Foto: PantherMedia/Scanpix
Lielākie Pierīgas novadi jau šobrīd veic piemaksas pirmsskolas pedagogu atalgojumam no pašvaldības budžeta, noskaidrots aptaujātajās pašvaldībās.

Pierīgas pašvaldību apvienības priekšsēdētājs Māris Sprindžuks norādīja, ka Ādažu novads no pašvaldības budžeta piemaksā pirmsskolas pedagogiem, kā rezultātā viņiem par 30 stundu darba slodzi ir atalgojums 595 eiro. Pēc jaunā pedagogu atalgojuma modeļa pirmsskolas pedagogu slodze paredz 40 stundu darbu, tāpēc pārrēķinot, tas būs lielāks nekā pedagogu darba samaksas noteikumos paredzētie 620 eiro.

"Es domāju, ka identiski vai ļoti līdzīga situācija ir visā Pierīgā. Var gadīties, ka ir pašvaldības, kurām nav bērnudārza piemaksas, tad tās nosacīti var izvēlēties to variantu – mēs esam trūcīgi. Bet pašvaldībām, kurām ir piemaksas, ir jālemj par veidu un brīdi, un ietekmi uz budžetu, kurā brīdī paaugstināt algas," teica Sprindžuks.

Viņš arī piebilda, ka kopumā izglītības sistēma netiek reorganizēta, jo ne skolu tīkls, ne skolotāju skaits uz bērnu skaitu īpaši nemainās. "Sistēma radikāli netiek efektivizēta, tā paliek neefektīva un Pierīgai atņem naudu, lai pārdalītu visiem pārējiem, kuriem nepietiek, kuriem nav to bērnu, lai visiem būtu algas. Tas ir nepareizi, ka mēs sitam pa efektīvajiem, nevis mēģinām pārkārtot modeli situācijā, kad valstī ir izretinājies iedzīvotāju skaits un bērnu skaits, un kaut kas ir jāmaina skolu blīvumā un skaitā," stāstīja Sprindžuks.

"Par piemaksām ir jālemj domei, skatoties uz budžetu, bet skaidrs, ka tendence ir ielikta, jo mums saukt sevi par mazturīgiem vai trūcīgiem arī nebūtu ētiski, Juridiski šo konstrukciju valdība ļauj, bet praktiski tas nav pareizi," uzsvēra Sprindžuks.

Savukārt Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs norādīja, ka pašvaldība jau maksā labas algas, jo pedagogus pirmsskolā nevar tā vienkārši dabūt. Mārupes novadā skolotāji jau saņemot jaunajos pedagogu atalgojuma noteikumos paredzēto likmi.

Viņš arī piebilda, ka "no valdības puses tā ir negodīga rīcība, ka nevar atrast naudu pedagogiem, tā ir jāatrod un jāmaksā visiem vienādi, nešķirojot, vai tas ir pirmsskolas pedagogs vai vispārizglītojošā iestādē. Mēs esam kopā vienota valsts un izglītības sistēma valstī ir viena. Valstij šis jautājums jau sen ir jāsakārto".

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs tikmēr stāstīja, ka šobrīd pašvaldībā tiek rēķinātas izmaksas un par to vairāk lems augustā. Šobrīd pirmsskolas pedagogi Olaines novadā saņem 580 eiro par 30 stundu likmi.

"Alga ir gandrīz noteiktajā apjomā, bet šobrīd vēl skaita. Jebkurā gadījumā to, ka iepriekš mēs maksājām vairāk nekā bija noteikta likme un maksājām vairāk nekā bija noteikts likumdošanā, jo mēs vēlamies pie sevis redzēt labākos pedagogus un labākās auklītes. Pašlaik skatīsimies, cik tas maksā," pauda Bergs.

Jau ziņots, ka jaunais pedagogu atalgojuma modelis paredz iespēju pašvaldībām, kuras nevar atļauties pirmsskolas pedagogiem maksāt 620 eiro, to darīt 560 eiro apmērā par slodzi mēnesī.

Tas ir veikts tādēļ, ka atsevišķas pašvaldības norādījušas, ka nevar atļauties maksāt paredzētos 620 eiro.

Šāda kārtība attieksies uz tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam, ieskaitot un kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta. Tāpat noteikts pārejas periods, līdz kuram pašvaldībām jāsāk maksāt pilnais slodzes atalgojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!