30. oktobrī un 26. novembrī pulksten 11 un 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā mācību telpā "Virtakas klase" norisināsies zinātkāres centra "Zili brīnumi" radītāja Alda Kalniņa izrāde bērniem "Brīnumdaris", informēja LNB pārstāve Maija Uzula-Petrovska.
Uz izrādi aicināti bērni no sešu gadu vecuma, viņu ģimenes un skolotāji. Ikvienam būs iespēja kļūt par aktīvu izrādes dalībnieku, lai ar fizikas likumos balstītu eksperimentu palīdzību atklātu astoņus pamatprincipus, kas ļauj kļūt par īstu brīnumdari. Šie principi ir: kārtība, matemātika, informācijas pārbaudīšana, iztēle, uzmanība detaļām, draudzība, pacietība un prakse. Izrāde veidota, balstoties uz Alda Kalniņa sociālās fizikas grāmatu bērniem "Zili brīnumi", kas digitālā formātā apskatāma šeit.

Izrādē iekļauti arī interaktīvi objekti no zinātkāres centra "Zili brīnumi" ceļojošās izstādes "Fizika folklorā un ikdienā". Piemēram, ar Ņūtona svārsta palīdzību varēs uzskatāmi pārliecināties, ka tik tiešām – "ko sējam, to pļaujam". Objekti tiks darbināti gan izrādes laikā, gan būs pieejami individuālai izmēģināšanai pēc izrādes.

Aldis Kalniņš ir mūsdienīgas izglītības entuziasts un zinātkāres centru "Zili brīnumi" dibinātājs Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī un Liepājā. Četru gadu laikā centrus ir apmeklējuši 100 000 bērnu. Kalniņa grāmata "Zili brīnumi" ir viena no pēdējo gadu pārdotākajām bērnu grāmatām. Izrāde "Brīnumdaris" ir vēl viens veids, kā bērniem saprotamā un aizraujošā veidā runāt par tādiem lielajiem jautājumiem kā "Kuram ir taisnība?" vai "Kāpēc es nevaru darīt visu, ko gribu?".

Izrādes notiks LNB jaunajā mācību telpā "Virtakas klase" un tiks iekļautas "Virtakas klases" pastāvīgajā izglītojošajā programmā, tādējādi sniedzot iespēju skolu klasēm un citām grupām pieteikties uz individuāliem izrāžu seansiem.

Biļetes cena – 6 eiro. Biļetes pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā, kā arī izrādes norises vietā pirms izrādes sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!