Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka ļoti daudzi sapņo par stipru ģimeni un bērniem, taču dzīvē var gadīties visādi, piemēram, saskaroties ar smagu diagnozi, slimnieks uzzina, ka pēc ārstēšanās kursa viņa auglība būs traucēta. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka spēja tikt pie bērna būs zaudēta uz visiem laikiem — modernās tehnoloģijas piedāvā iespēju sasaldēt dzimumšūnas, kamēr tās ir veselas, un veikt medicīnisko apaugļošanu nākotnē.

Tehnoloģijas un zinātne attīstās, un nu jau tiek pētīts risinājums zēniem pirmspubertātes vecumā, kam, kā zināms, vēl neizdalās spermatozoīdi. "Šī metode būs īpaši perspektīva bērnu onkoloģijā. Procedūrā tiks iegūti sēklinieku audi ar spermatogēnajām cilmes šūnām, ko laboratorijas apstākļos ir iespējams attīstīt līdz spermatozoīdiem un izmantot medicīniskajā apaugļošanā," informē Neauglības ārstēšanas kampaņas ginekoloģe un reproduktoloģe dr. Viola Millere.

"Ja zēnam tiek atklāta onkoloģiskā saslimšana, audus ar viņa ģenētisko informāciju var sasaldēt, uzglabāt un laboratorijā attīstīt līdz spermatozoīdiem. Ja zēns izveseļojas, bet ārstēšana sabojā dzimumšūnas, viņam ražosies sperma, bet bez spermatozoīdiem vai ar bojātiem spermatozoīdiem. Laboratorijā varēs iegūt perfekti veselus spermatozoīdus no sasaldētiem audiem. Jāpiebilst, ka šī vēl nav izplatīta prakse, esam tikai ceļā uz to, taču nākotnē pavisam noteikti šī būs ļoti populāra procedūra," pieļauj Millere.

"Visbiežāk iespēju sasaldēt savas dzimumšūnas — olšūnas vai spermatozoīdus — izmanto tie, kas ir saskārušies ar onkoloģiskajām slimībām, jo to ārstēšana, piemēram, ķīmijterapija un staru terapija, ļoti stipri sabojā dzimumšūnas. Tiešā olnīcu apstarošana, apstarojot iegurni vai mugurkaulu, var neatgriezeniski samazināt olšūnu rezerves jau pavisam jaunām meitenēm. Savukārt vīriešiem rodas cita problēma — lai gan spermatozoīdi visu laiku atjaunojas, cīņa ar onkoloģisko slimību var novest pie tā, ka cilmes šūnas, no kurām attīstās spermatozoīdi, zaudē savu funkcionalitāti," stāsta dr. Millere, piebilstot, ka arī veseli cilvēki mēdz nodot sasaldēšanai un uzglabāšanai savu ģenētisko materiālu, ja zina, ka strādā ar kaitīgām vielām vai dodas uz kādu bīstamu reģionu.

"Piemēram, kad saasinājās jautājums par Zikas vīrusu, daļa cilvēku, kas bija spiesti atrasties augsta riska reģionos, ir izvēlējušies "iekonservēt" savas dzimumšūnas, lai rezervētu iespēju nākotnē tikt pie vesela bērna. Arī tie, kas izvēlas radikālāku kontracepcijas metodi — sterilizāciju —, mēdz rezervēt dzimumšūnas, lai tad, kad par paveikto nāk nožēla, ir, kur atkāpties," atklāj klīnikas "EGV" Audu un šūnu centra vadītāja, embrioloģe Laura Vagule.

"Ir ļoti svarīgi neatnākt uz procedūru par vēlu. Ikvienam ārstam, pirms tiek uzsākta audzēja terapija, ir jāinformē pacients par iespējām saglabāt reproduktīvo funkciju. Ir jārēķinās, ka, uzzinājis par ļaundabīga audzēja diagnozi, slimnieks primāri domās par savu dzīvību, un tikai pēc tam — par iespēju tikt pie bērna nākotnē, tāpēc onkologa uzdevums, redzot, ka konkrētajam pacientam ir laba prognoze, ir aicināt izvērtēt savas iespējas un vēlmi rezervēt drošības spilvenu nākotnei kopā ar bērnu," uzskata dr. Millere.

Savas dzimumšūnas katrs var uzglabāt tik ilgi, cik vēlas, piebilst speciālistes.

Neauglības ārstēšanas kampaņa ilgst piecus gadus. Četru gadu laikā neauglības ārstēšanai savākti gandrīz 90 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!