Foto: Shutterstock
Ballītes ir ļoti nozīmīga pusaudžu dzīves daļa – tā ir iespēja satikt esošos draugus neformālākā gaisotnē un iepazīties ar jauniem, socializēties un iegūt jaunu pieredzi. Taču ballītes nereti ir arī tā vieta, kur pirmoreiz tiek lietoti alkoholiskie dzērieni un piedāvātas narkotiskas vielas. Svarīgi jau laikus ar pusaudžiem pārrunāt, kas jāņem vērā, rīkojot vai dodoties uz ballīti.

Ieteikumus vecākiem informatīvā materiālā "Lai būtu skaidrs" sniedz Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas speciālisti.

Pirmās pusaudžu ballītes rīkošana ir izaicinājums vecākiem, jo tas var būt kā piemērs arī visām turpmākajām ballītēm nākotnē, tāpēc ir jārod pareizās atbildes uz nepatīkamajiem jautājumiem.

Plāno iepriekš! Ballītes tiek rīkotas, lai atzīmētu mācību gada sākumu un noslēgumu, svinētu dzimšanas dienas un citus nozīmīgus notikumus pusaudžu dzīvē. Atceries, ka ballīte ir svinības, kuru norise jāplāno jau laicīgi.

Informē citus vecākus! Informē citu pusaudžu vecākus par ballītes norisi un aicini viņus sazināties ar tevi, ja rodas jautājumi.

Pārrunājiet vēlmes! Tavas un pusaudža vēlmes var atšķirties (un noteikti atšķirsies), tāpēc pārrunā ar savu bērnu, kādu ballītes norisi viņš ir iecerējis.

Izvirzi noteikumus! Noteikumi ir kārtības pamats – ietver tajos jautājumus par alkoholisko dzērienu nelietošanu, viesu skaitu un vecumu, ballītes norises laiku utt. Ņem vērā, ka pusaudzis var neatbalstīt tavus noteikumus, tomēr saglabā savu nostāju, argumentē savu viedokli un nepiekrīti tam, kas, tavuprāt, nav droši un pieņemami. Aprunājies ar citiem vecākiem, lai uzzinātu viņu pieredzi.

Prasi atbildību! Izstāsti, ka ballītes rīkotājam jābūt atbildīgam.

Foto: Shutterstock

Neiesaisties strīdos, neļaujies pusaudža provokācijām un esi nelokāms savās prasībās.

Esi gatavs pārsteigumiem! Atceries, ka pat vislabāk izplānotajā ballītē var būt negaidīti pārsteigumi. Esi gatavs, ka iecerētais var neizdoties, un pārdomā savu iespējamo rīcību šādās situācijās.

Esi ballītes tuvumā! Vienojies ar savu bērnu, ka būsi ballītes tuvumā un varēsi palīdzēt, ja būs nepieciešamība. Taču uzsver, ka būsi "neredzams", ja viss noritēs labi.

Mūzika un troksnis! Pusaudžu ballītes mēdz būt ļoti skaļas, tāpēc jau laikus pārrunā ar savu pusaudzi šo jautājumu. Noteikti informē kaimiņus, jo viņiem tas varētu būt traucējoši. Un atceries, ka par skaļu mūziku un troksni var tikt uzlikts arī administratīvais sods.

Pārdomā tehniskos jautājumus! Pārliecinies, vai ballītes norises vieta ir droša un piemērota uzaicinātajam viesu skaitam. Dod priekšroku plastmasas traukiem. Aizslēdz konkrētas telpas, ja nevēlies, lai pusaudži tur atrastos! Vienojies ar citiem vecākiem par bērna drošu nokļūšanu mājās.

Atceries, ka bērni līdz 16 gadu vecumam publiskās vietās un pasākumos bez vecāku vai viņu pilnvarotas personas klātbūtnes drīkst atrasties līdz pulksten 22.

Lai būtu skaidrs prāts

Pusaudžu ballīte bez alkoholiskajiem dzērieniem ir pareizākā un drošākā izvēle.

Atceries, ka nav tāda alkohola daudzuma, kas būtu pusaudžiem drošs! Reibums pusaudžiem iestājas daudz ātrāk nekā pieaugušajiem un jau pie ļoti mazām izdzertā alkohola daudzuma devām tas var beigties ar smagu saindēšanos. Pat vienreizēja alkoholisko dzērienu lietošana var izraisīt sliktu dūšu, koordinācijas traucējumus, mainās uzvedība - pusaudzis nespēj kritiski novērtēt situāciju, rīkojas neapdomīgi un riskanti. Ņem vērā arī to, ka pusaudžiem psihiskā atkarība veidojas 2,5 reizes ātrāk nekā pieaugušajiem.

Alkoholisko dzērienu nodošana nepilngadīgā rīcībā tā, ka tas ir kļuvis nepilngadīgajiem brīvi pieejams lietošanai, nepilngadīgā iesaistīšana alkoholisko dzērienu lietošanā un nepilngadīgā novešana līdz dzēruma stāvoklim Latvijā aizliegta ar likumu, un par to tiek piemērots sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto.

Foto: Shutterstock

Kā rīkoties, ja ballītei tomēr "pievienojies alkohols"

  • Ja nepilngadīgie viesi ierodas iereibuši, noteikti par to informē pusaudžu vecākus un aicini ierasties jauniešiem pakaļ;
  • Vēro ballītes viesus – ja pamani, ka alkoholiskie dzērieni ballītē tomēr tiek lietoti, nekavējoties aicini to pārtraukt;
  • Ja neesi pamanījis alkoholisko dzērienu klātesamību, bet kādam no pusaudžiem paliek slikti, nekavējoties sazinies ar pusaudža vecākiem un izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību;
  • Ņem vērā, ka ne visi ballītes viesi ievēros noteikumus saistībā ar alkoholisko dzērienu lietošanu, tāpēc jau laikus ar pusaudzi pārrunā rīcību šādā situācijā!

Kā izvairīties no alkoholisko dzērienu lietošanas ballītē

Pārrunā alkohola lietošanas jautājumus ar pusaudzi jau pirms ballītes! Izskaidro viņam alkohola lietošanas riskus un vienojaties par ballīti bez alkoholiskajiem dzērieniem. Lai to ievērotu arī ballītes viesi, informāciju var iekļaut jau ielūgumā. Iespējams, tavs bērns būs noraizējies par jautrību ballītē – velti laiku, lai kopā ar pusaudzi sagatavotu interesantas aktivitātes, kas ļautu viesus izklaidēt vairāku stundu garumā. Ierosini ballīti rīkot kādā alternatīvā vietā (tūrisma taka, boulings u.c.)

Atceries, ka arī pieaugušie, kas uzrauga ballītes norisi, nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!