Foto: Publicitātes attēli

Svētdien, 8. oktobrī, no pulksten 11 līdz 17 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "Kas ir ģerboņi un ko tie stāsta tev un man".

Ģimenes dienas programmā tiek piedāvāta tematiska ekskursija mazajiem un lielajiem "Ģerboņu stāsti par ģimenēm, tradīcijām, vērtībām", interesanti un izzinoši uzdevumi darba lapās, radošā darbnīca bērniem, iespēja apskatīt muzeja ekspozīciju un izstādes, kā arī ģimenes dienas īpaši draudzīgā ieejas maksa.

Pulksten 11 un 14 uz tematisku ekskursiju "Ģerboņu stāsti par ģimenēm, tradīcijām, vērtībām" aicinās muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle.

Ekskursijas dalībnieki, iepazīstot gan muzeja ēkas ārpusi, gan ekspozīciju, nokļūs aizraujošajā šifrēto zīmju – ģerboņu pasaulē, uzzinot par šo daudzveidīgo simbolu – vēsturisko ģerboņu stāstiem muzeja ekspozīcijā un atklājot kā tie cēlušies, ko tie vēsta par Rīgas, Latvijas un ģimeņu tradīcijām gadu desmitu un gadsimtu gaitā.

Ģerbonis ir simbolisks grafisks attēls vai reljefa atveidojums, kas apliecina tā īpašnieka piederību dzimtai, pilsētai, kopienai, valstij, organizācijai, kuras simbols ir šis konkrētais ģerbonis. Pastāv valstu, pilsētu, novadu, biedrību, organizāciju, personu individuālie un ģimeņu – dzimtu ģerboņi. Heraldika ir zinātnes nozare, kas pēta ģerboņus. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ekspozīcijā ir atrodama daudzveidīgu ģerboņu parāde.

Radošajā darbnīcā bērniem "Izdomā un zīmē ģerboni sev un ģimenei!", mazie kopā ar lielajiem, ekskursijā guvuši ierosmes vēsturisko ģerboņu simbolu zinībās, būs aicināti mēģināt vizuāli ietērpt un izteikt savas un savas ģimenes intereses un vērtības, radot īpašo personīgo ģerboni. Lai iepazītu labāk arī Rīgas ģerboni, to varēs krāšņi izkrāsot.

Ikvienam ir pazīstami pilsētu un valstu ģerboņi, bet, vai zinām tajos ietverto domu? Vēsturiskie dzimtu ģerboņi rosina aizdomāties, kādas ir mūsu ģimenes vērtības, kādos vizuālos simbolos katrs no mums tās varētu attēlot? Varbūt, ka sociālo tīklu individuālo profilu noformējums ir tāds kā šodienas nosacītais simbols – vērtību, interešu pozicionēšana, 21. gadsimta ģerbonis, "ex libris"?

Savukārt, veicot uzdevumus darba lapās "Meklē un skaiti ģerboņus muzejā!", būs iespēja doties aizrautīgā "pārgājienā" muzeja ekspozīcijā, meklējot un skaitot atrastos ģerboņus, sarīkojot sacensības vai nu pašam ar sevi, vai kopā ar ģimeni un draugiem – kurš būs atradis vairāk.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ģimenes dienas ieejas maksu: 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem – 1,50 eiro, skolēniem 0,50 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – brīva ieeja, programmas piedāvājums – bez atsevišķas maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!