Foto: Shutterstock
Šķiet neiespēja misija, vai ne? Nereti ēšanas process var sagādāt lielas galvassāpes vecākiem, jo tieši tajā brīdī bērns nolemj uzrīkot monoizrādi un parādīt visas iespējamās teatrālās prasmes. Lai tev palīdzētu, apkopojām "Parents" padomus,kādas ēšanas manieres bērnam būtu jāiegaumē un kā tās iemācīt.

Ēšanas manieres jeb uzvedību pie galda bērnam var un vajag sākt mācīt jau agrā vecumā. Patiesībā ēšanas manieru apgūšanu var pielīdzināt maratonam, nevis sprintam – lai sasniegtu pozitīvu gala rezultātu jeb finiša līniju, jāveic gara distance.

Protams, katrā ģimenē vecāki individuāli nolemj, ko bērnam pie galda atļaut un ko nē, taču, lūk, pāris vispārpieņemtās manieres, kas bērniem tiek mācītas jau no mazotnes.

• Ēdienu košļāt ar aizvērtu muti,
• Nerunāt par tēmām, kas var sabojāt pārējiem apetīti,
• Ik pa laikam ar salveti notīrīt muti,
• Ejot prom no galda, paņemt savu šķīvi (arī nomazgāt vai tikai aiznest līdz izlietnei).

Reizēm piespiest bērnu ēst nav iespējams, izmantojot visas iespējamās pasaules metodes. Ja tā, varbūt šoreiz, lai paliek neēdis vai neēdusi? Daudzās ģimenēs, piemēram, vakariņas ietur visi kopā, lai varētu pārspriest dienā notikušo, kā arī izlemt tālākus kopīgos plānus. Ja bērnam jau no mazotnes iemācīs, ka vakariņu laikā ir obligāti jānāk pie galda un jāsēž kopā ar pārējiem, iespējams, mazajam ķiparam kādā reizē parādīsies arī apetīte.

Var gadīties, ka bērns tik ļoti protestē pret ēšanu, ka visu, kas pa rokai, nešķirojot met prom. Ja arī tavs mazulis tā mēdz rīkoties, pamēģini viņam ļaut izpausties pašam, piemēram, izkārtojot ēdienu šķīvī tā, kā šķiet saistoši. No šī nelāgā ieraduma vari tikt vaļā, ja bērna domas novirzīsi kaut kur citur, dodot uzdevumu, kam sekot līdzi, piemēram, vai visiem uz šķīvja pietiek salātu.

Bērniem jāmāca, ka par ēdienu nedrīkst teikt neko sliktu, jo, kas vienam negaršo, otram var būt pasaules garšīgākā delikatese. No leksikas, kas lietojama pie galda, jāizslēdz tādi vārdi kā pretīgi, riebīgi, negaršīgi u.c. Tā vietā bērns var vienkārši pateikt: "Paldies, es nevēlos."

Vēl vari pamēģināt vizualizācijas paņēmienu – bērniem daudzas lietas vieglāk uztvert, ja tās ne tikai pasaka, bet arī parāda. Kopā ar mazo uzzīmē uz lapas, kā izpaužas ēšanas manieres, bet pēc tam uzkarini ēdamistabā pie sienas. Ja zīmējums atradīsies mazajam acu līmenī, bērns par manierēm neaizmirsīs ne uz mirkli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!