Foto: Shutterstock

Halovīna svinēšanas tradīcijas arī Latvijā kļūst plaši populāras, un 31. oktobra vakarā maskās tērptus bērnus uz ielas var redzēt daudzviet. Tomēr apsardzes uzņēmums "Koblenz Drošība" vēlas atgādināt vecākiem un arī pašiem bērniem – neaizmirst par drošības priekšnosacījumiem, īpaši atrodoties tumšajā laikā uz ielas.

Galvenais nosacījums – pieaugušiem vajadzētu pavadīt bērnus Halovīna vakara pastaigā un noteikti parūpēties par to, ka svētku maska ir labi pamanāma un iekļauj gaismas atstarotājus, tādā veidā nodrošinot, ka bērni uz ielas ir labi pamanāmi.

Tā kā galvenā Halovīna tradīcija ietver to, ka bērni staigā no mājas uz māju "lūdzot" saldumus, tas nozīmē, ka bērniem ir saskarsme ar svešiem cilvēkiem, bērni pārvietojas pa ielām un ceļiem tumsā. Tas var radīt daudz drošības draudu bērniem, tādēļ apsardzes kompānija aicina vecākus atbildīgi izvērtēt šo izklaidi un noteikti pavadīt bērnus šai vakara pastaigā.

Ieteikumi drošam Halovīna vakaram

Vecākiem noteikti vajadzētu pavadīt bērnus šajā svētku gājienā, kas būs gan papildus drošības garants, gan arī, protams, papildu prieks bērniem, kopā ar vecākiem darot ko aizraujošu.

Ja bērni ir lielāki un noteikti vēlas doties pastaigā kopā ar citiem bērniem, noskaidrot ar kādiem citiem bērniem kopā dodas tavs bērns. Bērniem ieteicams staigāt grupiņās ne mazākās pa trim, kurās vismaz vienam no līdzgājējiem ir 14 gadu. Vienoties, ka lielākie bērni atved mazākos līdz mājām vai vecākiem.

Noteikti pārliecinies, ka bērnu izvēlētais maršruts ir viena iela, kas ir labi apgaismota un pārredzama. Noteikti jāizvairās no pastaigām slikti apgaismotās sānielās.

Noteikti iekļauj bērna Halovīna kostīmā kādu atstarojošu elementu, lai tumsā mazais svētku svinētājs būtu labi pamanāms gan autobraucējiem, gan riteņbraucējiem.

Ja tomēr bērni dodas vieni svētku pastaigā, tad vēlreiz brīdini par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst iet svešā mājoklī iekšā vai sēsties pie svešinieka automašīnā.
Foto: Shutterstock

Kad bērni ir atgriezušies no "saldumu medībām", rūpīgi pārbaudi iegūto cienastu, lai pārliecinātos, ka tur nav nekā tāda, kas rada draudus veselībai.

Pārliecinies, ka zini maršrutu, kur bērni dodas "saldumu medībās" un precīzi norunājiet laiku, kad jāatgriežas mājās. Protams, vislabāk ir regulāri arī sazināties pa mobilo tālruni.

Brīdini bērnus – nekādā gadījumā neiet pie mājām, kur nav āra apgaismojums un arī mājai ir tumši logi. Tāpat noteikti izvairīties no tumšām kāpņu telpām.

Pasākuma laiks jāizvēlas arī tāds, lai bērni netraucētu citus, kuri jau vēlas doties gulēt, tātad ne vēlāk kā pulksten 21.

Izskaidro bērniem, ka jābūt laipniem, saprotošiem, ja kāds neatver durvis vai vienkārši mājās nav saldumu. Arī ar izjokošanu jābūt robežās un jāizskaidro bērniem, ka darīt lielas blēņas, piemēram, apmētāt māju ar jēlām olām vai puvušiem tomātiem ir nejauki un nekādi nesader kopā ar svētku sajūtu.

Vislabāk izstrādāt pastaigas maršrutu kopā ar bērniem un apciemot tikai savus draugus un radiniekus.
Foto: AFP/Scanpix

Ja kā svētku dekoru izmanto ķirbi ar degošu sveci iekšā vai citu dekoru ar atklātu liesmu, parūpējies, lai tas ir novietots drošā, bērniem nesasniedzamā vietā, kā arī neatstāj degošu sveci nepieskatītu, piemēram, uz palodzes.

Lai visiem drošs un jautrības pilns Halovīna vakars!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!