Ceturtdien, 25. februārī, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Saulaino dienu bibliotēkā paziņoti labdarības akcijas "Drošais apmetnis" rezultāti – privātpersonas un uzņēmumi ziedojuši 62 694 eiro priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas ieviešanai.

Programmas mērķis ir uzlabot priekšlaikus dzimušo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tostarp samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem.

Priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programma "Drošais apmetnis" ietvers bērnu veselības uzraudzības procesu pēc izrakstīšanās no slimnīcas līdz divu gadu vecumam, sekojot priekšlaikus dzimuša bērna attīstībai, agrīni atpazīstot veselības traucējumus un laicīgi tos koriģējot. Svarīgi, ka programma ļaus sistematizēt un uzkrāt mērījumu un novērojumu datus pa diagnožu grupām, tādējādi ļaujot analizēt uzkrāto informāciju un sniegt rekomendācijas terapijā un aprūpē, kā arī piedalīties zinātniski pētnieciskajā darbā, portālam Cālis.lv skaidroja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Daļa saziedoto līdzekļu jau tikuši novirzīti mērķim, lai programmu varētu ieviest pēc iespējas ātrāk – ir nodrošinātas pirmās apmācības speciālistiem, tostarp reģionos, lai palīdzība būtu pieejama tuvāk mazuļu dzīves vietai. 2015. gadā noritēja programmas pilotprojekts, tāpat veiksmīgs bijis darbs, lai iekļautu dinamiskās novērošanas programmu valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā.

"Priekšlaikus dzimušo bērnu dinamiskās novērošanas programmas pilotprojekts tika uzsākts pagājušā gada martā martā. Uzskaitē BKUS uzņemti 195 bērni, bijušie Neonatoloģijas klīnikas pacienti, un pagājušā gada laikā veikti 893 neonataloga apmeklējumi šīs programmas ietvaros – aptuveni sešas reizes vairāk nekā pirms programmas uzsākšanas. Tāpat darbs norit arī reģionos – perinatālās aprūpes centros Liepājā uzskaitē ņemti 10 bijušie pacienti, Valmierā – 35, Jēkabpilī – 60," stāsta BKUS neonataloģe Dr. Ilona Vārpa, norādot, ka līdzekļi ieguldīti arī izglītojošos materiālos – izdota grāmatiņa priekšlaikus dzimušo bērnu vecākiem "Es piedzimu agrāk", kā arī tiek izstrādāta "Jaundzimušā dinamiskās novērošanas dienasgrāmata".

Par saziedotajiem līdzekļiem plānots aprīkot arī speciālistu kabinetus Rīgā, Valmierā, Liepājā un Jēkabpilī, kā arī pakāpeniski ieviest vienotu bērnu attīstības vērtēšanas skalu – "Bayley", kas tiek izmantota citviet pasaulē. Skalas ieviešana ietver gan personāla apmācības, gan praktisku materiālu sagādāšanu.

Kā skaidro Dr. Vārpa: "Jau šobrīd par ziedotajiem līdzekļiem notiek darbs pie kabinetu aprīkošanas, tāpat ir veikta pirmā apmācība Minhenes funkcionālajā diagnostikā un pasūtīti Minhenes funkcionālās diagnostikas komplekti gan Rīgai, gan reģioniem. Savukārt martā un aprīlī divi speciālisti tiks sūtīti uz apmācībām "Bayley" metodē, kā arī plānota sadarbība ar Rīgas Tehniskās Universitātes jaunajiem zinātniekiem jauna aprīkojuma radīšanā."

Foto: Publicitātes attēls

Priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas patronese – Latvijas Republikas Valsts prezidenta dzīvesbiedre Iveta Vējone: "Esmu patiesi gandarīta par veiksmīgo programmas "Drošais apmetnis" norisi un līdz šim padarītajiem darbiem priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes uzlabošanas labā. Šis projekts ir nozīmīgs atbalsts visiem vecākiem, kuru bērniņi ir pasteigušies un ieradušies ātrāk pasaulē. Ir ļoti svarīgi, ka šajā īpašajā un satraukumu pilnajā laikā ir pārliecība, ka bērniņam tiks nodrošināta visa nepieciešamā medicīniskā aprūpe un viņš savos pirmajos dzīves gados būs drošā apmetņa – profesionālu ārstu – aizgādībā."

Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst aptuveni 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4 procenti no kopējā jaundzimušo skaita. BKUS Neonatoloģijas klīnikā katru gadu tiek sniegta palīdzība aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem. Šiem bērniem visu organisma sistēmu nenobriešanas dēļ dzimšanas brīdī ir nepieciešams daudzpusīgs medicīnisks atbalsts, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. Pēc izrakstīšanās no stacionāra, lielai daļai saglabājas problēmas, kas saistītas ar neiznēsātību. Priekšlaikus dzimušiem bērniem ir arī lielāki garīgās un fiziskās attīstības traucējumi, redzes un dzirdes traucējumi, un invalidizācijas attīstības risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!