Foto: Shutterstock
Meitenes istaba ir piekrauta līdz griestiem ar visu izmēru, formu un krāsu rotaļu lācīšiem, bet zēna istaba atgādina alu, jo tajā savākti neskaitāmi akmentiņi, kas veido viņa nenovērtējamo kolekciju. Izklausās pazīstami?

Varbūt arī tev kādreiz bērnībā bijusi kāda līdzīga kolekcija, tikai tad tu droši vien krāji košļeņu papīrīšus, sērkociņu kastīšu etiķetes vai lelles. Lai kādi bijuši tavi dārgumi, tavās acīs tiem bija zelta vērtība un tu no tiem nevēlējies šķirties ne par kādu naudu pasaulē. Pa šiem gadiem, protams, nekas nav mainījies, bērni joprojām turpina krāt dažādas lietiņas, jo tas ir gluži dabisks posms bērna attīstībā.

Patiesībā kolekcionēšana un rūpes par šīm kolekcijām bērnam nāk tikai par labu. Krājot kaut ko, mazais cilvēks iegūst kaut ko īpašu, kas pieder tikai viņam, ko viņš var pats veidot un uzturēt. Kolekcionēšana kļūst par bērna identitātes daļu un palīdz celt pašapziņu, jo kolekcija ir kaut kas tāds, ko bērns pilnībā kontrolē pats. Bet kā lai izturas pret bērna šķietamo apmātību ar kolekcionēšanu? Nomierinies un izmēģini šos paņēmienus, lai pasargātu no pārspīlējumiem sevi un mazo kolekcionāru.

  • Paraugies uz šo kolekciju ar sava bērna acīm. Varbūt tu īsti nespēj saprast, kā meita var sajūsmināties par stikla bumbiņām vai kāpēc tavam dēlam uznākusi auklu kolekcionēšanas mānija, taču centies paskatīties uz šiem dārgumiem tā, kā tos redz tavs bērns. Neuztver šos priekšmetus tikai kā bezjēdzīgas krāsainas bumbiņas vai vecas, netīras auklas, bet liec lietā iztēli un mēģini ieskatīties dziļāk.
  • Centies saprast to, kas tavam bērnam šķiet aizraujošs. Izjautā meitu par viņas lācīšiem un kāpēc tie viņai patīk. Aizved viņu uz rotaļu veikalu un aplūkojiet tur viņas iemīļotos lācīšus. Uzmeklē bibliotēkā kādu grāmatu par rotaļlācīšu kolekcionēšanu. Sarīko rotaļu lācīšu pikniku un priecājies kopā ar meitu par viņas īpašo kolekciju.
  • Palīdzi bērnam saglabāt mēra izjūtu kolekcionēšanā. Šāds hobijs ļoti viegli var kļūt nekontrolējams. Ja meita ieraudzīs, ka viņas draudzenei ir lielāka rotaļu lācīšu kolekcija nekā viņai, meitas dabiskā reakcija būs palielināt savus lācīšu krājumus. Paskaidro viņai, ka vairāk ne vienmēr nozīmē arī labāk un iemāci viņai lepoties tieši ar savu unikālo kolekciju.
  • Ja tava bērna kolekcija sāk prasīt pārāk daudz līdzekļu, nospraud nepārkāpjamas robežas. Daudzi bērni kolekcionē lietas, kas var būt ļoti dārgas, tāpēc ir jānosaka šie ierobežojumi. Paskaidro dēlam, ka pie kolekcijas veidošanas pieder arī tās nopelnīšana. Ja viņš vēlas savai kolekcijai pievienot vēl kādu paraugu, viņam pāris nedēļu būs katru dienu jāved pastaigā suns, lai to nopelnītu.
  • Parūpējies, lai bērna kolekcija nesāktu atgādināt atkritumu izgāztuvi. Ja kolekcijas dēļ istabā vai, vēl ļaunāk, visā mājā vairs nepaliek vietas, kur apgriezties, ir pienācis laiks iejaukties. Ierosini bērnam sašķirot un sakārtot šos dārgumus un pasaki, ka kolekcija netiks papildināta tikmēr, kamēr tā nebūs sakārtota.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!