Foto: Publicitātes attēls

Mācību iestādes un profesijas izvēle ir ļoti svarīgs lēmums ikvienam jaunietim. Taču ko izvēlēties – studēt to, kas tīk, bet pēc tam, iespējams, diplomu nolikt plauktā, vai arī apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju? Jau nākamnedēļ, no 26. līdz 28. februārim, uz šiem un citiem jautājumiem atbildes varēsi rast izstādē "Skola 2016", bet pirms tam mājās sagatavo špikeri. Kāpēc?

Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā eksperte Nora Kalēja un interneta personāla atlases "CV-Online Latvia" Personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns sagatvojuši padomus par to, kas tev būtu jāuzzina izstādē un kā to paveikt.

Pirms dodies uz izstādi "Skola 2016", ieteicams paņemt lapiņu un savlaicīgi uz tās uzrakstīt jautājumus, ko vēlies noskaidrot.

Pievērs uzmanību vairākiem aspektiem, tostarp noskaidro mācību saturu un izvērtē kvalitāti. Kas man būs jāmācās? Kādu kvalifikāciju iegūšu? Kur un kā varēšu turpināt izglītību? Vai mācību iestāde un konkrētā programma ir akreditēta un uz cik ilgu laika periodu?

Vai esi pamanījis, ka augstskolas piedāvā iegūt kā akadēmisko, tā profesionālo izglītību? Kāda starp tām ir atšķirība un kādu izvēlēties? Izrādās, akadēmiskā izglītība sniedz vairāk teorētiskas zināšanas, bet profesionālā – vairāk praktiskas zināšanas, tādēļ profesionālajā izglītībā prakse ir obligāta.

Noskaidro nepieciešamos resursus. Cik ilgi būs jāmācās? Vai ir budžeta vietas, cik to ir? Ja netiec budžeta grupā, cik izmaksās studijas un kā tās segt? Vai nepieciešamības gadījumā ir iespēja pāriet uz citu mācību formu, piemēram, no klātienes uz vakara vai neklātienes programmu? Lai arī visi skolēni kārto centralizētos eksāmenus, tomēr iestāšanās noteikumi izglītības iestādēs mēdz būt atšķirīgi. Laikus noskaidro arī tos.

Gluži kā gājputni, arī jaunie studenti rudenī migrē no savām dzimtajām mājām visā Latvijā uz jauno augstskolu. Noskaidro sadzīves apstākļus. Kur atrodas skola? Vai skolai ir dienesta viesnīca vai arī par dzīvesvietu tev būs jāparūpējas pašam? Kādas ir brīvā laika pavadīšanas iespējas?

Un, visbeidzot – mācību sasaiste ar darba tirgu. Kur varēšu strādāt pēc absolvēšanas? Kāds ir pieprasījums pēc šīs profesijas pārstāvjiem un atalgojums? Vai skola piedāvā praksi? Atceries, praksei, kas izieta studiju laikā, ir liela nozīme. Uztver to nopietni – papildini praktiskās iemaņas un iegūsti kontaktus. Savukārt, ja domā par savas karjeras attīstību, esi gatavs mācīties, sākt ar asistējošām amata pozīcijām un nepārspīlē ar atalgojuma prasībām.

Izstādi "Skola" rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Izstādes "Skola 2016" darba laiks:

26.–27. februāris - pulksten 10-18;

28. februāris - pulksten 10-17.

Biļešu cenas:

Pieaugušajiem – pieci eiro

Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem – četri eiro

Grupām (10+) – trīs eiro.

Ar izstādes "Skola 2016" ieejas biļeti var apmeklēt bez maksas "Latvijas Grāmatu izstādi 2016".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!