Foto: Shutterstock

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu, labdarības fondu "Oak Foundation" un PEP mammu biedrību Rīgā deklarētajiem Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā dzimušo mazuļu vecākiem piedāvā mazuļa pirmajos dzīves mēnešos saņemt bezmaksas informatīvu un emocionālu atbalstu.

Atbalsts izpaužas kā profesionāli apmācītas atbalsta personas – PEP mammas – vizīte ģimenes dzīvesvietā. Katrai ģimenei ir iespēja saņemt līdz desmit vizītēm. PEP mammu atbalstu ir iespējams saņemt arī tām ģimenēm, kuru bērniņi atrodas stacionārā.

PEP mammas ir Pirmās emocionālās palīdzības mammas – profesionāla atbalsta personas māmiņām ar mazuli no dzimšanas līdz trīs gadu vecumam. PEP mammas ir ieguvušas īpašu profesionālu izglītību ģimenes psiholoģijas centrā "Līna". PEP mamma var būt laba izvēle gadījumos, kad māmiņai nepieciešama praktiska informācija vai emocionāls atbalsts mazuļa audzināšanā.

PEP mammas vizītes laikā jaunajiem vecākiem ir iespēja pārrunāt visdažādākos jautājumus, kas saistīti ar bērniņa attīstību, zīdīšanu, barošanu, raudāšanu, gulēšanas režīmu, mazuļa celšanu un nēsāšanu (handlingu), higiēnu. PEP mamma palīdz vecākiem atpazīt mazuļa signālus, palīdzot saprast, kādas varētu būt mazuļa vēlmes un vajadzības konkrētajā situācijā. PEP mamma var sniegt arī emocionālu atbalstu vecākiem, lai uzlabotu vecāku pašsajūtu nereti ne vien emocionāli, bet arī fiziski grūtajā laikā, kad ģimenē ienāk jaundzimušais. Ar PEP mammas atbalstu, padomu un iedrošinājumu vecākiem ir vieglāk apgūt savu jauno lomu mazuļa pirmajos dzīves mēnešos. Katra vizīte ilgst pusotru stundu, vizīšu biežums tiek individuāli saskaņots ar katru ģimeni.

PEP mammas piedāvā darāmo darbu sarakstu pirmajām sešām nedēļām pēc mazuļa piedzimšanas:

  • Pārrodoties mājās, iespējami neplānot nekādas citas aktivitātes, kā vien būšanu kopā ar savu mazuli, to aprūpējot, barojot, turot rokās, iepazīstoties;
  • Iepazīstināt savu ģimenes ārstu ar mazuli pirmajā mājas vizītē;
  • Veikt vieglas slodzes ķermeņa vingrinājumus, kas īpaši paredzēti pēcdzemdību periodam;
  • Nekautrēties palūgt kādu palīgu mājas solim un veselīgas zupas uzvārīšanai;
  • Regulāri ieturēt veselīgu maltīti, labāk mazākas porcijas, bet biežāk, nevis otrādi;
  • Iet regulārās pastaigās ar bērniņu svaigā gaisā;
  • Nesteigties! Visu darīt uzspīlēti lēni un mierīgi, veidojot ar mazuli ciešu acu kontaktu, jaundzimušajā tas vairo drošības un uzticēšanās sajūtu;
  • Nekautrēties lūgt palīdzību ik brīdi, kad rodas tāda nepieciešamība, visam šim laikam jāpieder ekskluzīvi jums abiem!

Kur vērsties pēc palīdzības?

  • "Pep.lv" – Pirmā emocionālā palīdzība – PEP mammas, mājas vizītes;
  • 27722292 – "Skalbes" krīzes tālrunis, ja gadās nonākt jebkādā krīzes situācijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!