Foto: PantherMedia/Scanpix

Februārī notiks divas bezmaksas lekcijas topošajiem un jaunajiem vecākiem par pāra attiecībām, ģimenē ienākot mazulim, un tēva lomu bērna audzināšanā. Tās vadīs psiholoģe un vecmāte, un lekcijas organizē Rīgas domes Labklājības departaments.

Līdzīgas lekcijas notika arī pērn, un šogad tās turpināsies, lai mammām un tētiem palīdzētu sagatavoties bērna ienākšanai ģimenē, kā izprast un pielāgoties šīm nozīmīgajām pārmaiņām, kas neapšaubāmi ir nozīmīgs emocionāls pārbaudījums vecāku līdz šim ierastajā ikdienas ritmā.

Bērniņa piedzimšana ir notikums, kas vienlaikus var nest gan priekpilnas sajūtas, gan arī emocionāli nomākt. Nekas nav tieši tā, kā agrāk – viss ir mainījies un pilnīgi jauns. Vecāki var izjust arī jaunas un piesātinātas sajūtas, kas gluži kā sakāpināts kamols var vēlēties izrauties un ļaut vaļu nemieram. Tā ir jauna loma, rūpes, pienākumi un atbildība, kā arī ar to saistīts nemiers. Tas ir arī fizisks nogurums, miega trūkums, straujas hormonālās pārmaiņas un spēku izsīkums. Reizēm satraukuma un baiļu pārvarēšanu apgrūtina emocionāla un sociāla atbalsta trūkums, līdz ar to jaunā māmiņa var palikt viena ar savām izjūtām – īsti nezinot, vai kādam teikt, ka nejūtas labi, un vai kāds arī sapratīs?

Tādēļ ģimenē tik vērtīgs ir arī tēta emocionāls un fiziska atbalsts, kas līdz ar abu vecāku harmoniskām attiecībām veido emocionāli veselas ģimenes pamatu, uzsver lekciju vadītājas.

Topošos vecākus nodarbībās gaidīs klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Ivanda Šūpulniece un klīniskā psiholoģe, sertificēta vecmāte Laila Laganovska. Lai pieteiktos lekcijām, lūgums rakstīt e-pastā konsultanti.psihologi@gmail.com vai zvanīt tālruni 28275992 (Iveta Krūmiņa, nodarbību koordinators, kura atbildēs arī uz papildu jautājumiem par nodarbību tēmām un norisi).

Pirmā nodarbība "Bērniņš ienācis ģimenē. Jaunā tēta loma" notiks 25. februārī no pulksten 18 līdz 19.30 SIA "Rīgas veselības centrs" filāles "Imanta" konferenču zālē (Imantas 8. līnijā 1, Rīgā). To vadīs Šūpulniece.

Savukārt 29. februārī no pulksten 18 līdz 19.30 notiks lekcija "Pārmaiņas pāra attiecībās, bērniņu gaidot. Topošā tēva loma", kuru vadīs Laganovska. šī nodarbība notiks SIA "Rīgas veselības centrs" filāles "Ķengarags" konferenču zālē (Kaņiera ielā 13, Rīgā).

Dalība lekcijās Rīgas pilsētas pašvaldības iedzīvotājiem ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!