Vai vīrietim jāpiedalās dzemdībās – šis temats laikam mūžīgi mūžos būs varen plaši diskutējams, jo vienmēr būs divu pušu viedokļu atbalstītāji. Vieni ar visām četrām būs par, citi – kategoriski pret. Un katram ir tiesības uz savu nostāju.

Bet, kā temats tika apspēlēts sarunu šovā "Starp mums runājot", par to šajā reizē – diskusijas galvenokārt norisinājās starp dūlu Katrīnu Puriņu un sporta žurnālistu Armandu Puči.

Dūla Katrīna zināja teikt, ka Latvijā šī statistika ir 50 uz 50 jeb puse vīriešu piedalās, puse nepiedalās dzemdībās. "Man šķiet, ka tas ir ļoti forši, bet tai ir jābūt savstarpējai abu cilvēku izvēlei, un tai nav jābūt spiestai lietai," uzsvēra dūla, kura arī pati ir mamma.

Savukārt Armands Puče sacīja, ka viņam ir dažāda pieredze: "Krievu laikos nedrīkstēja piedalīties dzemdībās, un mana pirmā meita dzima tad, kad vēl nebija brīvā Latvija." Savukārt, kad dzima jaunākā meita, es tur biju. Es nespēju iztēloties – kā tas var būt, ka kāds to varētu nožēlot. Arī redzot tos pārdzīvojumus, kas sievietei tajā brīdī jāpiedzīvo, tas tā satuvina, tā ir tāda stīga, tāda atspere, kas tiek uzvilkta abiem kopīgi. Un tu pavisam citādi vērtē šo cilvēku, un tur arī rodas cieņas pamati," uzskata Puče.

Vaicāts, ko viņš domā par tiem, kuri atrunājas, ka šis process nav estētisks un atsakās piedalīties, Puče uzreiz atbild: "Mīkstais", kam kategoriski nepiekrīt dūla Katrīna, kura astoņu gadu laikā, kopš viņa darbojas kā dūla, esot redzējusi dažādus vīriešus. "Mans viedoklis ir tāds – ir vīrieši, kuriem ir jāpiedalās dzemdībās, un ir vīrieši, kuriem nav jāpiedalās, jo dzemdību skati var arī attālināt. Tāpat ir jāciena sievietes izvēle par to, ko viņa grib, lai vīrietis redz, ko dara ar viņas ķermeni," tā Katrīna.

Divas reizes Katrīna esot ķērusi vīrieti, kurš ģībst. "Es to negribu darīt dzemdībās, jo man ir jāatbalsta sieviete, nevis viņas vīrs," pieredzē dalās dūla.

Un atkal Puče iebilst: "Bet ja tas ir kopīgais mīlas auglis, kas tajā brīdī nāk pasaulē, ir jābūt vecim klāt. Vienkārši tas ir veča pienākums. Tā es to redzu."

Katrīna, uzklausot Pučes viedokli, smaida un paturpina savu redzējumu, kas veidojies gan no pašas, gan darba pieredzes: "Šis jautājums nedrīkst būt uzspiests. Esmu arī redzējusi, kā attiecības izjūk, ja sieviete ir spiedusi vīrieti skatīties uz viņu dzemdībās. Galvenais – otram neko neuzspiest."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!