Foto: Shutterstock
Vai esi ievērojis, ka dažādas varones Disneja filmās un multfilmās bieži ir tērptas zilā? Izrādās, ka zilā krāsa ir ne vien praktiska un skaista – kad uztērpta sieviešu kārtas varonēm, tā piešķir spēku un motivē mazas meitenes tiekties pretī saviem mērķiem.

Zilā tērptas ir ļoti daudzas varones Disneja filmās. Vai atceraties Pelnrušķītes gaiši zilo kleitu vai princeses Jasmīnas zilgano bikškostīmu? Šī krāsa parādās arī Sniegbaltītes kleitā, kā arī Alises tērpā. Neaizmirsīsim arī par multfilmas "Ledus sirds" galvenās varones Elsas tērpu. Arī jaunākajā Disneja veikumā "Skaistule un briesmonis" galvenā varone lielu daļu laika pavada vienkāršā tērpā ar zilu vesti, svārkiem un priekšautu. Arī filmas "Zootropole" galvenās varones policistes tērps ir zils.

A post shared by Disney (@disney) on Nov 27, 2016 at 5:58pm PST

Krāsu pazinēja Leatrise Aizmena "Allure" stāsta, ka vispārēja cilvēku patika pret zilo krāsu var būt skaidrojama ar debesīm: "Tas ir kaut kas, pēc, kā ilgoties – redzēt zilas debesis." Tāpat viņa norāda, ka šī krāsa rada uzticēšanos un drošības sajūtu – pat tad, ja debesis ir apmākušās, cilvēki zina, ka aiz mākoņiem ir zilā krāsa. Pozitīvās konotācijas – uzticamība, pastāvība un lojalitāte – var būt iemesls tam, kāpēc šo krāsu tradicionāli asociē ar maziem zēniem. Īpašībām, ar ko saistās krāsa, ir jāpiemīt zēnam, lai tas izaugtu par spēcīgu un pieklājīgu vīrieti.

A post shared by Disney (@disney) on Mar 19, 2017 at 7:52am PDT

Zilā krāsā ietērpjot sievieti vai meiteni, viņu pasauli un tradicionālos pieņēmumus par viņas lomu sabiedrībā ir iespējams paplašināt. Aizmena skaidro: "Varonei, piešķirot zilo krāsu, tiek piešķirts arī spēks. Tas ir ļoti smalks veids, kā norādīt – arī jaunas sievietes un meitenes var būt spēcīgas."

A post shared by Disney (@disney) on Sep 26, 2016 at 2:49pm PDT

Kostīmu māksliniece Džakelīna Durana, kas piedalījās filmas "Skaistule un briesmonis" tapšanā, skaidro, ka zila krāsa palīdz parādīt galvenās varones raksturu – gaiši zilai krāsai piemīt izsmalcinātība un svaigums, bet to izmanto arī darba apģērbā. Tā ir bagāta ar aktīvu spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!