Foto: Shutterstock
Ne visiem bērniem veicas piedzimt ģimenē, kur mazulis ir abu vecāku plānots un gaidīts, ne visu bērnu mammas pašas bērnībā ir mīlētas un lutinātas. Mēs ar vecāku prasmēm nepiedzimstam, un ir nepieciešams labs piemērs, lai mācītos pozitīvu attieksmi pret savu mazulīti. Mīļas un siltas attiecības ar savu bērnu ir svarīgs priekšnoteikums arī tam, lai bērns būtu pasargāts no iespējamas vardarbības, jo visbiežāk bērni no dažāda veida vardarbības cieš tieši tuvāko cilvēku lokā – ģimenē.

Rīgā ir kāda vieta, kur jaunie vecāki mācās aprūpēt, audzināt un saprast savus mazulīšus. Stāsts ir par atbalsta izglītojošo programmu mazu bērnu vecākiem "Sargeņģelis", kuru radījuši un īsteno "Centrs Dardedze" speciālisti. Par to, kāda veida atbalsts un prasmju apmācība jaunajām mammām un tētiem visvairāk nepieciešama, stāsta centra sociālā darbiniece Juta Bumbiere un psiholoģe Inese Sadauska.

Kāpēc 'eņģelis', kas sargā, radies…

Foto: Shutterstock

Atbalsta grupa "Sargeņģelis" darbojas kopš 2008. gada, un tās mērķis ir palīdzēt jaunajām ģimenēm, kurās māmiņām un tētiem ir nepieciešams atbalsts un iedrošinošs padoms, lai prasmīgi rūpētos un audzinātu mazuli no dzimšanas līdz diviem gadiem.

Kad ģimenē ienāk bērns, nekas vairs nav tā kā agrāk. Vēl sarežģītāk, ja grūtniecība nebija plānota un pietrūkst līdzcilvēku atbalsta gan grūtniecības laikā, gan bērniņam piedzimstot. Jaunajiem vecākiem, kuri ne vienmēr pietiekami izjutuši ģimenes siltumu un vecāku mīlestību, nereti nav viegli veidot stabilu un saticīgu ģimeni. Viņiem ir nepieciešama informācija, zināšanas un prasmes bērna kopšanā, izpratnē par mazuļa vajadzībām, kā arī par izjūtām, kas notiek ar viņiem pašiem.

Jaunajiem vecākiem bieži vien pietrūkst tā sociālā un emocionālā atbalsta, ko var sniegt vecāki un citi tuvinieki. Ir situācijas, kad ģimenes nezina, kur vērsties pēc profesionāļu palīdzības, un daudzas izvēlas to nedarīt, lai citu cilvēku acīs neizskatītos kā neveiksminieki. Taču reizēm nepieciešama vienkārši satikšanās, kuras laikā saprotošs un pieredzējis cilvēks uzklausa un palīdz iekļauties jaunajā dzīves ritmā.

Savstarpējs atbalsta tīkls

Jaunie vecāki – parasti mammas - uz grupu nodarbībām ierodas vienu reizi divās nedēļās, līdz brīdim, kad bērns sasniedzis divu gadu vecumu. "Sargeņģelis" ir vieta, kur mammas var nostiprināt pamata prasmes bērnu aprūpē, mācīties ar mīlestību un izpratni audzināt savas atvases, kā arī satikt citus vecākus un dalīties pieredzē. Veidojas savstarpējs atbalsta tīkls, kas ir nepieciešams ikvienam vecākam, turklāt piederība grupai palīdz izvairīties no sociālās izolētības un atstumtības, kas arī ir viens no riska faktoriem vardarbībai pret bērnu.

Vecākiem ir iespēja arī papildināt savas sadzīves un praktiskās iemaņas, tostarp veidojot izpratni par veselīgu un bērniem piemērotu uzturu, kopīgi svinot svētkus un radot kopīgas pozitīvas atmiņas. Ne mazāk svarīgi ir arī apmainīties ar informāciju, kādu palīdzību var lūgt sociālajam dienestam vai citām organizācijām, kurš ir labākais ārsts, kur citas māmiņas iet ar saviem bērniem un citām noderīgām tēmām.

Māmiņām atbalsta grupas apmeklējums ir bezmaksas, jo to apmaksā Rīgas sociālais dienests, savukārt atbalstītāji nodrošina nodarbībām rotaļlietas un cienastu. Par nepieciešamību vecākam saņemt atbalstu sociālajam dienestam var ziņot arī ģimenes ārsts vai dzemdību iestāde, kas redz, ka mammai nepieciešama palīdzība bērna aprūpes prasmju nostiprināšanā. Kā stāsta Juta un Inese, ir arī gadījumi, kad vecāku situācijā kas mainās un viņi pēc pāris nodarbībām pārstāj apmeklēt grupu, tomēr lielākā daļa grupu apmeklē regulāri.

Par to, kādās ģimenēs bērni mēdz augt un to, ka nereti šo mazo cilvēciņu vienīgie rotaļbiedri ir prusaki, rakstu lasi šeit.

Kam atbalsts vajadzīgs visvairāk

Foto: Publicitātes attēls

Mammas, kuras šeit mācās izprast savu mazuļu vajadzības, ir ļoti dažādas, atzīst Juta un Inese. Grūtības viņu dzīvē var radīt tādi faktori kā zems izglītības līmenis, nepietiekami ienākumi, sociālā izolētība, dažādas veselības problēmas. Ir gan ļoti jaunas mammas, gan vecākas. Ir mammas, kas nākušas uz "Sargeņģeli" ar vairākiem mazuļiem, bet citām mammām lielākie bērni jau paaugušies un nepieciešams atjaunot maza bērna aprūpes iemaņas.

Kā norāda Inese, šīs grupu nodarbības ir preventīva programma potenciālas vardarbības novēršanai – mācoties saprast bērnu un viņa attīstības gaitu, vecāks ir iecietīgāks arī situācijās, kur zūd pacietība. Nodarbības palīdz vecākam daudz efektīgāk sadarboties ar bērnu, mammas labāk izprot bērna vajadzības un spējas konkrētā vecumā, kas palīdz nepieaugt dusmām, lai mazo sodītu.

14 tēmas un īpaši uzdevumi

Foto: Shutterstock

Grupu nodarbībās kopā sanāk līdz 10 mammām. Tā kā nodarbībās mammas vienlaikus darbojas ar saviem bērniem, tēmas tiek aplūkotas viegli uztveramā viedā, izmantojot darba lapas ar attēliem un īsiem skaidrojumiem, kā arī dodot ieteikumus par dzirdētā pielietošanu mājās.

Mammas tiek aicinātas vērot savu bērnu un sekot līdzi, kā norit viņa attīstība. Arī tā ir svarīga prasme – pamanīt savā bērnā izmaiņas, ko viņš jau prot darīt, kā mainās viņa uzturs, kādas ir viņa mīļākās rotaļlietas.

Kā stāsta Juta, kopumā nodarbībās ir 14 dažādas tēmas – par bērna attīstību konkrētā vecumposmā, par aprūpi, kā veicināt drošu piesaisti, par barošanu, zobu nākšanu, kā nomierināt mazuli, midzināšanas paņēmieniem, bērna drošību, ķermeņa kontroli jeb podiņmācību, higiēnu un citiem tematiem. Tāpat nodarbībās tiek aplūkotas "mammu lietas", piemēram, nereti sievietes piemeklē pēcdzemdību depresija. "Mēs ieklausāmies mammās – kas viņām tajā brīdī šķiet aktuāls, un tādu tēmu arī aplūkojam," stāsta Inese.

Foto: Publicitātes attēls

Ļoti būtiska katras nodarbības sastāvdaļa ir kopīga dziesmiņas dziedāšana. Dziesmiņu "Mirdzi, mirdzi zvaigznīte, īpašs bērniņš esi tu…" katra mamma dzied tieši savam mazulim. Dziedāšanas laikā mamma tur bērniņu, skatās viņam acīs, sniedz viņam arī fizisku pieskārienu, masējot bērna rociņas. Šis ir ļoti īpašs brīdis, kad māmiņa var sniegt savam mazulim nedalītu uzmanību, parādīt, ka bērniņš viņai ir ļoti svarīgs un īpašs. Kā stāsta mammas, viņas dziesmiņu dzied bērniem arī mājās. Šāda vecāka attieksme var veicināt drošas piesaistes attiecību veidošanos un nostiprināšanos.

Kad bērns sasniedzis divu gadu vecumu, tiek rīkots izlaidums - tie ir svētki, tiek klāts galds, notiek fotografēšanās. Daudzām mammām nav iespēju sarūpēt īpašas bildes ar bērnu, tādēļ centra darbinieces sarīko īstu fotosesiju, un parasti Mātes dienā sievietes saņem skaistas bildes.
Ja ir nepieciešamība, vecāki var turpināt izglītoties apmācību programmā pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem "Bērna emocionālā audzināšana", bet vēlāk pieejama vecāku apmācību grupa par pusaudžu vecuma bērnu audzināšanu "Ceļvedis, audzinot pusaudzi". Ar sociālā dienesta nosūtījumu visas šīs nodarbības ir pieejamas bez maksas.

Vēstule no Ziemassvētku vecīša apmaiņā pret ziedojumu darbam bērnu aizsardzībā pret vardarbību

Foto: Shutterstock

Otro gadu pirms Ziemassvētkiem notiek akcija "Citāda dāvana", kuras laikā ikviens tiek aicināts nosūtīt saviem tuvajiem cilvēkiem sirsnīgu vēstuli no Ziemassvētku vecīša apmaiņā pret ziedojumu "Centrs Dardedze" darbam bērnu aizsardzībā pret vardarbību.

"Lai gan Ziemassvētkos esam raduši dāvināt lietas, dāvanas var būt arī citādas. Mēs aicinām pārsteigt savus mīļos ar vēstuli un uzdāvināt viņiem labus vārdus, kam ikdienā, iespējams, nepietiek laika. Un vienlaikus ieguldīt lielākā mērķī – ziedotie līdzekļi tiks veltīti darbam, lai izglītotu sabiedrību vardarbības novēršanai un palīdzētu no vardarbības cietušiem bērniem. Mēs ticam, ka lielākā dāvana, ko varam dot mūsu bērniem, ir droša bērnība," uzsver "Centrs Dardedze" vadītāja Liena Krūmiņa.

Lai Ziemassvētku vecīša vēstule būtu īpaša un personiska, "Centrs Dardedze" mājaslapā sūtītājs var īsumā aprakstīt vēstules saņēmēja labos darbus, kā arī izvēlēties sev tīkamāko vēstules dizaina variantu. Vēstuļu vizuālais noformējums šogad tapis sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas apakšnozares ilustrācijas klasi.

Visi akcijas laikā ziedotie līdzekļi tiks veltīti darbam bērnu aizsardzībā – palīdzībai no vardarbības cietušiem bērniem, izglītojošām atbalsta grupām sociālā riska vecākiem, no vardarbības cietušu bērnu interešu aizstāvībai, kā arī praktiskām apmācībām bērniem, pusaudžiem, vecākiem un speciālistiem (skolotājiem, policistiem, mediķiem u.c.). Ziemassvētku akcija notiks līdz 31. decembrim.

Nodibinājums "Centrs Dardedze" sniedz atbalstu bērniem, kuri cietuši no seksuālas, fiziskas, emocionālas vardarbības vai novārtā pamešanas, kā arī veic bērnu, vecāku, skolotāju un citu speciālistu apmācības par bērnu emocionālās attīstības, audzināšanas un drošības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!