Foto: Shutterstock
Divas nedēļas – tieši tik daudz atlicis, kad būs pienācis 1. septembra rīts, uzvilkts balts krekls vai blūze, kājas no sporta kedām un sandalēm ieautas kurpēs, rokās ziedi, galvā – satraukums, un tavs mazais cilvēciņš acumirklī pārvērtīsies lielā bērnā. Jo viņš taču sāks iet skolā!

Skaidrs, ka viegli jau nebūs – nedz bērnam, nedz vecākiem. Bet viss ir pārejoši, tādēļ galvenais būt gataviem šim satraucošajam laikam. Nevienas pārmaiņas jau nenāk bez kreņķiem!

Vai tev jau viss sagādāts no skolai nepieciešamajām lietām? Vai esi pārliecināts, ka bērns patiesi ir gatavs šim jaunajam dzīves posmam? Vai pats sev esi pavaicājis, kā tu jūties, kas tieši tevi satrauc? Vai zini, ka bērni pāris nedēļu pēc mācību sākuma, jo īpaši pirmklasnieki, sāk slimot? Kāpēc un kā no tā izvairīties… Kāds ir ideālais 1. klases skolēns pedagogu acīs?

Pilnīgi iespējams, ka tev ir daudz jautājumu, jo īpaši gadījumā, ja skolā laid savu pirmo atvasi. Ielūkojies portāla "Cālis" rakstu kolekcijā, kur varbūt radīsi atbildes uz saviem jautājumiem un varēsi iepazīties ar citu vecāku pieredzi. Ja zini, ka savās problēmās neesi viens bēdu brālis, tad tā jau ir tikai pusbēda… Tā mēdz teikt.

Ļaut bērnam justies laimīgam un citi psihoterapeites padomi pirmklasnieku vecākiem

Foto: Pixabay

Skolas gaitu sākšana ir liels solis ne tikai bērnam, bet arī pašiem vecākiem. Lai pārmaiņas, kurām laicīgi var sagatavoties, norisinātos bez aizķeršanās, nedrošības un bailēm, ir virkne tēmu, ko savā prātā pārcilāt un jautājumi, uz kuriem vecākiem atbildēt pašiem sev.

Lasīt vairāk

Galvas lauzīšana pirms 1. septembra: kas jāpērk pašiem un ar ko jānodrošina skolai

Foto: Shutterstock

Gribam to vai nē, gan kalendārs, gan veikalu plaukti jau liecina – 1. septembris vairs nav aiz kalniem. Vecāki ir dažādi – citi skolai nepieciešamās lietas sagādā jau savlaicīgi, citi – atliek uz pēdējo brīdi. Un citiem jau gar to nekādas daļas nav, galvenais, lai bērns būtu gatavs jaunajam mācību gadam, vienalga – pirmajam vai astotajam, jo 1. septembris allaž rada pacilātības sajūtu.

Lasīt vairāk

Pedagoģijas doktore Ilze Miķelsone: nevajag eksperimentēt ar sešgadniekiem

Foto: Shutterstock

Laikā, kad Izglītības un zinātnes ministrija gatavo apjomīgu nozares reformu, kas skar dažādus būtiskus jautājumus, tostarp tā dēvēto sešgadnieku jautājumu, izglītības jomas pārstāvji ar lielāku pieredzi atceras, ka mēģinājumi ieviest šādas reformas jau ir bijuši, turklāt nesekmīgi.

Lasīt vairāk

Atsevišķiem bērniem var arī kaitēt. Pagarinātās dienas grupas plusi un mīnusi

Foto: Shutterstock

Tuvojas 1. septembris, kad skolas gaitas sāks daudzi jo daudzi pirmklasnieki, bet arī otro un trešo skolēniem nereti nākas palikt pagarinātās dienas grupā. Tiesa, ir bērni, kuri labprāt paliek ilgāk skolā, bet ir bērni, kuriem tas var pat kaitēt.

Lasīt vairāk

Pirmajā diktātā trīcēja pildspalva. Tā nedrīkst būt! Pirmklasnieces mammas pārdomas

Foto: F64

Mācību gads – kuram kārtējais, kuram pirmais – jau ieskrējies. Šomēnes gaidāms jau rudens brīvlaiks. Saņēmām kādas pirmklasnieces mammas pārdomas par to, ko jau ir izdevies novērot pirmajā mācību mēnesī. "Tas radījis sašutumu par izglītības sistēmu, tādēļ vēlos padalīties un uzrunāt Latvijas sabiedrību un pašus skolotājus," tā mums raksta mamma, kura vēlējās palikt anonīma. Lūk, mammas vēstule!

Lasīt vairāk

Mājās pirmklasnieks? Nieciņi jeb mazs špikeris vecākiem dzīves atvieglošanai

Foto: Shutterstock

Pirmās kārtējā mācību gada dienas jau aizvadītas, bet vislielākais satraukums par skolas sākumu ir pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Bez jau paredzamajām lietām – nepieciešamību izdomāt un ieviest jaunu dienas režīmu, izvēlēties un organizēt veiksmīgu nokļūšanu uz un no pulciņiem, izlemt virkni citu organizatorisku jautājumu, – pēkšņi var uzpeldēt kaudze sīkumu, kas, iespējams, spēj pietiekami sarežģīt mazā skolēna un viņa vecāku dzīvi.

Lasīt vairāk

Cik smaga drīkstētu būt skolēna mugursoma

Foto: Shutterstock

Tieši tā cik smaga drīkstētu būt skolēna mugursoma, nevis, cik tā sver realitātē... Atbilde 10 procenti no skolēna svara, bet daudzi vecāki zina, ka realitātē ir pavisam citādi. Nereti šķiet, ka soma burtiski velk pie zemes mazo skolnieciņu. Lūk, fizoterapeites skaidrojums, kādēļ būtu svarīgi ievērot somas smaguma limitus un kādus skolas somu vislabāk izvēlēties!

Lasīt vairāk

Vai tiešām pustūkstotis? Cik vecākiem izmaksā skolas bērna sagatavošana mācību gadam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan 1. septembris pienāk katru gadu, tomēr arī ik gadu ir vecāki, kuriem sava atvase skolas gaitu uzsākšanai jāsagatavo pirmo reizi. Tāpat nu jau arī vairākus gadus spēkā stājušās izmaiņas Izglītības likumā, kas skaidri definē, kas jāpērk vecākiem, bet ar ko nodrošina valsts un pašvaldība jeb skola, tomēr arvien ir vecāki, kuri īsti nesaprot, kas viņiem jāiegādājas. Tieši tāpat visai atšķirīgs ir vecāku skatījums par to, cik dārgi vai lēti izmaksā viena skolēna sagatavošana skolai. Citam tie ir vien pāris desmiti eiro, bet gana daudz vecāku arī nosauc citus ciparus – pat 500 eiro uz vienu bērnu.

Lasīt vairāk

Trešās septembra nedēļas sindroms – puse pirmklasnieku sāk slimot. Kāpēc?

Foto: Shutterstock

Vēl pāris nedēļas un visās skolās skanēs zvans, saucot skolēnus uz pirmo mācību stundu. Kādam šis zvans atskanēs pirmo reizi, kāda ausīm spalgās skaņas jau būs gana pazīstamas. Šoreiz par pirmklasnieku, par viena maza cilvēkbērna jauno dzīves etapu, kurš, pēc daudzu vecāku viedokļa, ir vissvarīgākais laiks dzīvē, no kura būs atkarīga visa nākotne.

Lasīt vairāk

Pirmklasnieka baiļu faktors: pieci noteikumi vecākiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rit pēdējais skolēnu vasaras brīvlaika mēnesis, bet daudziem bērniem 1. septembris būs pirmā skolas diena mūžā. Parasti skolas sākumu topošie pirmklasnieki gaida ar prieku un arī Zinību diena vienmēr ir pilna smieklu un smaidu, tomēr pēc tam seko ikdiena, un diemžēl lielo pirmās dienas prieku neizdodas saglabāt visa mācību gada garumā.

Lasīt vairāk

Bērns uzsāk skolas gaitas. Vai pamats uztraukumam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Skolas gaitu uzsākšana ir izaicinājums (psihologi to dēvē par krīzi) kā bērniem, tā vecākiem. Kā katra krīze, tā rada trauksmi, nedrošību un vienlaikus prasa jaunu prasmju attīstīšanu un paver iespējas augt. Vai ir pamats uztraukumam, kā bērnam iemācīt pārvarēt iespējamās grūtības, "Cālis" konsultē veselības centra "Vivendi" psiholoģe Kristīne Dūdiņa.

Lasīt vairāk

Sešgadnieku laist rudenī uz skolu vai nelaist? Kas bērnam jāprot

Foto: Shutterstock

Katru pavasari daļa sešus gadus veco bērnu vecāku lauza prātu par to, vai atvasi rudenī sūtīt uz skolu būtu prātīgi. Vai bērns ir gatavs jaunajai dzīvei? Varbūt gadu vēl ļaut pabaudīt bērnības garšu, atstājot bērnudārzā? Par to, kādām prasmēm būtu jāpiemīt bērnam, kurš pošas uz pirmo klasi, atbildes sniedz Valsts izglītības satura centra speciālisti, psiholoģe un bērnudārza vadītāja. Ja arī tavās mājās ieperinājušās šaubas par šiem jautājumiem, noteikti būs interesanti uzzināt, ka patiesībā lasīt un rakstīt prasme nebūt nav galvenie kritēriji, pēc kuriem izlemt jautājumu.

Lasīt vairāk

Jauc skaņas, nesaprot vārdus: fonemātiskās uztveres traucējumi bērnam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Fonemātiskās uztveres traucējumi – tādu diagnozi kādam pirmklasniekam noteikuši skolā. Mamma tagad bažīga, ko tas īsti nozīmē un kā cīnīties ar šo zvēru? Šāda diskusija sākta portāla Cālis.lv forumā. Pēc padoma taujājām logopēdiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršs tests, lai noteiktu bērna psiholoģisko gatavību sākt skolas gaitas

Foto: Shutterstock

Ja tavs bērns ir vecumā, kad ir izvēles iespēja – laist skolā vai vēl nelaist, un arī bērnudārza audzinātājas nesniedz īsti skaidru atbildi par viņa gatavību skolas gaitām, pamēģini izpildīt vienkāršu testu, kas noteiks bērna psiholoģisko briedumu. Jautājumu loks ir veidots arī tā, lai noteiktu bērna iespējamo motivāciju mācīties. Šo testu sagatavojis psihologs un to piedāvā portāls Ihappymama.ru

Lasīt vairāk

Pirmklasnieks lamā mammu un brāļus. Ko darīt?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Stulbene, cūka un citi tikpat daiļskanīgi vārdi no pirmklasnieka puses, turklāt mammas un brāļu virzienā. Skolā esot kā jēriņš, bet mājās nespēj savaldīt savas emocijas, tā īsumā var raksturot kādas mammas palīgā saucienu portāla Cālis.lv forumā.

Lasīt vairāk

Mierīgas dabas pirmklasnieku apsaukā un iekausta 'draugs'. Kā rīkoties vecākiem?

"Sveicināti! Gribētu lūgt konsultāciju sekojošā jautājumā: mans dēls, pirmklasnieks, ļoti vēlas draudzēties ar savu klasesbiedru, zēnu, kuram faktiski ir tikai vecāmāte (mātei atņemtas aprūpes tiesības, tēvs laiku pa laikam aizbrauc peļņā projām no valsts). Aprūpes tiesības piešķirtas vecaimātei. Abi bērni kopā gāja arī vienā bērnudārza grupiņā.

Lasīt vairāk

Vecāku atzīšanās: Priecīgās un nepatīkami satraucošās sajūtas, sagaidot 1. septembri

1. septembris – kādam ļoti gaidīts, kādam ļoti negribēts, bet tas ir klāt. Šodien visā Latvijā lieli un mazi bērni ar krāsainiem ziediem trauksies uz skolām, lai atkal satiktos vai no jauna iepazītos ar klases biedriem un sveiktu skolotājus. Vissatraucošākā sajūta, protams, ir pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Ar kādām sajūtām sagaidām jauno mācību gadu, stāsta pirmklasnieku vecāki, tāpat apkopojām arī pirmās mācību dienas nosvinēšanas tradīcijas.

Lasīt vairāk

Četras veselības rekomendācijas pirmklasnieku vecākiem

Foto: Shutterstock

Pirmklasnieka sagatavošana skolai un skolas gaitas var pārvērsties nemitīgā stresā un biežā bērna slimošanā. Lai tā nenotiktu, ir jāievēro dažas praktiskas rekomendācijas, kuras apkopojuši "Mēness aptieka" farmaceiti.

Lasīt vairāk

Iespējamās sekas, ja bērnu palaidīsi skolā pārāk agri

Foto: Shutterstock

Klāt 1. septembris un atkal tūkstošiem mazo bērneļu spers savus pirmos soļus, lai uzsāktu skolas gaitas. Tas ir ļoti nozīmīgs laiks gan skolniekiem, gan viņu vecākiem un radiņiem, gan skolotājiem. Mēs visi zinām, ka uzsākot skolas gaitas ir jābūt sagatavotai bērna darba vietai mājās, skolas somai un citām ar mācībām saistītām lietām, piemēram, visiem tik pierastās ārsta vizītes.

Lasīt vairāk

Pediatre brīdina vecākus par pārslodzes iespējamām sekām bērna veselībā un attīstībā

Vecākiem būtu nopietni jāizvērtē bērnu noslogotība skolā un dažādos ārpusskolas pulciņos, jo pārslodze var radīt nopietnas veselības problēmas un kaitēt bērna vispārējai attīstībai. AS "Veselības centru apvienība" poliklīnikas "Jugla" pediatre Gunta Užāne aicina vecākus arī pārdomāt ēšanas paradumus, runāt ar bērniem par dažādām atkarībām un nopietni attiekties pret dažādu kaišu "izslimošanu".

Lasīt vairāk

Video, ko vecākiem būtu jānoskatās kopā ar saviem mazajiem skolēniem

1. septembris - diena, kad skolas visā Latvijā plaši vērs vaļā durvis, lai sagaidītu tūkstošiem lielāku un mazāku skolēnu. Ja tavā ģimenē aug topošais pirmklasnieks vai jaunāko klašu skolēns, ir svarīgi pirms skolas izstaigāt ceļu uz skolu un no skolas uz māju. Vienā gadījumā - ceļš bērnam būs kas jauns, bet otrā - kā atgādinājums, jo vasaras laikā bērnam var daudz kas piemirsties vai arī ceļā ir veiktas kādas izmaiņas.

Lasīt vairāk

Visdārgāk izmaksā pirmklasnieka palaišana skolā, liecina vecāku pieredze

Ģimenēs, kur aug skolas vecuma bērni, sācies aktīvais iepirkšanās drudzis. Vieniem vecākiem visu skolai nepieciešamo lietu iepirkšana raizes nesagādā, bet daudzām ģimenēm daudz rūpīgāk jāizskaitļo, kur un ko var nopirkt lētāk. Interesanti, ka tieši pirmklasnieku palaišana skolā vecākiem izmaksā dārgāk, nekā vecāku klašu bērnu apgādāšana ar skolas lietām.

Lasīt vairāk

Kādus vārdus vecākiem neteikt topošajiem pirmklasniekiem jeb Gatavošanās pirmajai skolas dienai

Foto: F64

Zinību diena jau tepat pie durvīm, un tik daudzās Latvijas ģimenēs tā būs īpašāka nekā citiem skolēniem, jo bērns uz skolu dosies pirmo reizi mūžā. Satraukums ir gan pirmklasnieku vecākiem, gan pašiem bērniem – nu dzīve ieies pavisam citā kvalitātē, citos pienākumos un atbildībā. Par to, kā bērnu sagatavot veiksmīgākam skolas sākumam, konsultē Labklājības ministrijas speciālisti.

Lasīt vairāk

Ideāls pirmklasnieks skolotāja acīs. Runā sākumskolas pedagogi

Foto: LETA

Pēdējos pāris gadus notiek aktīvas diskusijas par to, kādā vecumā bērnam būtu jāuzsāk skolas gaitas, kas viņam jāprot, sēžoties skolas skolā. Ik rudeni tūkstošiem vecāku raizējas, kā viņa bērns tiks galā ar jauno dzīvi un nereti starp skolotāju un vecākiem rodas konflikti, jo abām pusēm ir dažādas vīzijas par skolēna sagatavotību skolai. Šoreiz vaicājām sākumskolas skolotājiem, kas viņu izpratnē ir ideāls pirmklasnieks.

Lasīt vairāk

Piecas pirmklasnieku vecāku kļūdas, kas neveicina sekmes un patstāvību

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no skolas laika satraucošākajiem notikumiem bērniem un vecākiem ir pirmās klases pirmais pusgads. Jāiekļaujas jaunā kolektīvā, jāpiemērojas citam dienas režīmam un arī prasības pret mazo skolnieciņu ir lielākas nekā bērnudārza pēdējā gadā. Tas, kā septiņgadnieks adaptēties skolas dzīvei, ietekmēs bērna attieksmi pret skolu un mācībām daudzus gadus uz priekšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!