Foto: F64

No 13. līdz 16. martam, skolēnu pavasara brīvlaikā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pastāvīgā ekspozīcija "Grāmata Latvijā" aicina 5.–7. klašu skolēnus apmeklēt nodarbību ciklu skolēniem "Atklāj nezināmo LNB". Dalība – bez maksas.

Katru dienu būs iespēja doties īpašās ekskursijās un ielūkoties bibliotēkas aizkulisēs jeb telpās, kur glabājas apjomīgais bibliotēkas krājums un par tā saglabāšanu rūpējas virkne dažādu speciālistu. Ekskursijas papildinās tematiskas nodarbības un radošās darbnīcas, stāsta Augusts Zilberts, LNB sabiedrisko attiecību vadītājs.

Savukārt ģimenes ar sākumskolas vecuma bērniem laipni aicinātas atraktīvā veidā izzināt LNB pastāvīgo ekspozīciju "Grāmata Latvijā". Maršruta un uzdevumu darba lapas jājautā ekspozīcijas uzraugam.

Pieteikties iespējams uz visām nodarbību cikla dienām vai arī atsevišķos datumos pēc katra izvēles. Pieteikumu ar skolēna vārdu, uzvārdu, vecumu un vecāku kontaktinformāciju jāsūta uz e-pastu gramata.latvija@lnb.lv. Papildu informācija: 26420065.

Programma

Otrdien, 13. martā, no pulksten 14 līdz 16.

Ekskursija: Neparastās vietas LNB.Ja pirmais priekšstats par bibliotēku ir, ka tā ir grāmatu krātuve, tad šī ekskursija atklās to, kas vēl glabājas bibliotēkā un kā ikviens to var izmantot.

Darbnīca: Virtakas rakstu izzināšana.

Skolēni iepazīs Virtakas ieža senās rakstu zīmes un to rašanās vēsturi, kā arī uzzinās, kas ir simboli un kā tie var tikt izmantoti, piemēram, logotipu izveidē. Apgūstot stilizācijas principus, katrs pats izveidos savas dzimtas zīmi.

Trešdien, 14. martā, no pulksten 14 līdz 16.

Ekskursija: Senie rokraksti LNB Retumu lasītavā.

Aplūkojot senus rokrakstus, mēģinot tos izlasīt un saprast vēstījumu jēgu, skolēniem būs iespējams iejusties pētnieku un detektīvu ādā.

Darbnīca: Rokraksta māksla jeb kaligrāfijas smalkumi.

Darbnīcas dalībnieki mācīsies rakstīt ar spalvaskātu. Pēc iesildīšanās vingrinājumiem strīpiņu un līkloču vilkšanā katrs dalībnieks rakstīs savu vārdu vai citu paša izvēlētu tekstu, papildinot alfabēta burtus ar elegantiem vijumiem.
Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien, 15. martā, no pulksten 14 līdz 16.

Ekskursija: Grafika grāmatu ilustrācijās.

Profesionālas grafiķes vadībā skolēni apmeklēs bērnu grafikas darbu izstādi un aplūkos grafikas formā ilustrētas bērnu grāmatas no LNB krājuma.

Darbnīca: Praktiska darbošanās ar grafiku.

Skolēni iepazīsies ar bostonpreses vēsturi un darbības principiem. Attīstot radošumu, trenējot precizitāti un pacietību, katrs izveidos savu augstspieduma iespiedformu jeb klišeju, kuru nodarbības beigās varēs izmanot drukāšanai.

Piektdien, 16. martā, no pulksten 14 līdz 16.

Ekskursija: Viesos pie grāmatu restauratoriem.

Ekskursanti uzzinās, kā grāmatas attīra no putekļiem un traipiem, kā saplēstas grāmatas lapas atgūst zudušās daļas, kā iespējams salabot vissīkākos defektus. Būs iespēja iepazīt, kā strādā grāmatu restauratori.

Nodarbība: "Ja es būtu grāmata".

Nodarbība noritēs divās daļās. Pirmajā daļā, ņemot talkā izdevniecības "Liels un mazs" izdoto Žozē Žorži Letrija grāmatu "Ja es būtu grāmata", rosinās skolēnus iepazīt grāmatu kā draugu un atklāt sev ekspozīciju "Grāmata Latvijā". Otrajā daļā piedāvās praktisku darbošanos, kurā dalībniekiem būs iespēja pašiem veidot savu versiju kādam grāmatas stāsta turpinājumam.

Visi darbnīcās nepieciešamie materiāli būs pieejami uz vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!