Foto: Shutterstock

Latvijā 25 procentiem skolas vecuma bērnu ir nepieciešamas brilles. Redzes traucējumu izplatība pirmsskolas un skolas vecuma bērnu vidū pieaug katru gadu, jo aizvien intensīvāk tiek lietoti telefoni, datori, planšetdatori, turklāt ļoti maz tiek izmantoti atpūtas brīži un fizisko aktivitāšu pauzes. Speciālisti sniedz ieskatu, kā atpūtināt acis, un kliedē vairākus mītus par to, kas bojā redzi vai veicina tās uzlabošanos.

"Vecākiem jāpievērš stipri lielāka uzmanība bērnu redzei, un tā noteikti būtu jāpārbauda vairākkārt līdz skolas laikam, proti, līdz viena gada vecumam, trīs gadu vecumā un pusgadu pirms skolas gaitu uzsākšanas. Brīdī, kad bērns ir sācis iet skolā, redze ir jāpārbauda ik gadu, jo šī maņa attīstās pakāpeniski. Ja redzes traucējumi tiek atklāti agrākā stadijā, pastāv iespēja, ka ar to saistītās problēmas var uzlabot vai novērst pilnībā," skaidro "Optio optika" speciāliste Inguna Lukša.

"Lai aicinātu vecākus pievērst lielāku uzmanību savu bērnu redzei, kaut arī pirmreizējā pārbaudē redzes problēmas nav konstatētas, "Optio optika" veikali šogad uzsākuši sociālās atbildības programmu visā Latvijā – tās laikā bērni var saņemt bezmaksas brilles 50 eiro vērtībā."

Redzes traucējumi var būt dažādi – gan ilglaicīgi, gan īslaicīgi, un tos galvenokārt izraisa redzes pārslodze. Lukšas ieteikumi redzes atpūtināšanai:

1. Vidēji dienā pirmsskolas vecuma bērniem redzes slodze varētu būt 3-4 stundas, skolas vecuma bērniem slodze ir pieļaujama lielāka, taču bērni jāuzmana, lai pēc katrām 30-40 minūtēm tiktu nodrošinātas vismaz 15 minūtes acu atpūtai. Tas gan nenozīmē, ka bērns pusstundu var lasīt grāmatu un pēc tam 15 minūtes internetā spēlēt spēles. Acis atslogot var, tās vingrinot – pārmaiņus skatoties tālumā un tuvumā, mainot skatiena virzienu uz augšu/leju, pa labi/kreisi, pa diagonāli.

2. Veidot dienas režīmu tā, lai dažādas aktivitātes – lasīšana, mācīšanās, spēlēšanās, fiziskās aktivitātes – būtu sabalansētas.

Vecāku vidū izplatītākie mīti par redzi un brillēm

Mīts: ģimenē nevienam nav problēmu ar redzi, tāpēc bērniem arī viss ir kārtībā un redze nav jāpārbauda. Patiesība: katrs mēs esam indivīds, un mūsu redzi var ietekmēt dažādas lietas – gan augšana un attīstīšanās, gan ikdienas nodarbes. Tāpēc, ja vecākiem ar redzi viss ir kārtībā, bērnu redzi tomēr vajadzētu pārbaudīt.

Mīts: bērns ar brillēm redz labāk, bet tās bojā redzi. Patiesība: ar brillēm bērns tiešām spēj labāk redzēt, komunicēt un mācīties. Brilles redzi nebojā, tikai palīdz labāk uztvert pasauli.

Mīts: brilles nelietosim, bet vingrināsim acis. Patiesība: ar acu vingrinājumiem mēs nevaram samazināt tuvredzību, vienīgi mazināt acu nogurumu. Brilles ir jālieto tā, kā acu ārsts ir noteicis.

Mīts: lietojot uzturā burkānus un mellenes, redze uzlabosies. Patiesība: ne burkāni, ne mellenes nespēj atbrīvot no briļļu nēsāšanas, taču ikdienā ir svarīgs pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, kurā ir visas organismam nepieciešamās uzturvielas un vitamīni.

Mīts: datora izmantošana bojā redzi. Patiesība: redzi bojā datora, telefona, planšetdatora, televizora neadekvāti ilga lietošana bez pārtraukuma, atpūtas un fiziskas slodzes.

Kā izvēlēties bērniem piemērotākās brilles?

Bērniem ir nepieciešamas ērtas brilles. Svarīgi – lai acis skatītos caur briļļu centriem, ne pāri ietvariem, lai briļļu kājas būtu ar atsperēm un nespiestu deniņus, kā arī jānovērtē, lai brilles pareizi piegultu sejai.

Katram bērnam seja ir citāda, tāpēc ir reizes, kad speciālisti iesaka izmantot arī aizaušus – tie palīdz brilles noturēt pareizajā vietā. Lai radītu papildu komfortu redzei, bez ietvaru izvēles uzmanība jāpievērš arī briļļu lēcām – tās nedrīkst būt smagas, tām jābūt plānām, neplīstošām un dzidrinātām.

Stresu var sagādāt vien pats fakts, ka būs jāvalkā brilles, sevišķi meitenēm, tāpēc vecāki pirms briļļu iegādes nedrīkst bērnus ķircināt ar tādām frāzēm kā: "Tagad tu izskatīsies pēc briļļu čūskas", "Vai, tu tagad izskaties jocīgi", "Tagad tu līdzinies opim/omei". Svarīgi bērnu iedrošināt, ka brilles būs kā aksesuārs, kas ļaus veiksmīgāk komunicēt un aizvadīt ikdienu.

Ko saka paši vecāki

Bērnu redzes saudzēšanas nolūkos vissvarīgāk ir ierobežot viedtālruņu lietošanu, uzskata 59 procentu aptaujāto vecāku. Kā nākamais būtiskākais vecāku skatījumā ierindojas liegums skatīties TV no tuvas distances (54 procenti) un tikai tad seko regulāras redzes pārbaudes pie acu ārsta (51 procents), liecina "Optio optika" sadarbībā ar "Snapshots" aprīlī veiktās aptaujas dati. Tikmēr tendence liecina, ka bērnu redzes pasliktināšanās Latvijā arvien pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!