Foto: PantherMedia/Scanpix

Šķīstošā kafija, piena saldējums ar ogām un augļiem, tvaicēta zivs fileja un virkne citu ēdienu un dzērienu turpmāk tiks atļauti izplatīšanai izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs, paredz 7. martā Ministru kabinetā apstiprinātie Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos par uztura normām minētajās iestādēs.

Ar grozījumiem tiek papildināts pārtikas produktu saraksts, ko drīkst izplatīt vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei. Tāpat ir precizēti kvalitātes kritēriji atsevišķiem pārtikas produktiem, kas var tikt iekļauti izglītojamo, ārstniecības iestāžu pacientu, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientu uzturā.

Izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei turpmāk drīkstēs izplatīt produktus, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes. Šiem produktiem būs jāatbilst arī noteiktiem kvalitātes kritērijiem – tiem jābūt bez pievienotā cukura un sāls, kā arī daļēji hidrogenētiem augu taukiem.

Tāpat izglītības iestādēs atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts ar šķīstošo kafiju (tostarp karsto dzērienu aparātos). Papildus ir noteiktas sastāvdaļas, piemēram, piens un medus, ko drīkst izmantot karsto dzērienu pagatavošanā, tostarp dzērienos no kafijas, cigoriņiem, kakao vai zaļās, melnas un augu tējas. Karsto dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā ar cukuru, dehidrētu pienu un garšvielām pievienotā cukura daudzums nedrīkstēs pārsniegt 5 gramus uz 100 mililitriem produkta.

Foto: Shutterstock

Atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts arī ar dzērieniem, kas pagatavoti no upenēm, jāņogām, smiltsērkšķu ogām, cidonijām, dzērvenēm u.c. un atbilst noteiktām kvalitātes prasībām (sastāvā ir ne mazāk kā 18 procenti sulas un satur ne vairāk kā 15 g ogļhidrātu uz 100 ml produkta u.c. prasības).

Lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju pagatavot dažāda veida maizītes, salātus u.c. ēdienus, papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs atļaus izplatīt no zivs filejas vai liesas gaļas pagatavotus produktus, piemēram, tvaicētu zivs fileju vai krāsnī ceptu vistas fileju. Iepriekšminētajiem produktiem būs jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām.

Tāpat izglītības iestādēs turpmāk drīkstēs izplatīt piena saldējumu ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem ar ierobežotu tauku un pievienotā cukura daudzumu.

Papildus izglītojamo, kā arī ārstniecības iestāžu pacientu, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas klientu uzturā līdz 18 gadu vecumam ne biežāk kā divas reizes nedēļā būs atļauts iekļaut gaļas produktus un apstrādātus zvejniecības produktus, kas atbilst noteiktajiem kvalitātes kritērijiem.

Jāatgādina, ka bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs uzsāka cīņu, lai no skolām pazustu daudz neveselīgo produktu, tostarp, bulciņas. Par to plašāk, cik priecīga bija Veselības ministrija, bet cik nikni - pretējā puse, - skolēni un torgotāji, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!