Patīk tas vecākiem vai nē, bet mūsdienīgam skolēnam dators ir nepieciešams. Šajā rakstā pastāstīsim par to, kam pievērst uzmanību, izvēloties datoru skolēnam jaunajam mācību gadam, jo 1. septembris vairs nav aiz kalniem.

Kāpēc skolēnam vajadzīgs dators

Pirmkārt, skolās bērni mācās informātiku, tādēļ datoram skolēna īpašumā jānonāk vismaz tajā mācību gadā, kad viņam skolā sāk to mācīt, bet ideālā gadījumā – pat gadu ātrāk. Otrkārt, daudzi noderīgi mācību materiāli ir digitālā formātā, nerunājot nemaz par informācijas bagātību internetā.

Treškārt, un, iespējams, galvenokārt, māka lietot datoru XXI gadsimtā ir pielīdzināma lasītspējai. Lai ar ko jūsu bērns vēlāk dzīvē nenodarbotos, spēja sazināties ar datoru "uz tu" noteikti noderēs. Vislabākais veids apgūt datorzinības –, ja pašam ir dators.

Stacionāro, portatīvo vai planšetdatoru?

Planšetdators ar "Android" vai "iOS" operētājsistēmu ir rotaļlieta. Tas pilnībā neatbilst skolēna vajadzībām. Planšetdators nepalīdzēs skolniekam apgūt mācību programmu un nepalīdzēs arī apgūt datorzinības kopumā.

Pirkt portatīvo vai stacionāro datoru – gaumes, funkcionalitātes (klēpjdatoru var aizvērt un novietot, piemēram, plauktā) un finansiālo iespēju jautājums. Klēpjdators ir dārgāks par līdzvērtīgu parametru stacionāro datoru. Turklāt ieteicams bērnam iegādāties arī atsevišķu lielo monitoru, kas vēl vairāk sadārdzina klēpjdatora pirkumu.

"Windows" vai "Apple OS X"?

Principiālas starpības nav, tomēr jāņem vērā, ka skolās Latvijā māca "Windows", tāpēc, pa ja izvēlaties "Mac" datoru, tam nāksies uzstādīt arī "Windows" operētājsistēmu. Ja arī paši atzīstat tikai "Apple" produkciju, bērnam būtu vērtīgi iemācīties lietot arī operētājsistēmu, kuru pasaulē izmanto aptuveni 95% datoru. Tāpat jāņem vērā, ka pie vienādiem tehniskajiem parametriem "Apple" dators vienmēr būs jūtami dārgāks nekā "Windows" operētājsistēmai paredzētais.

Vai ir nepieciešams atsevišķs monitors un kāpēc?

Pat ja nopirksiet klēpjdatoru, atsevišķs monitors skolēnam tik un tā būs nepieciešams. Sēžot pie klēpjdatora, kā redzams šajā fotogrāfijā, īpaši ar mazu un ņirbošu ekrānu – ir taisns ceļš ne tikai redzes, bet arī stājas sabojāšanai jau bērnībā. Un ja ar klēpjdatoru darbojas arī bez atsevišķas klaviatūras un peles, tas var novest arī pie karpālā kanāla (tuneļa) sindroma.

Ieteicamā ekrāna diagonāle būtu no 19 līdz 24 collām, ar mazāku vai lielāku diagonāli bērnam pirkt nav jēgas. Ekrāna malu attiecībai – 16:9 vai 16:10 – ikdienas lietošanā principiālas starpības nav.

Tomēr tas nenozīmē, ka droši varat pirkt vislētāko 19 collu monitoru. Ņemiet vērā, ka monitoru iegādājaties tuvākajiem trim līdz pieciem gadiem. Monitora kvalitāte var ietekmēt jūsu bērna redzi, tādēļ nebūtu labi, ja viņam šos gadus būs jāskatās uz ņirbošu vai pārāk tumšu ekrānu. Arī visdārgāko monitoru pirkt nav jēgas, jo tie nereti ir pārpildīti ar dažādām profesionāļiem paredzētām iespējām, kuras bērns neizmantos.

Vai ir nepieciešams CD / DVD diskdzinis?

Jā. Pat ja neatceraties, kad pēdējo gadu laikā būtu izmantojis CD vai DVD disku, un pat ņemot vērā, ka nākotnē tie izzudīs pavisam, nekad nevar zināt, kad tas tomēr atkal būs vajadzīgs. Daudzi mācību materiāli, īpaši valodu apguvei, joprojām ir komplektā ar CD vai DVD disku. Lai arī mūsdienās vairumā jauno klēpjdatoru nav CD/DVD diskdziņa, to var nopirkt atsevišķi un pieslēgt caur USB ligzdu.

Kādu procesoru izvēlēties?

Datoram no sērijas "tikai internets, noskatīties kādu filmu un nedaudz pastrādāt" – jebkuru. Vēlams tomēr izvēlēties vismaz "Intel Core i3" – būs zināma jaudas rezerve. Datoram, kuru bērns izmantos arī spēlēm vai foto un video apstrādei – labāk izvēlēties vismaz "Intel Core i5". Ja bērns prasa "Intel Core i7", tad pavaicājiet, kam viņam tas. Šis monstrs salīdzinājumā ar "i5" nesniedz pienesumu pat datorspēlēs. "i7" priekšrocības izjūtamas, piemēram, video montāžā vai apjomīgu datubāžu apstrādē.

Kādu videokarti izvēlēties?

Ikdienas darbos derēs jebkura, pat datu procesorā jau iebūvētā. Ja tomēr ļausiet bērnam arī uzspēlēt datorspēles vai arī viņš mācās foto apstrādi vai video montāžu, tad izvēlēties 150 eiro robežās ar vismaz divu gigabaitu operatīvo atmiņu. Viss, kas ir dārgāks – paredzēts tikai datorspēlēm.

Cik daudz operatīvās atmiņas un vietas uz diska?

Mūsdienās "iztikas minimums" ir četri gigabaiti. Ņemot vērā, ka papildus 4GB operatīvās atmiņas maksā ap 35 eiro, ieteicams tomēr izvēlēties kopumā 8 GB RAM. Tas ir labs ieguldījums nākotnei un ietaupīs jums laiku un nervus, kad pēc gadiem nāksies reaģēt uz "mammu, papu, tas atkal ilgi domā".

Kas attiecas uz cieto disku, tad mūsdienās sistēmu uzstāda uz SSD diska (liela zibatmiņa), nevis klasiskā diskdziņa (HDD). Tomēr SSD ir dārgāki par tāda paša apjoma HDD un arī skolnieka datorā tāds nav jāliek obligāti, ja vien šis dators netiek izmantots arī datorspēlēm, foto un video apstrādei, jo SSD nodrošina daudz ātrāku satura ielādi salīdzinājumā ar HDD.

Standartā visi ražotāji un veikali datora komplektācijā piedāvā tradicionālo HDD ar 500 gigabaitu ietilpību. Ieteicams tomēr būtu izvēlēties ar 1 TB – ieguldījums nākotnē ar mazu pārmaksu. Ja skolēns nodarbojas arī ar foto vai video montāžu, tad ieteicams uzreiz ņemt 3 TB disku, kurā uzglabāt arhīvu.

Vai ir nepieciešams printeris?

Noderīga lieta saimniecībā (var uz tā kādu telpaugu novietot) un mācībās. Un arī jums pašiem noderēs – pērciet! Printera gadījumā jāatceras, ka lāzera drukas iekārtas ir jūtami dārgākas, tomēr tām ir lētāki izejmateriāli. Tintes printeri ir lētāki iegādē, bet tinte izlietojas ātrāk un maksā dārgāk. Tātad, ja drukāt plānojat daudz, tad labāk izvēlēties lāzera printeri. Bet, ja maz,– tad tintes. Ja skaidri nezināt, cik nāksies drukāt, tad ņemiet vien tintes. Ja beigās izrādīsies, ka drukāt vajadzēs vairāk nekā domāts, tad esošajam nopirksiet nevis jaunu tintes kārtridžu (kas nereti maksā tikpat cik pats printeris ar pilnu kārtridžu), bet vienkārši tā vietā nopērciet jaunu – šoreiz lāzera.

Vai ir nepieciešama atsevišķā videokamera (t.s. vebkamera)?

Nē, ja vien ģimenē ir tradīcija ar vecmāmiņu sazināties ar "Skype" starpniecību. Ja jūsu bērns pēkšņi vaicā pēc vebkameras, tad ir iemesls painteresēties – kam viņam tā vajadzīga. Pastāv augsts risks, ka bērns internetā ir iepazinies ar kādu svešinieku, kuram padomā ir kas netikls. Nekad šādu vaicājumu neatstājiet bez ievērības!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!