Foto: Publicitātes attēli

Svētdien, 21. janvārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "No kogēm līdz barkām – kuģošana un jūrnieku dzīve senatnē", piedāvājot piedalīties ekskursijā – nodarbībā "Kā un ar ko kuģoja pirms simtiem gadu", radošajā darbnīcā "Kuģi un kuģīši – lieli un mazi, seni un jauni – izdomā, zīmē, krāso, maketē!", kā arī apskatīt visu muzeja ekspozīciju.

"Kā un ar ko kuģoja pirms simtiem gadu" – ekskursija un tai sekojoša praktiska nodarbība ar kuģniecības pamatiemaņu apgūšanu bērniem kopā ar pieaugušajiem notiks trīs seansos – pulksten 11 un 15 – latviešu valodā, bet pulksten 13 – krievu valodā. Ekskursijas gaitā, kuru vadīs muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis, dalībnieki iepazīs Baltijas jūras tautu seno nodarbošanos – kuģošanu, uzzinot kā gadsimtu gaitā mainījušies, attīstījušies gan kuģi un to maršruti, gan jūrnieku darba instrumenti, veicamie uzdevumi, tradīcijas.

Ekskursija sniegs arī ieskatu kuģu veidu dažādībā, ar kuriem šķērsoti ūdens klajumi – vienkoču laivas, vikingu kuģi, koges, holki, flitas, brigantīnas, šoneri, barkas, barkentīnas, utt. Kas ir "Rīgas kuģis"? Arī to varēs uzzināt un pat apskatīt. Jūrasbraucēju darba dzīve, it sevišķi senatnē, bija vētru un jūras laupītāju apdraudēta, tādēļ pirms došanās ceļā, svarīgas bija īpašas lūgšanas svētajiem aizgādņiem. Tātad – ekskursijā stāsti un interesanti muzeja krājuma priekšmeti, kuri "uzvēdī" jūras, kuģu darvas un jūrnieku dzīves skarbuma un eksotikas smaržu.

Jūrnieku amata noslēpumi un iemaņas – pēc ekskursijas sekojošajā nodarbībā tiks lietotas senas jūras kartes un lineāli, gūstot priekšstatu par navigācijas pamatiem. Nodarbības dalībnieki mēģinās noteikt kuģa kursu, rēķināt attālumus, izmantos "vēja rozi", kā arī pārbaudīs iespējas noteikt kuģa atrašanās vietu, izmantojot sekstantu, hronometru, koordināšu tabulas.

Radošajā darbnīcā bērniem "Kuģi un kuģīši – lieli un mazi, seni un jauni – izdomā, zīmē, krāso, maketē!", no pulksten 11 līdz 16.30, muzejā gūtos iespaidus, kā arī idejas un sapņus par kuģiem, jūrniekiem, varēs izteikt, veidojot savu mākslas darbu.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: pieaugušajiem 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem 1,50 eiro, skolēniem 0,50 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem –ieeja bez maksas, programmas piedāvājums – bez atsevišķas maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!