Foto: Shutterstock

No 8. līdz 12. februārim daudziem pirmo klašu skolēniem ir brīvlaiks, taču nemaz tik daudz vecāku par to prieku neizrāda. Neba tāpēc, ka negribētu, lai bērns atpūšas, bet gan tādēļ, ka jālauza galva, kur bērnu visu nedēļu likt, ja vecākiem nav iespēju paņemt atvaļinājumu un arī vecvecāki ir strādājoši vai citu iemeslu dēļ mazbērnus nevar pieskatīt.

Tiesa, katra skola šo papildu brīvlaiku nosaka individuāli, taču daudz skolās notiek tā sauktā projekta nedēļa, kad vismazākajiem skolēniem ir iespēja atpūsties no mācību darba.

Vecākiem būtu jāzina, ka daudzas pašvaldības nodrošina bezmaksas brīvā laika pavadīšanas iespējas, tostarp šādos gadījumos jeb skolēnu brīvlaikos. Piemēram, Rīgā ir vairāki bērnu pieskatīšanas un brīvā laika pavadīšanas centri dažādos pilsētas rajonos. Sarakstu vari atrast šeit un šeit.

Portāla Cālis.lv forumā vecāki diskutē par to, kur bērnu atstāt, tostarp ierosmes ir, ka pirmklasnieks jau ir pietiekami liels, lai viens pats varētu palikt mājās. Tas tiesa, taču, ja pirmklasniekam nav vēl septiņi gadi, tad gan likums nosaka citu. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu – "vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes".

Lūk, daži vecāku viedokļi un idejas, kā pārdzīvot pirmklasnieku brīvlaiku:

"Kooperēties ar klasesbiedriem, ņemt bezalgas dienas pārmaiņus abiem vecākiem un vecvecākiem, gan jau katram vienu dienu darbā piešķirtu un skat, nedēļa jau beigusies."

"Mums daži pirmklasniekus stiepj uz darbu, jo nav, kur likt. Ja uz lielo skolnieku brīvdienām vēl kaut kādas dienas nometnes var atrast, tad pirmklasniekiem nekā nav. Jo katrai skolai citā laikā tā brīvdienu nedēļa."

"Kāpēc lai pirmklasnieks nevarētu jau viens palikt mājās? Bērns var izgulēties, izspēlēties pēc sirds patikas. Apzinīgie - grāmatas palasīt. Nu galu galā multenes kaut visu dienu skatīties bez vecāku kontroles! Galvenais, kārtīgi noinstruēt un sagatavot ēdienu. Kaut vai cepumu pakas, sviestmaizes un ūdens. Pa nedēļu jau nenomirs."

"Iesaku painteresēties tuvākajā privātajā bērnudārzā. Zinu, ka ir dārziņi, kuri labprāt brīvlaikā ņem uz pieskatīšanu arī sākumskolēnus."

"Skatītos no bērna rakstura, piemēram, man jaunākais ļoti mierīgs un apzinīgs, patika savā nodabā spēlēties, tad viņu atstāju droši, zināju, ja kas, piezvanīs, bet vecākais bija nemiera gars, viņu aizvedu pie vienīgajiem diviem radiem, kas man ir palikuši dzīvi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!