Foto: Shutterstock
Kailfoto izspiešana ir nelikumīga rīcība, kuras mērķis ir panākt, lai pusaudzis nosūtītu savu kailfoto vai veiktu seksuāla rakstura darbības ar sevi kameras priekšā. Pēc tam visbiežāk tiek draudēts publicēt iegūtos attēlus vai video internetā, lai izspiestu naudu vai vēl citus seksuāla rakstura attēlus vai video.

Drošāka interneta centra "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska skaidro, ka saruna tīmeklī ar pievilcīgu svešinieku vai svešinieci, kas sākumā šķiet kā draudzīga amzierēšanās un viegls flirts, nemanāmi var pāriet sarunā par seksu. "Jaunietis jūtas ieinteresēts un glaimots par šādu notikumu pavērsienu un turpina iesaistīties, domājot, ka tā ir nekaitīga. Pubertāte palielina vēlmi eksperimentēt, apmierināt erotisko ziņkāri un seksuālo tieksmi."

Viņa piebilst, ka šīs intereses un tieksmes palielina pusaudžu seksuālās izmantošanas risku. "Bieži vien varmāka kā savu atsūta internetā atrastu kailfoto vai video, aicinot upuri sūtīt pretī savu bildi. Ar to pietiek, lai pēc tam viņu šantažētu, draudot publicēt iegūtos kailfoto vai video." Katkovska skaidro, ka "Drossinternets.lv" praksē pēdējā laikā nācies saskarties vidēji ar trīs, četriem gadījumiem mēnesī, kad vecāki vai paši cietušie lūdz palīdzību līdzīgās situācijās.

Foto: Shutterstock

"Lai pasargātu savu pusaudža vecuma bērnu no iespējamajām nepatikšanām un kauna, vecākiem ir svarīgi pastāstīt par riskiem, ar kuriem var nākties saskarties, pavadot laiku internetā – tostarp par kailfoto izspiedēju aktivitātēm," iesaka Katkovska. "Diemžēl pusaudži un jaunieši, saņemot draudus internetā, parasti cenšas atrisināt situāciju saviem spēkiem, tomēr ir situācijas, kad tas nav iespējams. Turklāt notikumi var attīstīties negaidīti strauji, un pusaudzis var nonākt situācijā, kuras atrisinājums nav viņam pa spēkam. Vairumā gadījumu nelaimē nokļuvušajam jaunietim ir grūti lūgt pieaugušo palīdzību, jo viņš jūtas apkaunots un nobijies no draudiem nosūtīt viņa seksuāla satura attēlu vai video draugiem un paziņām."

Katkovska uzskata, ka vislabākais, ko var darīt vecāki šādā situācijā, ir būt saprotošiem un nenosodīt savas atvases. "Interneta izspiedēji nereti rīkojas tik rafinēti, ka pat pieaugušajiem ir grūti nesapīties viņu tīklos, tāpēc svarīgi iedrošināt bērnus vērsties pie vecākiem vai citiem pieaugušajiem, jo īpaši tad, kad internetā gadījies saskarties ar tik nopietnām problēmsituācijām. Tāpat svarīgi ir sniegt saviem bērniem praktiski pielietojamu informāciju, kā rīkoties, lai sevi pasargātu."

Foto: Shutterstock

Padomi, ko sniegt bērniem:
• Lai pārliecinātos, ka internetā iegūtais "draugs" tiešām tev ir atsūtījis savu fotogrāfiju, izmanto meklētājprogrammās iespēju "meklēt pēc attēla". Iespējams, uzreiz sapratīsi, ka tev atsūtītā fotogrāfija patiesībā ir paņemta no kādas interneta vietnes. Tādā gadījumā noteikti nesūti savu fotogrāfiju krāpniekam.
• Nekad nepakļaujies draudiem.
• Pārtrauc jebkāda veida saziņu ar izspiedēju.
• Bloķē viņam pieeju visiem saviem sociālo tīklu kontiem.
• Izdzēs vai deaktivizē visus savus sociālo tīklu kontus, kurus lietoji, sazinoties ar izspiedēju.
• Izstāsti uzticamam pieaugušajam, kas ir noticis.
• Ziņo ''Drossinternets.lv'' Ziņojumu līnijai uz zinojumi@drossinternets.lv, Bērnu un jauniešu uzticības tālrunim 116111 vai Valsts policijai.

Eiropas Policijas birojs (Europol) 19. jūnijā izsludināja vērienīgu sociālo kampaņu "Saki NĒ!" (#SayNo) pret kaifoto izspiešanu un bērnu seksuālu izmantošanu internetā. Lūk, video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!