Foto: Shutterstock
Vai vajadzētu darba kolēģiem stāstīt par saviem bērniem? Ekspertu viedoklis šajā jautājumā nav viennozīmīgs: vieni uzskata, ka to nevajadzētu darīt nekādā gadījumā, citi – nekā briesmīga tajā nav, galvenais – zināt mēru, viss atkarīgs no tā, kas tu esi - mamma vai tētis, saka trešie.

Tomēr psiholoģe, kura specializējusies tieši attiecību jautājumos darba vidē, Džesika Praisa Džonsa "BBC News" paudusi savu viedokli, un viņa ir pārliecināta, - ja vēlies veidot karjeru, atklāti stāstīt par savu privāto dzīvi, jo īpaši par vēstīm, kas skar bērnus, darbā nekādā gadījumā nedrīkstētu.

"Darbā nevar parādīt savu vājumu, jo tas citiem dod iespēju ieņemt tavu vietu," uzsver Džonsa.

Tiesa, tas neatteicas uz visiem. Ja esi tētis, tad tavi stāsti par bērniem parādīs tevi pozitīvā gaismā, tevi uzskatīs par tēti, kurš rūpējas par bērniem un tas noteikti neatstās krustu attiecībā uz turpmāko karjeru. Bet, lūk, ja tu esi mamma, tad ir pavisam cita lieta. Bezgalīgās apspriešanās birojā par bērnu problēmām novedīs pie tā, ka sievieti sāks uztvert kā vājo posmu, kuru var upurēt, pārvietojoties pa karjeras kāpnēm.

Tādu, visai nožēlojumu, ainu apstiprinot anonīmas aptaujas par dzimumu līdztiesību rezultāti. To veikusi britu nevalstiskā organizācija "Fawcett Society" 2015. gada beigās. Aptaujā piedalījušies vairāk nekā 8000 cilvēku, ieskaitot ap 2500 vecāku ar maziem bērniem. 46 procenti respondentu izteikuši pārliecību par to, ka pēc bērna piedzimšanas sieviete kļūst mazāk spējīga pilnībā izpildīt savus darba pienākumus. Tieši tādas pašas domas par vīriešiem izteica 11 procentu aptaujāto. Bet trešdaļa respondentu uzskata, ka, kļūstot par tēvu, vīrieši ar darbu tiek galā labāk nekā pirms mazuļa piedzimšanas.

Eksperti vecāku portālā "Mumsnet" strādājošajām mammām snieguši šādu padomu: "Atceries, ka zelta likums sastāv no sekojošā: esot mājās, nerunā par darbu, bet, kas ir vēl svarīgāk, nerunā visu laiku par bērniem, esot darbā".

Šeit der atzīmēt, ka atslēgas vārds šī likuma izpildē ir "visu laiku". Bezgalīgi runāt par to, kas apkārtējos interesē visai maz, protams, ir slikta ideja. Tomēr, kā uzskata cits attiecību speciālists Tonijs Franko, kolēģiem sniegt dozētu informāciju par sevi arī ir ļoti svarīgi: "Beigu beigās darbā ir jātiecas radīt labas attiecības ar darbiniekiem, jo īpaši, ja tu strādā komandā. Jūs nevarēsiet viens otram līdz galam uzticēties, ja nezināsi kolēģu cilvēciskās puses, bet bērni, attiecības ar viņiem, var ļoti daudz ko pateikt par cilvēku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!