Foto: Shutterstock

Stress mūsdienās iet līdzās teju ikvienam – gan tiem, kuriem ir bērni, gan tiem, kuriem savas ģimenes vēl nav. Iedomājies sevi pirmdienas rītā. Svētdiena pagājusi aktīvā atpūtā ar bērniem vai pabiji ballītē, kur sastrīdējies ar savu partneri, pirmdienas rītā raugies uz tukšo brokastu pārslu kārbu, gatavojot kafiju, secini, ka mājās piena vairs nav, un vēl automašīna nepavisam nav iedarbināma.

Kamēr tiec uz darbu vai līdz bērnudārzam, jūties jau pavisam saguris. Un tālāk vēl seko lietas, kurām nepavisam neesi gatava, līdz sajūties kā tējkanna uz uguns. Jā, jā, tas patiešām ir stress, kas piezadzies!

Tādiem brīžiem tiek rekomendēti vispārzināmi paņēmieni – ieiet vannā, paņemt brīvdienu vai pat atvaļinājumu, stundiņu paskriet un tamlīdzīgas lietas. Bet tev diemžēl ir tikai piecas minūtes laika, lai tiktu galā ar stresu, jo bērni, darbs vai vēl kas cits, negaidīs. Vai patiešām ar stresu var tikt galā piecu minūšu laikā? Jā, var, tā vismaz apgalvo speciālisti, kas portālā Zdorovie.com piedāvā dažas vienkāršas un pārbaudītas metodes saspringuma noņemšanai.

Ātra pastaiga. Pat tad, ja vari atlicināt vien piecas minūtes, izej pastaigāties. Pastaiga palīdzēs aizbēgt no pašreizējā spriedzes avota, ļaujot nomierināties. Tikai dažas minūtes, lai apkopotu domas.

Palasi tā saukto vieglo literatūru. Ja tu patiešām esi nogurusi, satraukta vai saspringta, viena no labākajām lietām, ko vari izdarīt – paņemt grāmatu. Ieteicamais variants – viegls bestsellers, jo īpaši tāds, kas tevi spēs aizraut un uzlabot noskaņojumu. Lasīšana var izraut no "šeit un tagad" un aizvest citā pasaulē. Koncentrējoties uz sižetu, tu pāris minūtēs varēsi aizmirst par to, kas tevi satrauc.

Pameditē. Bieži vien meditēšana tiek uzskatīta par vienu no labākajiem veidiem, kā noņemt stresu – vienkārši apstājies. Šo metodi iesaka daudzi personīgās izaugsmes treneri un speciālisti, kuri palīdz cilvēkiem cīnīties ar stresu. Tajā nav nekā īpaša vai noslēpumaina: vienkārši ir jāpasēž un jāmēģina atbrīvot prāts no domām (tāpat var koncentrēties uz nomierinošiem attēliem, vārdiem vai mūziku).

Iedzer zāļu tēju. Ja tev ir spēcīgi izteikts stress, kofeīns nepalīdzēs. Siltas, nomierinošas zāļu tējas tasīte derēs daudz labāk. Jau pats pagatavošanas process palīdzēs nomierināties. Tu sajutīsi psiholoģisku pacēlumu, darot šīs darbības.

Paskaties kādu smieklīgu video. Reti kurš ir sasprindzis pēc kārtīgas izsmiešanās. Internetā pieejams daudz dažādu video – neatsaki sev šo nelielo prieciņu. Tu secināsi, ka pēc šādu jociņu video noskatīšanās varēsi atgriezties atpakaļ pie savām lietām – vai arī stresa cēloni varēsi izprast un likvidēt, esot jau daudz sagatavotāks un līdzsvarotāks.

Iesit ar dūri pa spilvenu. Ja tu izjūti stresu, esot mājās, tev var palīdzēt daži sitieni pa spilvenu. Iedomājies, kā ar katru sitienu sasprindzinājums tevi pamet. Ja esi birojā, nav vērts spilvena vietā izmantot kādu darba kolēģi – pat tad, ja tieši viņš ir tava stresa cēlonis.

Pāris reižu lēnām un dziļi ievelc elpu un tāpat – izelpo. Kad mēs esam saspringti, mēs elpojam daudz ātrāk un virspusējāk. Koncentrējies uz elpošanu (starp citu, to var darīt arī paralēli meditācijai). Iedomājies, ka tu elpotu ar vēderu, nevis krūtīm. Elpo mierīgi un dziļi. Šis nomierināšanās veids fiziskā ziņā noteikti labvēlīgi ietekmēs tavu iedragāto psihi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!