Foto: Panthermedia/Scanpix

Gatavojoties mācību gada sākumam, vecākiem ir jābūt gataviem arī tam, ka, iespējams, viņu bērni vairāk laika pavadīs internetā. Izpratne par to, ko bērni dara internetā un ar kādiem apdraudējumiem var sastapties, palīdz vecākiem aizsargāt savas atvases. 8 līdz 16 gadus veci zēni un meitenes internetā uzvedas ļoti atšķirīgi, liecina "Kaspersky Lab" un "iconKids & youth" veiktās aptauja "Uzaugt tiešsaistē pievienotie bērni". Tas nozīmē, ka viņu drošības saglabāšanai ir vajadzīgas dažādas pieejas.

Meitenēm patīk lietot viedtālruņus, bet zēni dod priekšroku datoriem un spēļdatoriem. Zēni parasti ir vairāk atkarīgi no datorspēlēm: tās viņi biežāk piemin savu ikdienas tiešsaistes darbību sarakstā, savukārt meitenes izvēlas saziņu sociālajos tīklos un tūlītējās ziņapmaiņas programmās. Runājot par iecienītāko komunikācijas metodi, meitenes biežāk piemin tālruņa zvanus un īsziņas, kas nepārsteidz, ņemot vērā viņu mīlestību pret viedtālruņiem, norāda "Kaspersky Lab" sabiedrisko attiecību konsultante Irīna Borovaja.

Iespējams, tieši sabiedriskuma dēļ par informācijas avotu meitenes mēdz izvēlēties ģimenes locekļus vai draugus, bet zēni vairāk paļaujas uz internetu, lai uzzinātu jaunumus. Zēni arī biežāk nekā meitenes uzskata, ka viņi zina, kā lietot internetu un aizsargāt sevi tiešsaistē.

Tajā pašā laikā aptauja liecina, ka zēni internetā ir neapvaldītāki par meitenēm: viņi sniedz daudz personīgās informācijas sociālos tīklos un izliekas vecāki, nekā patiesībā ir. Turklāt viņi cenšas apiet vecāku kontroli savās ierīcēs un slēpt no vecākiem informāciju par darbībām tiešsaistē. Un tur ir šis tas slēpjams saskaņā ar zēnu sacīto, viņi biežāk nekā meitenes piekļūst saturam, kas nav piemērots bērniem.

"Šis pētījums parāda, ka zēnu vecākiem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība tam, ko viņu dēli dara tiešsaistē. Viņiem ir jāizmanto visjaunākā vecāku kontrole, ko nevar apiet, lai pasargātu savus palaidņus no nevēlamas vai bīstamas informācijas, piemēram, spēlēm, kas nav paredzētas bērniem. Savukārt meiteņu mammām un tētiem vairāk uzmanības jāpievērš tam, ar ko viņu meitas sazinās tiešsaistē. Šaubīgas personas ar slepeniem nodomiem mēdz izmantot sociālos tīklus un ziņapmaiņas programmas, lai iegūtu bērna uzticēšanos," brīdina "Kaspersky Lab" eksperts Andrejs Mohoļa.

Lai iegūtu vairāk padomu bērnu aizsardzībai internetā, apmeklējiet "Kids.kaspersky.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!