Foto: Privātais arhīvs
Pēdējos gados daudz tiek runāts par datoratkarības postu, taču, kā uzsver vairāku jomu speciālisti – psihologi, pedagogi – aizliegums bērniem spēlēt datorspēles nav pareizākais risinājums. Tieši tāpat uzskata televīzijas žurnālists un producents Edgars Zveja, kurš kopā ar 16 gadus veco dēlu Ernestu 24. februārī vienā komandā startēja jauniešu (un ne tikai) popularitāti ieguvušās datorspēles "Counter Strike" sacensībās, kas norisinājās Rīgā.

Edgars smej, ka, iespējams, būs vecākais šīs spēles sacensību dalībnieks, kāds vien Eiropā redzēts, bet tas viņu nebūt neierobežo, gluži pretēji – viņš pat iecerējis nedaudz "piespēlēt", lai jaunieši brīnītos, "ko tas opis te dara".

Žurnālista dēls ar šo spēli sācis aizrauties pirms diviem gadiem, un viņa mamma to noliegusi kā sērgu. Saprotot, ka aizliegums nav risinājums, arī Edgars iedziļinājies spēlē. "Es sāku spēlēt, tikai kā liels puika un gāju vēl tālāk – apzināti sāku trenēties. Sākumā gan jaunieši pavilka mani uz zoba, bet tā es divus gadus kāpinu savu meistarību, un gribu pierādīt, ka gadu limits nav šķērslis, ka arī 54 gados varu būt līdzvērtīgs spēlētājs," stāsta Edgars.

Divu gadu ilgie treniņi vainagojušies ar rezultātu, ka abi – tēvs un dēls – startēja vienā komandā Rīgā notiekošajās sacensībās, kas norisinājās spēļu klubā Vecrīgā, pulcējot 32 komandas. Vienā komandā ir divi spēlētāji.
Foto: Privātais arhīvs

Pēc Edgara teiktā, svarīgi ir nevis noliegt, bet iedziļināties tajā, ko dara tavs bērns. "Paiet soli pretim tam, kas bērnam ir svarīgi. Protams, es jau arī mēģināju viņu vilkt uz savu pusi, ņemot līdzi uz makšķerēšanu, bet arī no manas puses jābūt pretimnākšanai. Mans izaicinājums ir atrast kopīgu valodu šajā moderno tehnoloģiju laikmetā, un, protams, arī limitējot to lietošanu," uzsver Edgars.

Mājās esot viens dators, ko lieto visi ģimenes locekļi, tādēļ arī nemaz nav iespējams, ka tikai viens sēdētu pie spēles. "Viņš sēž un spēlē un mums ir vienošanās, ka pulksten 21 pie datora sēžos es. Eju garām ap pulksten 20.30 un jau pabrīdinu – "Tev, vecīt, ir pusstunda atlikusi". Sarunas veidā mēs nonākam pie saprātīga risinājuma. Ja kādreiz pats nespēj regulēt, tad skatāmies pulkstenī," par limitēšanu stāsta Edgars. Arī mamma cītīgi sekojot, lai spēle dēlam nekļūtu par šķērsli mācību vielu apguvei. Tiklīdz mācībās parādoties kāda sliktāka atzīme, mamma atgādina par spēlēšanas ierobežošanu. Bet vispār Ernestam ļoti padodoties matemātika.
Foto: Privātais arhīvs

Jā, Edgars apliecina, ka daudzi uzskata, ka šī spēle esot kaitīga psihei, tomēr viņš tam īsti nepiekrīt, jo tās spēlēšana, ievērojot normas robežas, gluži pretēji – attīsta spēju pieņemt lēmumus, tā ir taktiska. Edgars skaidro – spēlē ir divas komandas – vieni ir teroristi, bet otri – policisti. Spēlē ir izveidotas vairākas mapes, rajoni, pilsētas, kurās arī risinās spēles darbība. "Sliktajiem" jāuzliek "bumba", "labajiem" – tās jāatrod un jāiznīcina. Spēlētāju loks visā pasaulē ir plašs, un virtuālajā vidē ir izveidots spēlētāju čats, kurā aktīvi komunicē, arī Ernests. Edgars zina teikt, ka patiesībā patlaban spēles popularitāte jaunieši vidū ir tik augsta, ka dēlam ir maz draugu, kuri nespēlētu šo spēli, tādēļ pamatā visi ir vienā interešu zonā.

"Dēls ir labs matemātiķis, viņš ātri sasniedza arī labus rezultātus dambretē, tāpat viņam bija nozīmīgi rezultāti biljardā, bet tad intereses pamainījās, un tagad ir šī spēle. Tajā viņš ir sasniedzis tādu līmeni, kādā spēlē vien aptuveni trīs procenti no visiem spēlētājiem pasaulē. Šī spēle jauniešiem patlaban ir kā sērga – tajā viņi čato, sarunājas, un labākie spēlētāji citiem ir kā dievi. Ikviena spēlētāja sapnis ir iemācīties labi spēlēt, nonākt spēles elitē. Pasaulē taču norisinās šīs spēles čempionāti, spēlētājiem ir savi kanāli "Youtube", labākie pat pelna pa 20 000 eiro," stāsta Edgars.
Foto: Privātais arhīvs

Fakts, ka Edgars sācis spēlēt spēli, viņu ļoti satuvinājis ar dēlu un ne tikai… Arī ar viņa draugiem, no kuriem daudzi labā ziņā apskauž Ernestu, jo "viņa sencis arī spēlē". Citiem puikām ģimenēs esot krasi noliedzoša attieksme, bet ar Edgaru kopā paspēlēt vēlmi izteikuši jau vairāki dēla draugi. "Man jau sākumā bija jāapliecina, ka esmu normāls džeks. Sarunās ar jauniešiem izmantoju viņiem ierasti terminoloģiju par spēli, tā komunikācija veidojās veiksmīgāka. Sākumā bija pauze, bet tad jau mani pieņēma. Daudziem puikām trūkst tēva līdzdalības viņu interešu atbalstā," stāsta Edgars.

Edgars audzina arī 13 gadus vecu meitu Helēnu, kura gan neesot aizrāvusies ar šo spēli, toties ir brāļa un tēta fane. Sacensībās Helēna bija klāt, atbalstot abus ģimenes vīriešus ar dzērienu pienešanu, lai veiklāka spēle.
Foto: Privātais arhīvs

"Es neizgāzos jauniešu priekšā. Nospēlējām labi, kā bija ieplānots. Jaunieši ar interesi vēroja mūsu spēli un juta līdzi. Sarunājoties ar puišiem par attieksmi pret spēli ģimenēs, pārsvarā dominē kombinācija – tētis normāli vai neitrāli, ar mammu labāk par šo tēmu nerunāt. Parunāju ar Ernesta mammu un sapratu, ka sievietes satrauc, ka tur šauj, bet es atbildēju, ka puikām vienmēr ir paticis šaut, ne jau ar lellēm viņiem būtu jāspēlējas. Redzēju labsirdīgu skaudību puišu acīs, daudzi gribētu ar tēti uzspēlēt vienā komandā," šādas atklāsmes Edgaram radušās pēc sacensībām.

Ar šo savu nelielo pieredzi Edgars vēlējās padalīties ar citiem, jo viņam šķiet būtiski nepazaudēt saikni ar bērnu, kad viņš kļūst patstāvīgāks. Atbalstīt, būt līdzās, iedrošināt, vienlaikus nedaudz pakontrolējot, lai situācija neiziet no rāmjiem, jo aizliegumi vēl nekad nav pierādījuši savu efektivitāti. Tāds ir Edgars viedoklis, un nav nekā svarīgāka, lai bērniem ar vecākiem būtu labas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!