Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgā tiek veidots šobrīd Latvijā vienīgais bērnu un jauniešu diksilends, kura radīšanā aicināti piedalīties jaunie mūziķi ar priekšzināšanām pūšamo un sitamo instrumentu, kā arī klavieru, ģitāras un basģitāras spēlē. Diksilends savu darbību sāks 2018. gada septembrī, tajā paredzētas vairākas vecuma un sagatavotības grupas.

Diksilends paredzēts kā interešu izglītības programma bērnu un jauniešu centrā "Altona" (Altonovas iela 6), kur notiks arī ansambļa mēģinājumi. Bērnu un jauniešu diksilenda dalībnieku vēlamais vecums ir no 10 līdz 18 gadiem, lai veidotu vairākus, audzēkņu gadiem un prasmēm atbilstošus sastāvus.

Lai darbotos šajā muzikālajā kolektīvā, bērniem un jauniešiem jābūt vismaz ar minimālām instrumentu spēles priekšzināšanām. Muzikālajā kolektīvā tiek gaidīti bērni no mūzikas skolām, kā arī tie, kuri mācības šajās skolās dažādu iemeslu dēļ ir pārtraukuši, un jaunieši, kuri mūzikas prasmes apguvuši pašmācības ceļā, stāsta Indra Vilde, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību vadītāja.

"Ideju veidot bērnu un jauniešu diksilendu rosināja fakts, ka arvien vairāk pasaules valstīs atdzimst šis mūzikas stils, gūstot lielu klausītāju atsaucību. Cik zināms, - šobrīd ne Rīgā, ne Latvijā, ne pat Baltijā nav šāda muzikālā kolektīva. Vērojot Vecrīgas ielās muzicējošos jaunos censoņus, jādomā, ka iespēja, nodarboties ar šādu spēlēšanas veidu, viņiem būtu saistoša un interesanta," tā ideju veidot jaunu muzikālu kolektīvu raksturo interešu izglītības centrā.

Šāds mūsdienīgs un demokrātisks muzicēšanas stils dos iespēju bērniem izjust kolektīvo muzicēšanas veidu un izbaudīt skatuves valdzinājumu. Nodarbību laikā būs iespēja apgūt instrumenta spēli, piedalīties populāru mūziķu meistarklasēs un attīstīt savu muzikālo talantu. Diksilenda repertuārs tiks veidots ar domu par piedalīšanos koncertos, festivālos un pasākumos. Repertuāru veidos pasaules tradicionālie "dixie" skaņdarbi, latviešu tautas mūzikas aranžējumi, kā arī, respektējot pašu jauniešu intereses, mūsdienu populārās mūzikas pārlikumi diksilendam.

Papildinformācija un pieteikšanās ansamblī pa tālruņa numuru 29262357 (programmas vadītājs), kā arī BJC "Altona", tālruņa numurs – 67612354.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!