Foto: Shutterstock
Vairāk nekā ceturtdaļa (27 procenti) bērnu no savas ikdienas ēdienkartes ir pilnībā izslēguši dārzeņus un citus produktus, kas satur svarīgas uzturvielas, pierāda jaunākais "Feeding Infants and Toddlers Study" (FITS) pētījums. Taču tie bērni, kuri tomēr patērē tik veselīgos dārzeņus, visbiežāk izvēlas uz šķīvja likt iecienītos frī kartupeļus. Pētījumā atklāts, kuras uzturvielas bērniem kritiski trūkst, un kā pieradināt mazuli tās uzņemt viņam nepieciešamā daudzumā.

Balstoties uz pētījumu, var secināt, ka bērna ēdiena izvēle un dažādas nepilnības ikdienas ēdienkartē sāk parādīties, tad, kad mazulis ir sasniedzis viena gada vecumu. Tas ir arī laiks, kad lielākā daļa bērnu sāk ēst kopā ar ģimeni, un vecāki viņiem vairs negatavo atsevišķas maltītes. To pierāda arī "Aptamil3" vecāku aptauja, kas veikta kampaņas "Mazais nav lielais" laikā. Aptaujas rezultātos redzams, ka ap 20 procentu vecāku atzīst, ka pārtrauc gatavot īpaši pielāgotu uzturu, bērnam sasniedzot sešu mēnešu vecumu. Lielākā daļa – 67 procenti – to beidz darīt, kad bērnam aprit gads.

FITS pētījuma eksperti portālā "Nestlenutrition-Institute" atklāj, ka pēcāk, kad mazais ir sasniedzis divu gadu vecumu, viņa ēšanas ieradumi ir stabilizējušies, un visticamāk, ka tas, kas viņam garšo šajā vecumā, viņam garšos visas dzīves garumā, bet tas, ko bērns atsakās ēst, viņš arī, izaugot lielāks, atteiksies likt uz šķīvja. Šī iemesla dēļ pediatri un sabiedrības veselības eksperti iedrošina vecākus jau agrīnā vecumā palīdzēt bērnam izveidot ieradumu ēst veselīgi.

"Veselīgam uzturam bērna pirmajos dzīves gados ir liela nozīme, jo tas var ietekmēt to, kādus produktus pagaidām vēl bērns, bet pēcāk jau pieaugušais, izvēlēsies lietot ikdienā," uzsver Vendija Džonsone, "Nutrition, Health and Welllness for Nestle USA" viceprezidente. "Tāpēc ir sevišķi svarīgi uz bērna šķīvja likt pēc iespējas vairāk augļu un dārzeņu, kas garlaicīgajai maltītei piešķir papildu krāsas. Tāpat ir svarīgi pēc iespējas dažādot ēdienreizēs izmantotos produktus un garšas."

FITS ir izdevies atklāt arī to, ka jau agrīnā vecumā bērna organismā netiek uzņemtas dažādas barības vielas tam nepieciešamajā daudzumā. Turpretim ar cukura līmeni organismā bērniem nav nekādu problēmu, jo viņi ikdienā patērē daudz saldumu un dažādus saldinātos dzērienus, no kā ārsti un dietologi iesaka izvairīties.

FITS pētījums ir atklājis, ka procentuāli gadu laikā palielinās to bērnu skaits, kuru organismā trūkst šīs uzturvielas:

Vitamīns D. FITS pētījumā tika atklāts, ka mazāk nekā 25 procenti mazuļu ikdienā uzņem nepieciešamo D vitamīna daudzumu, kas spēcina kaulus un zobus. Amerikas Pediatru akadēmija iesaka ik dienas uzņemt papildus D vitamīnu tiem zīdaiņiem, kuri tiek baroti tikai ar krūti vai saņem mazāk nekā litru piena maisījuma dienā.

Līdzīga situācija ir vērojama arī mazliet vecākiem bērniem. Aptuveni 80 procentu mazuļu vecuma grupā no viena līdz trim gadiem ikdienā uzņem nepietiekamu D vitamīna daudzumu. Lai nodrošinātu bērnam nepieciešamo D vitamīna daudzumu, papildini viņa uzturu ar piena produktiem, piemēram, pienu un jogurtu, kas ir labs D vitamīna avots.

Foto: Shutterstock

Dzelzs. Ir palielinājies mazuļu skaits vecumā no sešiem līdz 12 mēnešiem, kuri ikdienā neuzņem nepieciešamo dzelzs daudzumu – 2002. gadā tie bija 7,5 procenti, bet 2006. gadā jau 18 procenti bērnu. Vecākiem vajadzētu atcerēties, ka tam ir liela nozīme viņu atvases attīstībā. Dzelzs palīdz bērnam koncentrēties mācību procesā un attīsta viņa smadzenes. Kā nodrošināt savu bērnu ar viņam nepieciešamo dzelzs daudzumu? Papildini viņa ēdienreizes ar tā saturošiem produktiem, piemēram, liellopu un graudaugu brokastu pārslām.

Šķiedrvielas. Tikai mazāk nekā 10 procentu mazuļu vecuma grupā no 12 līdz 48 mēnešiem ikdienā uzņem nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu. Šķiedrvielas ir atrodamas graudos, augļos, dārzeņos, lēcās un pupās. Tāpēc, lai nodrošinātu savu mazuli ar nepieciešamajām šķiedrvielām, ikdienā neaizmirsti uz viņa šķīvja uzlikt arī kādu no iepriekš minētajiem produktiem.

Nātrijs. 40 procenti viengadnieku un 70 līdz 75 procenti bērnu vecumā no diviem līdz trim gadiem uzturā lieto pārāk daudz produktu, kas satur nātriju. Tas organismam ir vajadzīgs, taču ar mēru. Visbiežāk bērni to uzņem caur tādiem nātriju saturošiem produktiem kā cīsiņiem, bekonu un ātrās ēdināšanas maltīti – hotdogu. Tāpat šie produkti satur daudz tauku, kas, gluži kā nātrijs, organismam ir nepieciešams ļoti ierobežotā daudzumā.

Cukurs. Kaut cukurs neietilpst tajā uzturvielu grupā, kura bērnu organismos trūkst, ir vērts izcelt tā lietošanas paradumus mazuļu uzturā. Kā jau iepriekš tika minēts, FITS pētījuma laikā novēroja, ka daudzu mazuļu organisms saturs pārmērīgi daudz cukura. Tāpat viņi atklāja, ka aptuveni 10 procenti mazuļu vecumā no sešiem līdz 12 mēnešiem, 30 procenti viengadnieku un 45 procenti bērnu vecumā no diviem līdz trim gadiem ikdienā dzer dažādus saldinātos dzērienus, no kuriem visbiežāk mazuļiem tiek piedāvāti dzērieni tieši ar augļu garšu.

Palūkojoties uz statistikas datiem, ir skaidrs, ka vecākiem ir jārūpējas, lai viņu atvases pēc iespējas vairāk uzturā lieto augļus un dārzeņus, bet mazāk cukura. Taču to ir vieglāk pateikt nekā izdarīt. Mammai un tētim ir jāatceras, ka tas nebūs tik vienkārši, kā varētu šķist. Visticamāk, ka vecākiem būs vairākas reizes neatlaidīgi jācenšas savam mazulim iebarot kāds auglis vai dārzenis.

Foto: Shutterstock

FITS savā pētījumā atklāj – ja vecāki vēlas, lai viņu mazulis sāk ēst kādu konkrētu augli vai dārzeni, tas mazajam jādod nogaršot līdz pat 10 reizēm. Tāpēc centies būt neatlaidīga un piedāvā savam bērnam dažādus veselīgus produktus. Lai to veiksmīgāk īstenotu, izmēģini kādu no šīm FIT pētījuma komandas ieteiktajām metodēm, kā bērnam pasniegt augļus un dārzeņus tā, lai viņš tos labprāt nogaršotu:

  • Uz šķīvja izveido varavīksni, kas sastāv no dažādiem dārzeņiem. Daudzās krāsas noteikti piesaistīs mazuļa uzmanību un būs par iemeslu, kāpēc mazie pirksti tā vien stiepsies nogaršot kādu varavīksnes sastāvdaļu.
  • Zīdainim iedod nogaršot sablenderētas pupiņas, saldo kartupeli, burkānu un citus dārzeņus, papildinot viņa ikdienišķo maltīti ar ko jaunu un nebijušu.
  • Sagriez dārzeņus mazos gabaliņos un piedāvā bērnam tos nogaršot, mērcējot kādā mērcē, piemēram, humusā.
  • Kad bērns prasa pēc kaut kā garšīga, šokolādes vietā piedāvā viņam kādu saldāku augli, kas apmierinās viņa vēlmi pēc cukura un būs daudz veselīgāks par jau iepriekš pieminēto šokolādi.
  • Iespējams, tavam bērnam augļi labāk garšos tad, ja tie būs sajaukti ar viņa iemīļoto jogurtu. Izmēģini šo metodi un ar prieku skaties, kā bērns kāru muti ēd pat tos augļus, kas viņam iepriekš "negāja pie sirds".
  • Neaizmirsti par lieliskajiem smūtijiem, kuros vari sajaukt visdažādākos augļus un dārzeņus, pārsteidzot bērna garšu kārpiņas ar ko neierastu un veselīgu.

FITS ir plašākais pētījums Amerikā par zīdaiņu, mazuļu un pirmskolas vecuma bērnu ēšanas paradumiem. Pētījuma laikā tika veikta aptauja, kura piedalījās dandrīz 10 000 vecāku un aprūpētāju, kuri rūpējas par bērniem vecumā līdz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!