Foto: PantherMedia/Scanpix
Neapšaubāmi, bet fakts – bērnu talantus palīdz atklāt ne tikai personības testi, bet arī viņu individuālās horoskopa zīmes. Bērnu astropsiholoģija ļauj apzināt katra bērna īpašības, viņa talantus, spējas, uzvedības īpatnības un daudz ko citu, ņemot vērā individuālo bērna dzimšanas karti.

Uguns stihijas zodiaka zīmju bērni parasti ir enerģiski un kustīgi – ne pārāk uztraucas par citu viedokļiem. Uguns stihijas bērniem patīk pievērst sev uzmanību, būt pirmajiem, labākajiem, ar Auniem, Strēlniekiem un Lauvām strādājot, vienmēr nepieciešama izdoma un spēja bērnu aizraut, ieineteresēt. Ja bērnam piedāvātās nodarbības nepatiks, pierunāt tās apmeklēt būs ļoti grūti.

Gaisa stihijas bērni parasti ir kustīgi, un viņiem ir grūti ilgstoši nosēdēt, ļoti viegli un ātri uztver jaunu materiālu, prasa aizvien jaunu informāciju, bet viņiem nepatīk atkārtot un nostiprināt apgūto. Dvīņiem, Svariem un Ūdensvīriem vajadzīgi individuāli uzdevumi ar testiem, vingrinājumiem un krustvārdu mīklām.

Ūdens stihijas bērni parasti ir diezgan mierīgi un saprātīgi. Viņi ir neparasti intuitīvi – acumirklī sajutīs, ja otram ir slikts garastāvoklis. Vēži, Skorpioni un Zivis darbā neiesaistās uzreiz, sākumā jāuzlabo viņu noskaņojums.

Zemes stihijas bērni parasti ir pamatīgi, lēnīgi un rāmi. Viņiem patīk grafiki un shēmas, labāk vienreiz ierauga, nekā simtreiz dzird. Ar šādiem bērniem strādāt vienlaikus ir gan viegli, gan grūti. Viegli tāpēc, ka disciplīna ir laba, bet grūti tāpēc, ka viņiem vajag daudzkārt izskaidrot mācību vielu, jo izpratne viņiem rodas lēnāk, toties iemācītais paliek atmiņā uz mūžu.


Auns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Auna zodiaka zīmē dzimušos ir grūti aizraut ar ilgstošu grāmatu lasīšanu vai mierīgu spēlēšanos uz paklāja. Vislabāk viņiem patīk skraidīt, aktīvi kustēties plašās telpās vai brīvā dabā. Piemērota spēlēšanās smilšu kastē. Ar velosipēdu Auns iemācās braukt ātrāk nekā citi, kokā uzrāpjas augstāk nekā citi un arī citās spēlēs ieņem vadošo pozīciju. Ja neizdodas, bērns var būt ļoti neapmierināts.

Kas padodas: visas aktivitātes, kas saistās ar skriešanu, aktīvu kustēšanos un darbošanos. Piemērotākie sporta veidi: tie, kuros var izjust sacensību garu un parādās iespēja būt labākajam, ātrākajam vai veiklākajam. Jau no mazām dienām ir jāattīsta bērna izveicība un jāmāca ievērot drošības pasākumi. Braucot ar riteni, noteikti jāliek galvā ķivere. Kamēr bērns ir mazs, jāizvērtē viņa pārgalvība un jāizvēlas nodarbošanās, kur bērns var izlietot savu enerģiju, nepakļaujot sevi pārmērīgam riskam. Der gan futbols, gan dejošana, gan vieglatlētika, gan riteņbraukšana. Galvenais, lai bērns tiktu nodarbināts, nevis ierobežots.


Vērsis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vērsis pieķeras lietām un vietām, veidojot savu pasauli, kas ir pilna ar skaistumu, smaržām, atmiņām un patīkamām sajūtām. Ilgi glabā atmiņas par skaistajiem bērnības gadiem un arī pāri darījumiem.

Kas padodas: bērniem ieteicamas nodarbes, kurās nav nepieciešams sacensības gars. Vēršiem patīk dejas, dziedāšana un zīmēšana. Visas radošās un mākslinieciskās jomas. Gan zēni, gan meitenes var nodarboties ar sporta veidiem, kas uzlabo fizisko formu, attīsta grāciju un plastiku, kas vēlāk dzīvē viņiem šķitīs svarīgi. Labi derēs gan vieglatlētika, gan peldēšana, kā arī tie sporta veidi, kuros var parādīt izturību un neatlaidību. Vēlākajos gados tas var būt kultūrisms vai svarcelšana. Vērsim ļoti svarīga stabilitāte un drošība. Ja esat sākuši iet kādā pulciņā, nevajadzētu tos bieži mainīt vai regulāri kavēt nodarbības. Noteikts ritms un skaidri zināmas lietas Vēršus nomierina.


Dvīņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dvīnis vienmēr vēlas izzināt, atklāt un izpētīt. Viņam patiks rotaļlietas, kur var ko jaunu uzmodelēt, uzkonstruēt, salikt, piemēram, puzles, LEGO, saliekamās rotaļlietas, konstruktorus. Vecākiem būtu svarīgi savam bērnam iemācīt pabeigt iesāktos darbus līdz galam, jo šiem bērniem ir tendence pievērsties vienlaikus vienai, otrai, trešajai nodarbei, nevienu tā īsti līdz galam nepadarot. Mētāšanās un dzīšanās pēc jauniem iespaidiem ir Dvīņa raksturīgākā iezīme. Dvīņa stiprā puse ir viņa vērīgais un skaidrais prāts, kuru vecākiem vajag virzīt pēc iespējas labvēlīgākā gultnē.

Kas padodas: dvīņu zodiaka zīmē dzimušie bērni par vērtīgāko dzīvē uzskata daudzpusību. Sākumā var būt situācijas, kad viņš nevar izvēlēties, kurp doties, vai varbūt grib iet uz visiem pulciņiem, bet nevar visus paspēt apmeklēt. Dvīnis kļūst aktīvs, kad var parādīt savu erudīciju, prāta spējas, attapību un asprātību. Tāpēc lieliski noderēs visas nodarbes, kurās iesaistās prāts. Tas var būt gan basketbols, gan futbols, gan teniss, gan badmintons, arī krustvārdu mīklu minēšana, erudīcijas spēles, arī riteņbraukšana, skeitbords. Galvenais, lai ir interesanti.


Vēzis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā kā Vēža zīmē dzimušie bērni ir kautrīgi, viņi bieži spēlējas vienatnē vai izvēlas dažus, bet uzticamus draugus. Skolas laiks Vēžiem ir samērā mierīgs, jo savas kautrības un nevēlēšanās izcelties dēļ šie bērni pusaudžu krīzes piedzīvo vēlāk nekā pārējie.

Kas padodas: Vēžiem ļoti patīk gleznot vai zīmēt, dziedāt un klausīties mūziku. Lielisks brīvā laika pavadīšanas veids varētu būt teātra pulciņa apmeklējums. No sporta veidiem vispiemērotākie ir visi ūdens sporta veidi, arī mākslas vingrošana un daiļslidošana, tautas dejas . Bērnam nebūs izteikts sacensību gars. Tāpēc nevajadzētu viņu sūtīt tādās nodarbībās, kurās notiek savstarpēja cīņa par labākā titulu, skaļa kliegšana vai grūstīšanās.


Lauva

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lauvas ir ļoti mērķtiecīgi un centīsies panākt savu ar jebkādiem līdzekļiem. Ja Lauvam trūkst uzmanības, viņš var noslēgties un vēlāk par savu mīļāko nodarbošanos izvēlēties TV skatīšanos vai datorspēles. Nekad nedrīkst par šādu bērnu smieties vai nostādīt viņu muļķīgā lomā. Jau no mazām dienām vecāki var izspēlēt kopā ar bērnu dažādas lomu spēles. Neatkarīgi no tā, vai Lauva atradīsies uz skatuves, vai demonstrēs savus sasniegumus citā veidā, visam būs jaušama teatrāla noskaņa.

Kas padodas: ieteicamas nodarbes, kurās bērns var apmierināt godkāri un vēlmi būt vislabākajam, izpaust līdera talantu un saņemt apkārtējo atzinību. Šādus bērnus var iesaistīt gan dažādos komandu, gan individuālajos sporta veidos, kā arī ļaut pamēģināt darbošanos, kurās var izpaust radošās spējas, piemēram, teātra pulciņš, dejošana, balets vai gleznošana. Derēs viss, kur iespējams saņemt aplausus, dāsni dāvāt prieku apkārtējiem un atrasties uzmanības centrā.


Jaunava

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazajām Jaunavām nepieciešams atbalsts no vecāku puses. Īpašu nozīmi šie bērni piešķir praktiskajām vecāku rūpēm par viņiem. Šiem bērniem ļoti patīk tīrība un kārtība.

Šiem bērniem vajadzīga praktiska darbošanās, rūpes par kādu. Viņi grib justies vajadzīgi jau no mazām dienām.

Kas padodas: šiem bērniem ieteicamas nodarbes, kurās var daudz un praktiski darboties. Tā varētu būt darbošanās amatnieku pulciņā, rokdarbnieku vai filcētāju darbnīcā. Šajās nodarbībās, padarot kādu lietu, ir skaidri redzams rezultāts un iespējams praktiski pagatavoto pielietot. Labs prāta asināšanas veids ir šahs vai dambrete. Tā kā Jaunavas aizrauj veselības un medicīnas jautājumi, viņiem interesanta šķistu darbošanās kādā medicīnas pulciņā, kurā stāsta par cilvēka ķermeņa uzbūvi. Interesantas būs matemātikas vai fizikas papildu stundas, kurās skaidro dabas un skaitļu likumsakarības.

No sporta veidiem derēs jebkurš, kas nodrošina fizisku slodzi un veicina veselīga ķermeņa attīstību. Bērns sportos, vairāk vecāku mudināts, nevis tāpēc, ka gribas kādu uzvarēt vai apsteigt.


Svari

Foto: PantherMedia/Scanpix

Galanta izturēšanās, pieklājība, diplomātija, neviena neaizvainošana un līdzjūtība ir šo bērnu galvenās rakstura iezīmes.

Viņiem nepatīk skaļa mūzika un citi nedabiski trokšņi mājās. Svarīgākais, kas vecākiem savam bērniņam jau no mazām dienām būtu jāiemācat, ka visiem nekad labs nebūsi.

Kas padodas: šiem bērniem patīk atrasties sabiedrībā, kontaktēties ar vienaudžiem, tomēr, tā kā Svari ir izteikti estēti, sports viņus neinteresē. Gluži otrādi, var izveidoties nepatika pret sporta nodarbībām, ja tajās prasa milzīgus panākumus, sāncensību vai līderību. Ieteicamas nodarbes, kurās klāt fiziskajām aktivitātēm nāk emocijas un skaistums. Te lieliski derētu deju nodarbības, balets vai mākslas vingrošana, daiļslidošana. Svarus uzrunā viss, kas saistīts ar mākslu, modi, zīmēšanu vai gleznošanu. Ja tomēr ir vēlme nodarboties ar kādu sportiskāku sporta veidu, ieteicams izvēlēties, piemēram, tenisu vai golfu.


Skorpioni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Skorpionam nav nepieciešams konkrēts dienas režīms. Viņam patiks doties līdzi vecākiem uz dažādām vietām, kur var uzzināt daudz jauna, noslēpumaina un interesanta. Šajā zodiaka zīmē dzimušie ir eksperimentētāji, kas ar savu vēlmi izzināt var nodarīt pāri sev vai kādam citam.

Kas padodas: lai liktu lietā lielos enerģijas krājumus un veicinātu emociju izlādi, šiem bērniem noteikti būtu ieteicamas sportiskas aktivitātes. Tā kā viņiem patīk cīnīties un uzvarēt, būs piemēroti visi sporta veidi, kuros nepieciešams sacensību gars, vēlme būt labākajam, ātrākajam, veiklākajam. Jo grūtāki uzdevumi tiks izvirzīti, jo lielāka būs interese par konkrēto darbošanās veidu. Bērnībā lieliski derēs gan vieglatlētika, gan futbols, basketbols un arī peldēšana. Vēlāk bērnam var parādīties interese par sporta veidiem, kuros iespējams piedzīvot ekstrēmas izjūtas. Piemēram, piedzīvojumu sacensības, gumijas lēkšana. Tāpat vēlākajos gados viena no mīļākajām nodarbēm varētu būt fantastiskās literatūras vai detektīvromānu lasīšana.


Strēlnieks

Jo lielāka dinamika un vairāk aktivitātes bērnam apkārt norisināsies, jo labāk viņš jutīsies. Jūsu bērns būs ļoti zinātkārs, mīlēs plašumu un nekādā gadījumā negribēs ilgstoši pavadīt laiku vienā vietā. Rotaļām ar šādu bērnu jābūt dinamiskām, aizraujošām un interesantām. Noteikti vajadzētu iet katru dienu ārā. Uzsākot skolas gaitas, bērnam var parādīties tieksme neievērot sīkumus, bet interesēties tikai par lielām lietām. Svarīgākais ir mērķis, kas jāsasniedz.

Kas padodas: tā kā šie bērni ir ļoti aizrautīgi, entuziasma un darboties gribas pārpilni, viņiem noteikti ieteicamas nodarbības, kurās bērns varētu sevi izpaust. Mazākiem bērniem tā varētu būt vingrošana kopā ar māmiņu, lielākiem jau patstāvīgas sporta nodarbības. Viena no šo bērnu mīļākajām nodarbībām varētu būt jāšana ar zirgiem. Derēs arī tādas, kurās bērns var justies brīvs un daudz laika pavadīt svaigā gaisā. Tās varētu būt slēpošana, vēlāk – kalnos kāpšana, došanās ārzemju ceļojumos, burāšana utt. Protams, derēs arī tādas aktivitātes kā futbols vai teniss.

Strēlnieki var kļūt par lieliskiem sportistiem vai ideju ģeneratoriem, kuri ar savu optimismu un dzīvesprieku aizrauj un iedvesmo daudzus līdzcilvēkus.



Mežāzis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazais Mežāzis jau no pašām pirmajām dienām izskatīsies, un arī uzvedīsies kā nopietns un pieaudzis cilvēks. Bērns ātri gribēs kļūt neatkarīgs un patstāvīgs. Jaunas iemaņas bērns apgūs ar lielu centību un iemācīto atcerēsies uz visu mūžu.

Kas padodas: šo bērnu dzīvē liela nozīme ir tēvam kā atbildības, stingrības un panākumu iemiesojumam. Tāpēc tēviem ieteicams vismaz laiku pa laikam ņemt grožus savās rokās un darīt kopā ar bērnu vīru lietas. Īpaši tas attiecas uz puikām. Mežāžiem ļoti varētu patikt pārgājieni kalnainos apvidos, ziemā kalnu slēpošana, vēlāk alpīnisms. No citiem sporta veidiem ieteicamākie būtu tādi, kuros var sevi parādīt, citus apsteigt vai uzvarēt. Mežāži ir ļoti centīgi, izturīgi, godkārīgi un arī neatlaidīgi.



Ūensvīrs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ātrāk par citiem bērniem Ūdensvīri vēlas uzzināt visu jauno un neparasto, ko slēpj mammas atvilktnes, tēta darbarīku kaste vai vecāko bērnu rakstāmgalds. Ūdensvīrs necieš saistības, pienākumus, jo vēlas palikt brīvs. Nekavējoties pieteiks karu tradīcijām un vispārpieņemtajām normām, ja tās, viņaprāt, traucēs viņa darbošanos.

Kas padodas: labi der spēles ar kustīgām detaļām, kuru funkcijas un nozīmi mazulim pašam nepieciešams atklāt. Te lieliski noderēs LEGO, dažādi saliekami robotiņi, cilvēciņi, rotaļlietas ar daudzām podziņām un rokturīšiem. Interesi izraisīs arī tehnika – mašīnas, radioaparāti, vēlāk arī video un datorspēles. Tāpat bērna attīstībai būtu vēlams padomāt par rotaļlietām, kas izraisītu viņā vēlmi izzināt, atklāt. Piemēram, ļoti aizraujoša varētu šķist interesantu rotaļlietu meistarošana pašam. Mazajam Ūdensvīram ļoti patīk eksperimentēt un pašam pārliecināties par lietu kārtību. Zēniem lieliski derēs visi kolektīvie sporta veidi, ar kuriem var nodarboties ārā vai arī plašās telpās, kur ir daudz gaismas. Tie būtu basketbols, futbols vai kāds cits, piemēram, florbols. Meitenēm patiks dejošana, piedalīšanās dažādos klubiņos, saietos un klases vakaros. Lieliski derēs modernās dejas, hip-hops, vai kaut kas neparasts un aizraujošs.



Zivis

Foto: PantherMedia/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!