Latvija traumatisma rādītāju ziņā ir vadošajās pozīcijās Eiropā, bet tas nav īstais "goda pjedestāls", uz kuru tiekties. Lielāko daļu no šīm traumām mēs varam novērst paši, un tas nebūt neprasa lielus naudas līdzekļus, kā varbūt varētu domāt. Daudz svarīgāk ir, lai katrā ģimenē tiktu sasniegtas "dzirdīgas ausis", kas apzināsies potenciālos riskus un gribēs tos novērst, lai nodrošinātu saviem bērniem drošu vidi tur, kur bērni jūtas vispasargātākie, – savās mājās, uzsver bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 2016. gada statistikas dati liecina, ka bērni vecumā līdz pieciem gadiem 77 procentos gadījumu traumas gūst tieši mājās – dzīvojamā zonā, guļamistabā, virtuvē vai dārzā. Lai informētu par bērnu biežākajiem traumu veidiem un to gūšanas vietām mājās, kā arī sniegtu vecākiem un citiem bērnu pieskatītājiem praktiskus padomus kā vidi mājās padarīt bērnam iespējami drošāku, SPKC sadarbībā ar Veselības ministriju uzsāk sociālo kampaņu "Bērnam droši".

Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās, nepietiekama bērnu uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savu bērnu pasargāt. Kampaņā izstrādāti septiņi izglītojoši videoklipi (tos atradīsi šeit), kā arī sagatavots informatīvs buklets par bērniem bīstamām vietām mājās risinājumiem drošības uzlabošanai. Kampaņas laikā vecāki arī tiks aicināti aizpildīt digitālu testu un aplūkot īpašu interaktīvu stendu, lai pārliecinātos, cik bērnam droša ir viņu dzīvesvieta. Kopumā kampaņas laikā norisināsies 18 informatīvi izglītojoši pasākumi visā Latvijā un citas bērnu drošību veicinošas aktivitātes.

"Lielākajā daļā gadījumu bērni traumas gūst tieši mājās – vietā, kur tiem būtu jājūtas visdrošāk. Lai arī saprotams, ka atrodoties ārpus mājām – uz ielas vai atpūtas vietās – vecāki savas atvases uzrauga nopietnāk, aicinu vecākus veidot īpaši drošu un pārdomātu vidi bērniem arī mājās – padomāt gan par dažādu lietu, piemēram, medikamentu, sadzīves ķīmijas, asu priekšmetu u.c. novietošanu bērniem nepieejamā vietā, gan par telpu labiekārtošanu un īpašu uzraudzību tajos brīžos, kad pastāv traumatisma riski, piemēram, darbojoties virtuvē. Priekšlaicīgi novērtējot situāciju savās mājās un izvērtējot iespējamos riskus, var pasargāt bērnus no nepatīkamas, traumatiskas pieredzes," atzīmē veselības ministre Anda Čakša.

Bērniem vecumā līdz pieciem gadiem biežākie ievainojumu veidi ir lūzumi, vaļējas brūces, apdegumi, applaucējumi, sasitumi, zilumi un saindēšanās. 2015. gadā tika reģistrētas 614 traumas, ievainojumi un saindēšanās gadījumi, bet 2016. gadā – 762. Jāatzīmē, ka zēni traumas gūst biežāk nekā meitenes (58 procenti no 2015. gadā reģistrētajiem traumu gadījumiem ir zēniem, bet 2016. gadā – 57 procenti), turklāt gūtās traumas ir smagākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!