Foto: flickr.com

Pēdējo nedēļu laikā psihiatra palīdzību garīgās veselības ambulatorās aprūpes centrā Tvaika ielā sākuši meklēt pilnīgi veseli cilvēki, kuri iepriekš nav bijuši psihiatriskās slimnīcas uzskaitē un kuriem nav slimības pieredzes. Galvenokārt tie ir cilvēki, kas jau zaudējuši darbu vai arī brīdināti par šādu iespēju, svētdien informēja LNT ziņu raidījums TOP10.

Speciālisti atklāj, ka jau vismaz pāris nedēļas vērojams pacientu pieplūduma vilnis. Visus palīdzības meklētājus vieno problēmas ar darbu un naudu. Daļai no viņiem ekonomiskās krīzes apstākļos saasinās vecās kaites.

Cilvēku bailes, nedrošību un neziņu tieši izpildvaras pieņemtie lēmumi pārvērš depresijā, neirozēs un citās nervu kaitēs. Izmisums, kas nāk komplektā ar bezmiegu, trauksmes un nemiera sajūtu, viņus atdzinis uz garīgās veselības ambulatorās aprūpes centru. Kā zināms, nākamais solis jau ir slēgta palāta bez durvju roktura.

Melnā strīpa nu jau bijušai dispečerei Lailai sākās līdz ar ziņām par iespējamo Parex bankas bankrotu. Lailai bankā noguldījumu nebija, bet uz vispārējā haosa fona ar šo faktu bija gana, lai sieviete zaudētu jebkādas komunikācijas spējas. "Es jutu, ka nespēju vairs runāt, man bija bail runāt pa telefonu, sajūtas saasinājās gandrīz līdz ģībonim," viņa stāsta. Šā iemesla dēļ sieviete bija spiesta atstāt darbu. Tagad, kad atguvusies, jaunu darbu atrast vairs nav iespējams. "Pastāv iespēja nomirt badā," atzīst sieviete.

Savukārt Žozefīnei (vārds mainīts) slimības paasinājums bijis tik spējš, ka viņa jau nedēļu ārstējas psihiatrijas slimnīcas akūtajā nodaļā. Viņa pēc mēneša paliek bez konduktores darba, bet uz pleciem milzu kredītu slogs. Treknajā laikā sieviete ņēmusi kredītu pēc kredīta, jo naudu deva visur. Kredīti doti, lai gan sieviete ir garīgās veselības invalīde un viņas alga nesniedzās pat ne līdz 200 latu robežai. Tagad viņai jāatdod septiņu tūkstošu latu kredīts. "Man bija vajadzīga sajūta, ka man ir nauda," atzīst sieviete, kura visu naudu iztērējusi sīkumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!