"Ko jūs darītu, kad pazemotu jūsu bērnu?" portālam Cālis.lv savu stāstu uzticēja māmiņa Irina, kura piedzīvojusi sava bērna izsmiešanu un pazemošanu sacensībās "Riteņvasara – 2016". Taču, kā atzīst pasākuma organizatori, puisēna mamma notikušo ir "izrāvusi no konteksta", neizstāstot to, kas patiesībā noticis.

"Bērns, gaidot savu apbalvošanu, priecīgs aplaudēja meitenēm. Bija līdzjutējs. Tā tas bija katru reizi šajās sacensībās. Bērns, protams, tur vairs nebrauks, jo ir trauma, baidās!" stāsta Irina.

Viņa norāda, ka Rīgas 2016. gada bērnu un jauniešu atklātās sacensības "Riteņvasara – 2016" bērni iepriekš priecājušies par meiteņu apbalvošanu, lēkājuši un aplaudējuši. "Organizatores kundze tajā saskatīja necieņu un centās parādīt, kā bērni to darot, kā tas izskatījās no malas. Viss jau būtu labi, ja tas tiktu darīts, bērnu nepazemojot visu klātbūtnē, bet situāciju kopā ar bērnu un vecākiem izrunātu jau pēc tam," uzsver sašutusī māmiņa.

Kā pazemotā bērna mamma norāda Cālis.lv, šo konfliktu viņa vēlējusies risināt mierīgi, bet organizatores kundze neredzējusi savu vainu. Tāpat organizatori dzēsuši komentārus, ko cilvēki par notikušo pasākumu rakstījuši portālā Ritenvasara.lv.

"Kā tu pret mani, tā es pret tevi"

Kā portālam Cālis.lv paskaidroja "Riteņvasara – 2016" pārstāvis Aleksandrs Briedis, video ir "izrauts no konteksta". Viņš skaidroja, ka māte ir nofilmējusi tikai incidenta beigas, nevis pašu svarīgāko, proti, to, kāpēc izcēlies šis incidents starp puiku un pasākuma organizatori, kas ir interešu izglītības skolotāja uzņēmumā Tehniskās jaunrades nams "Annas 2".

Incidentā iesaistītā skolotāja nemaz nenoliedz, ka puiku ir patiešām izmēdījusi. "Pasākuma laikā tika apbalvoti dalībnieki par piedalīšanos. Kad pasniedzām meitenēm diplomus, tad divi puiši, tajā skaitā arī video redzamais zēns, nemācēja uzvesties. Abi puikas meitenes izķēmoja," skaidro sieviete. "Arī pēc vairākiem aizrādījumiem puikas turpināja skaļi uzvesties un izsmiet pārējos pasākuma dalībniekus," uzsver pasākuma organizators.

Savukārt sarunā ar Cālis.lv skolotāja stāsta, ka puisēna mamma tikai pasmējusies par organizatoru aizrādījumiem, lai viņas bērns beigtu tā uzvesties, jo pasākuma rīkotāji trokšņa dēļ, kas nākuši no abiem puišeļiem, nevarējuši pat parunāt. "Kad mammai palūdzām savaldīt savu bērnu, viņa mums atteica, ka "jums tāpat ir skaļas balsis".

Tā nu puisēns to turpinājis darīt līdz pat brīdim, kad pienākusi viņa kārta saņemt diplomu. "Tā rīcība, ko es darīju, bija mazā puikas kopija," skaidro skolotāja. "Kaut kā tas bija jābeidz. Ja jau bērns var uzspļaut uz vairākiem citiem bērniem." Viņa piebilst, ka ne velti ir tāds teiciens: "Kā tu pret mani, tā es pret tevi".

Incidentā iesaistītā sieviete skaidro, ka pēc pasākuma abas ar mammu esot pārrunājušas starpgadījumu. "Arī puisēns, kas iepriekš citus apsmēja, šķita normāls un adekvāts bērns," teic skolotāja.

Sievietes rīcība nav atbilstoša pieauguša cilvēka rīcībai

"No šī nelielā notikuma fragmenta redzams, ka zēns par sievietes rīcību ir pārsteigts un, iespējams, nobijies," skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktores vietniece Inga Krastiņa. "Izskatās, ka sieviete atdarina zēna darbību citu sacensības uzvarētāju apbalvošanas laikā."

"Video redzamās sievietes rīcība nav atbilstoša pieauguša cilvēka rīcībai. Iespējams, viņa mēģina parādīt, ka zēna darbības nav bijušas pieņemamas un ir traucējušas citus dalībniekus," norāda Krastiņa.

Pēc šī skandāla sieviete, kas atdarinājusi zēna rīcību, izsaukta uz pārrunām pie uzņēmuma direktores, kur esot arī izklāstījusi notikušo no sava skatu punkta. Portālam Cālis.lv viņa pauž nožēlu, ka mamma ievietojusi tikai video fragmenta beigas, kur nav redzamas arī paša puisēna izdarības, no kā arī sācies viss incidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!