Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārbaudot spēļu laukumus, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis dažādas nopietnas neatbilstības drošuma prasībām: asas malas, salauzti un bojāti elementi, nav ievērotas drošības zonas, pastāv ķermeņa daļu un apģērba iespīlēšanās risks, iekārtas arī pārsniedza maksimāli pieļaujamo augstumu (brīvās krišanas augstumu). Tieši tādēļ vecāki aicināti pievērst īpašu uzmanību izklaižu vietās izvietotajām atrakcijām.

PTAC pēc pārbaužu rezultātiem ir uzlicis par pienākumu atbildīgajiem par bērnu spēļu laukumiem nodrošināt atbilstošu to tehnisko stāvokli, jo iekārtu bojājumi nopietni apdraud to lietotājus. Dažviet vēl joprojām sastopamas "padomju laika mantojuma" šūpoles ar nekustīgajām dzelzs piekarēm, kas var radīt nopietnas galvas traumas bērniem.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane norāda, ka bērnu ar nepacietību gaidītā vasara nu ir klāt, taču vienlaicīgi tas ir arī bīstamākais laiks, kad pakalpojumu sniedzēji aktīvi piedāvā dažādas izklaides (gan lēkāšanu uz batuta, gan piepūšamās atrakcijas, utt.). PTAC uzsver, ka, tās izmantojot, ir jābūt informētam par visiem nosacījumiem, brīdinājumiem un instrukcijām, savukārt bērnu vecāki un arī paši bērni ir atbildīgi, lai norādītās instrukcijas un brīdinājumi tiktu ievēroti.

Pēc Bērnu klīniskas universitātes slimnīcas speciālistu sniegtās informācijas, bērnu traumu skaits Latvijā ir lielākais Eiropā, turklāt bērnu skaits Latvijā samazinās, bet traumu skaits paliek nemainīgi augsts. Viens no galvenajiem traumu cēloņiem varētu būt daudzveidīgais piedāvāto izklaižu pakalpojumu klāsts, kā arī pašu bērnu vecāku neuzmanība un nepietiekamā atbildība.

Piepūšamās atrakcijas

Pēdējos divos gados, veicot pastiprinātu pakalpojumu drošuma uzraudzību, PTAC kopskaitā ir pārbaudījis 31 piepūšamo rotaļu iekārtu un konstatējis: pakalpojumi tiek sniegti ar nezināmas izcelsmes iekārtām (kad nebija norādīts ražotājs, identifikācija un ražošanas gads), iekārtām netika nodrošināta pilnvērtīga uzraudzība, (iekārtu uzraugs bija vienlaicīgi atbildīgs par vairāku iekārtu uzraudzību atrakciju parkā), piepūšamā atrakcija bija novietota tuvu blakus žogam, apdraudot tās lietotājus, iekārtu modeļiem pārbaudes vietā nebija pieejama ražotāja sagatavotā informācija (par iekārtas uzstādīšanu, ekspluatāciju, pārbaudes un apkopes informāciju), vai piepūšamās iekārtas vispār nebija paredzētas publiskai lietošanai.

Speciālistu padomi

PTAC norāda, ka par sniegtā pakalpojuma drošumu ir atbildīgs pakalpojuma sniedzējs, jo ir informēts par visiem nosacījumiem, brīdinājumiem un instrukcijām, kuras sniedzis iekārtas vai preces ražotājs. Savukārt vecākiem ir svarīgi:

  • pārrunāt ar bērniem drošas uzvedības pamatus, jāatgādina par piesardzības pasākumiem un nepieciešamību lietot atbilstošus aizsarglīdzekļus;
  • pievērst uzmanību spēļu iekārtām bērnu spēļu laukumos, tās izvēloties atbilstoši bērna vecumam un spējām;
  • stāstīt un atgādināt bērniem par drošību un rīcību ārkārtas situācijās;
  • savstarpēji vienoties par sabojāto vai nedrošo spēļu laukumu elementu, piemēram, šūpoļu ar nekustīgajām dzelzs piekarēm, demontāžu un izvešanu, jo to izmantošana rada nopietnus draudus bērniem.

PTAC aicina patērētājus, tostarp bērnu vecākus aktīvi ziņot PTAC par nelaimes gadījumiem, kur iesaistīta nedroša prece vai pakalpojums, kā rezultātā patērētāji, tai skaitā bērni ir guvuši traumu, tādējādi pasargājot arī citus no iespējamiem nelaimes gadījumiem.

Par nelaimes gadījumu var ziņot pa tālruni: 67388639 (d.d. 8.30-17) vai arī, sūtot ziņu uz e-pastu: ptac@ptac.gov.lv.

Vienlaikus PTAC aicina bērnu spēļu laukumu valdītājiem un apsaimniekotājiem ievērot Vadlīnijas par drošuma prasībām bērnu laukumiem publiskai lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!