Foto: Shutterstock

Kad Mātes diena nosvinēta, var atzīmēt Starptautisko ģimenes dienu. Būt par mammu un vispār – būt vecākiem – tas ir atbildīgākais pilnas slodzes darbs pasaulē.

Bērni prasa daudz laika un enerģijas, turklāt liek apgūt aizvien jaunas prasmes un izzināt aizvien jaunas iespējas, piemēram, aizstāt drukātas grāmatas ar elektroniskām, iemācīties vienlaikus runāt pa telefonu, gatavot ēst un mainīt bērnam autiņbiksītes, kā arī izpētīt tiešsaistes veikalu piedāvājumus, jo iepirkšanās ar bērnu ir īpaši liels izaicinājums. Tāpēc, aptaujājot kolēģus un sociālajos tīklos aktīvas mammas, "Bite" tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši informāciju par praktiski noderīgām mobilajām aplikācijām, kas ļauj atvieglot mūsdienu vecāku ikdienas soli.

"Veļasmašīnas, bērnu uzraudzības rācijas, multikatli, interaktīvas rotaļlietas… Tehnoloģijas ienāk mūsu ikdienā aizvien vairāk, un būtu grēks neizmantot to sniegtās iespējas. Piemēram, es ļoti novērtēju to, ka man ir iespēja sazvanīt bērnus jebkurā vietā un laikā, sekot līdzi viņu sekmēm "E-klasē" vai kontrolēt viņu ikdienas gaitas, izmantojot mobilo aplikāciju "Family Locator". Man kā mammai tas sniedz daudz lielāku drošības sajūtu," norāda "Bite" Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Oksana Stankeviča.

"White Noise" – efektīvs risinājums saldākam miegam

Nav noslēpums, ka veselīgs miegs būtiski ietekmē dzīves kvalitāti un labsajūtu, turklāt – kā lieliem, tā maziem sapņotājiem. Ar bērna ienākšanu ģimenē pilnvērtīga miega stundu skaits parasti samazinās. Miegs pilnīgā klusumā, kā izrādās, ir tikai šķietami efektīvākais risinājums, jo to var viegli iztraucēt pēkšņas skaņas, piemēram, policijas sirēnas, suņu rejas, bērna knosīšanās u.tml. Tā kā cilvēka smadzenes strādā arī miera stāvoklī, speciālisti miega kvalitātes uzlabošanai iesaka fonā klausīties dažādu frekvenču sadzīves skaņas, tādas kā matu fēna vai tvaika nosūcēja dūkšana, ūdens tecēšana, kaķa murrāšana, okeāna viļņu skalošanās, džungļu skaņas. Starp citu – pētījumi un jauno vecāku pieredze liecina, ka šīs sadzīves skaņas arī lieliski nomierina mazus bērnus – pat labāk nekā klasiskā mūzika! Mobilā aplikācija "White Noise" piedāvā 40 šādu skaņu ierakstus, kā arī iespēju kombinēt tās un ierakstīt savas skaņas. Tā pieejama "Android" ierīcēm.

"WhatsApp" – vienkārša, droša, uzticama ziņapmaiņa

Šī ir viena no pasaulē populārākajām saziņas mobilajām aplikācijām, kas nodrošina iespēju gan zvanīt, gan sūtīt ziņas, tostarp foto, video un audio ziņojumus, atrašanās vietas datus u.tml. Bezmaksas balss un video zvana funkcijas lieti noder ne tikai sazinoties, piemēram, ar ārvalstīs dzīvojošiem radiem un draugiem. Jaunie vecāki to nereti izmanto kā bērnu uzraudzības rāciju – kamēr mazulis guļ vai rotaļājas savā istabā, viens telefons ar aktivizētu "WhatsApp" zvanu tiek novietots viņa tiešā tuvumā, bet otru vecāki novieto savā redzeslokā pavisam citā telpā vai pat mājas pagalmā, kur konkrētajā brīdī atrodas. Tā ir iespēja padarīt aktuālos darbus vai atpūsties, vienlaikus sekojot līdzi bērna aktivitātēm.
Balss un video zvaniem tiek izmantots interneta savienojums, tāpēc par augstām zvanu izmaksām nav jāuztraucas.

"Family Locator" – palīgs bērna attālinātai uzraudzībai

Lai arī šī mobilā aplikācija sniedz milzu priekšrocības, spēlējot ar bērniem paslēpes, tās primārais mērķis ir pavisam cits – sekot līdzi ģimenes locekļu ikdienas gaitām, ko īpaši novērtē sākumskolas vecuma bērnu vecāki. Proti, tā nodrošina iespēju jebkurā brīdī ieskatīties kartē un uzzināt, kur tieši reāllaikā bērns (precīzāk – viņa telefons) atrodas – skolā, mājās, pie draugiem vai ceļā pie vecmāmiņas u.tml., kā arī sarakstīties ar viņu tiešsaistē. Ja bērns apmaldās, viņam ir iespēja nospiest SOS pogu, un aplikācija uzreiz nosūta vecākiem viņa GPS koordinātes. Vēl vairāk – tā kā bērni mēdz būt aizmāršīgi un aizmirst, kur atstājuši telefonu, šī aplikācija lieti noder to meklēšanai, jo liek telefonam iezvanīties pat tad, ja tam uzstādīts klusuma režīms. Lietotne pieejama "iPhone" un "Android" ierīcēm.

"Pasakas" – aizraujoša izklaide garākos pārbraucienos un ne tikai

Lai gan viedierīces nevar pilnībā aizstāt grāmatu lasīšanas prieku, tās ne vienmēr ir pa rokai. Šādos gadījumos lieti noder mobilā aplikācija "Pasakas", kurā apkopotas 100 populāras latviešu un cittautu audiopasakas, kas ilustrētas ar mākslinieku zīmējumiem. Lietotne veidota tā, lai to ērti un droši var lietot gan vecāki, gan arī paši bērni, vecāki, piemēram, pasakas var meklēt pēc nosaukuma, kā arī ir iespēja veidot savu iecienītāko pasaku izlasi.

Lieliska alternatīva pasaku mīļotājiem ir mobilā aplikācija "Pasaku kino", kurā apkopotas 100 sirsnīgas Latvijā radītas multfilmas, piemēram, "Zaķīšu pirtiņa" un "Sprīdītis". Tā gan aizstās ikvakara pasaciņu, gan noderēs laika īsināšanai garākos braucienos ar auto u.tml.
Abas lietotnes pieejamas bez maksas, turklāt gan "iPhone", gan "Android" ierīcēm.

"Feed Baby" – bērna aprūpes dienasgrāmata

Lai arī šī mobilā aplikācija paredzēta aprūpes dienasgrāmatas veidošanai bērniem no dzimšanas līdz piecu gadu vecumam, īpaši noderīga tā ir mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, kad nogurums mēdz būt tik liels, ka piemirstas pat elementāras lietas. Tā ļauj ērti sekot līdzi bērna attīstībai, piefiksējot, kā viņš pieņemas svarā, cik daudz un kādos laikos ir gulējis, no kuras krūts kurā ēdienreizē ir zīdīts, ja bērns tiek barots ar maisījumu vai piebarots – kādos laikos, ko un cik daudz viņš ir apēdis, kad pēdējo reizi mainītas autiņbiksītes, kad un kādi vitamīni doti u.tml. Tāpat ir paredzēta gan atgādinājumu un ierakstu arhivēšanas funkcija, gan arī iespēja veidot divas dienasgrāmatas vienlaikus, kas ir īpaši ērti, ja ir dvīņi vai bērni ar mazu vecuma starpību. Ja nepieciešams, datus, piemēram, pārtikas dienasgrāmatu, kas atspoguļo bērna ēšanas paradumus, var izdrukāt un uzrādīt ārstam. Lietotne līdz šim lejupielādēta vairāk nekā 1,2 miljonus reižu. Pieejama "iPhone" un "Android" ierīcēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!