pret laupītājiem Carnikavas stilā". Ansis piekrīt, ka bez blēņām nav izaudzis neviens bērns. "Bija forši spļaudīties ar korintēm, sabotēt kaimiņu un pašmāju ravēšanas darbus. Pagalms bija mana "sociālā platforma", kur tikāmies ar draugiem," ar humoru par bērnības atmiņām un savu bērnu izklaidēm stāsta Bogustovs.

"Bērniem esam iemācījuši paslēpes, klasītes, augstāk par zemi un ķerenes. Visas ir gana aktīvas un ietver jautru spiegšanu un maksimālu liekās enerģijas izlādi. Favorītspēle ir paslēpes – garantēta adrenalīna deva, sprints un izdomas bagātība. Jaunākais no mūsu bara reiz adaptēja paslēpes veikalā, izraisot paniku vecākos. Arī pārējie spējuši izcelties – dēls gaidīja stundu savā slēpnī, kamēr viņu atrod."

Foto: Publicitātes foto

Una Gavare, septiņu bērnu māmiņa un bloga Mnemozine autore, bērnības vasaras pavadījusi Dārziņos pie vectētiņa un omītes. Mīļākā spēle esot bijusi "lēkājamās gumijas". "Mūsu ieliņā dzīvoja vairāk meiteņu, līdz ar to rotaļas izvērtās tādas meitenīgākas. Gumijas lēkājām "trijos stāvos" un visai sarežģītās kombinācijās. Kad apnika meiteņu rotaļas, devāmies blakus ieliņās strādāt nedarbus kopā ar puišiem – čiepām ābolus un ķiršus, laidāmies ar ričukiem no saniknotām "ķoķām''. Sadalījāmies komandās un spēlējām kaut ko līdzīgu "kazakiem razboiņikiem" jeb "kazakiem pret laupītājiem"," atceras Gavare.

Tāpat kā daudzus citus vecākus, Jūliju Ekkerti, raidījuma "Māmiņu klubs" vadītāju, satrauc fakts, ka mūsdienu bērni maz laika pavada svaigā gaisā, ārā, kur var atrast jaunus draugus un dzīvu saziņu. Jūlija atceras savu bērnību – pagalmā bija tik daudz draugu un jautru spēļu, ka bieži vien palika bez pusdienām un saņēma aizrādījumus, ka nepārnāca mājās laikus. Pati mīļākā spēle Jūlijai bija "kazaki pret laupītājiem", "jūra viļņojās", un, protams, paslēpes. "Cenšos, lai mani bērni ik dienu vismaz stundu būtu ārpus mājas svaigā gaisā. Mums kopā lieliski izdodas spēlēt iemīļotās paslēpes un ķerenes," saka Ekkerte.

"Mīļākā pagalma spēle Latvijā" ir kopīga Danonki un Rīgas domes iniciatīva, lai veicinātu kvalitatīvu vecāku un bērnu laika pavadīšanu svaigā gaisā. Tā norisināsies divās daļās – ikviens līdz pat aprīļa beigām ir aicināts balstot par visu laiku mīļāko pagalma spēli Latvijā, savukārt 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, populārākās no tām tiks atklātas dažādās vietās Rīgā un būs pieejamas visu vasaru.

Balsot un izlasīt tradicionālo pagalma spēļu noteikumus var vietnē www.milakaspele.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!