Foto: instagram.com/shilahmadison/
Mēs visi laiku pa laikam žēlojamies par to, ka mati ir nepaklausīgi vai savēlušies un līdz ar to – grūti izķemmējami, bet septiņus gadus vecā Melburnas (Austrālija) iedzīvotāja Šila saskaras ar šo problēmu katru dienu. Izrādās, ka meitenei ir neizķemmējamu matu sindroms, taču tieši viņas īpašā āriene mazo meiteni padarījusi par īstu sociālo tīklu zvaigznīti.

Šila ir aptuveni viena no 100 citiem cilvēkiem pasaulē, kurai atklāts šis dīvainais sindroms. Tā ir ļoti reta ģenētiska anomālija, un mati savas īpašās struktūras dēļ nepadodas ķemmēšanai. Parasti šai anomālijai, kas parādās agrīnā bērnībā, raksturīgi, ka mati ir salmu vai sudrabotā krāsā. Gaišie Šilas matiņi ir sausi, ļoti smalki cirtaini, nepaklausīgi, haotiski spurojoties uz dažādām pusēm. Un tos pilnīgi nav iespējams pieglaust. Iespējams, pusaudžu vecumā Šilas mati var nedaudz "nomierināties", bet, vai tas notiks, nav zināms.

Kā portālam "Today" pastāstījusi Šilas mamma Seleste, meitene piedzima ar pilnīgi parastiem – brūnganiem matiņiem, bet ap trīs mēnešu vecumu viņai sākušas lauzties cauri blondas "adatas". Pirmie matiņi izkrituši, bet "adatas" turpinājušas augt uz galvas taisnā leņķī, kļūstot arvien gaišākas un gaišākas. Šilas mati patlaban ir sasnieguši garumu, kāds tas bijis divu gadu vecumā, un kopš tā laika vairs neturpina augt. Lai gan neizķemmējamo matu sindroms tiekot nodots "mantojumā", ģimenē nevienam šādas galvas rotas nav. Arī viņas vecākajam brālim, deviņus gadus vecajam Telanam ir taisni, kastaņbrūni mati. Par to, ka Šilai ir šāds sindroms, ģimene uzzinājusi tikai pirms gada.

Pēc Selestes teiktā, meitenīte četru gadu vecumā pamanījusi, ka viņas mati nav tādi, kā citiem cilvēkiem, un tas noticis saistībā ar pastiprināto uzmanību, ko viņai veltījuši gan bērni, gan pieaugušie. Šilai tas neesot bijis viegli. Bet ar laiku, pateicoties ģimenes atbalstam un draugiem, Šila iemīlējusi savus unikālos matus un tagad jau ar tiem lepojas. "Šila ir neticami pārliecināta par savu individualitāti, un viņas mati piestāv viņas raksturam," atzinusi mamma.

Tiesa, cilvēki uz ielas dažteiz prasa nofotografēties ar Šilu, izsaka komentārus vai bez atļaujas pieskaras viņas matiem, kas nav visai patīkami. Seleste sacījusi: "Šajās situācijās mēs tagad cenšamies nedusmoties, es stāstu par neizķemmējamo matu sindromu, lai par šo anomāliju uzzinātu iespējami vairāk cilvēku. Parasti sākumā visi domā, ka mēs jokojam, bet mēs atbildam – "pagūglējiet" un uzzināsiet, ka tā ir taisnība."

Šilas matu kopšana prasa lielas rūpes – gan viņai, gan vecākiem. Pēc mammas stāstītā, Šila neieredz ikkrīta ķemmēšanās procedūru, kas var aizņemt pat 10-20 minūtes. Seleste meitas matos ieliek speciālu kopšanas līdzekli un ļoti uzmanīgi cenšas tos paķemmēt ar suku, kurai ir reti "zobiņi". Visvairāk Šilai patīk, kad tētis viņas matus žāvē ar fēnu, lai tie kļūtu īpaši pūkaini. Parasti meitene matus nēsā brīvi izlaistus vai arī nedaudz sapītus bizītēs. No gumijām un sprādzītēm gan nācies atteikties, jo to ielikšana un izņemšana meitenei nodara sāpes.

Lai meitenē nostiprinātu pašpārliecību, vecāki izveidoja Šilai atsevišķu profilu "Instagram", kuram jau ir pāris tūkstoši sekotāju. "Pateicoties sociālajiem tīkliem, Šila vairs nejūtas izolēta, viņa zina, ka pasaulē vēl ir cilvēki, kuriem ir tādi paši mati, kā viņai," stāsta meitenes mamma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!