Foto: Privātā arhīva foto

Mārim ir seši gadi, taču viņam patlaban svarīgākais ir stabili iemācīties sēdēt. Jā, Māris ir īpašais bērniņš, un vecāki sadarbībā ar labdarības organizāciju "Palīdzēsim.lv" lūdz sabiedrības atbalstu – palīdzēt savākt nepieciešamos līdzekļus īpašai rehabilitācijas programmai, kas pieejama tepat Latvijā.

Māris ir mīļš un smaidīgs, ļoti cenšas runāties un darboties, bet diagnoze – bērnu cerebrālā trieka ar spastisku tetraparēzi – nekur nav pagaisusi. Joprojām Māris cīnās par katru kustību, cenšas izrunāt katru burtu... Māra emocionālā un garīgā attīstība nav traucēta: skatoties izglītojošas multfilmas vienmēr pareizi atbild uz jautājumiem, pazīst krāsas, ciparus un daudzus burtus, iesaistās sarunās un spēlēs, zīmējot un krāsojot cenšas ievērot robežas un tas izdodas aizvien labāk, stāsta puisēna vecāki.

Laikā, kas pagājis kopš Odesas delfinārija, kad pēdējo reizi vecāki stāstīja par Māra gaitām, regulāri apmeklējis speciālo dienas centru "Mēs esam līdzās", kur notiek regulāras vingrošanas, ergoterapijas un citas nodarbības, puika arī atkārtoti bijis Vaivaru rehabilitācijas centrā.

Nākamajā gadā Mārim vajadzētu uzsākt mācības pēc speciālas programmas, kā arī pilnveidot smalkās kustības, lai varētu labāk pāršķirt lapas grāmatās, laiks arī mācīties rakstīt burtiņus un ciparus. Drīz sagaidāms elektroniski vadāms ratiņkrēsls, kura vadīšanai tāpat vajadzīgas noteiktas prasmes un iemaņas. Un vēl! Mārim tagad ir arī mazā māsa Zane. Māsiņai jau ir gadiņš un milzīga vēlme rotaļāties ar lielo brāli.

Tomēr, neskatoties uz paša Māra, vecāku un speciālistu pūlēm, arī sešu gadu vecumā Māris pats vēl stabili nesēž, kājās neceļas un nestaigā.

Foto: Privātā arhīva foto

Labā ziņa ir tā, ka tagad Latvijā darbojas rehabilitācijas centrs "Poga", kurā piedāvā Ziemeļeiropā unikālu fizioterapijas metodi TheraSuit (ASV). Ļoti svarīgi šobrīd ir, lai Māris varētu pats stabili nosēdēt un šī metode varētu būt ceļš uz to. Lai Māris varētu saņemt šos rehabilitācijas pakalpojumus nepieciešami 1940 eiro, informē labdarības organizācijā.

Ja arī tev ir vēlēšanās un iespējas palīdzēt Māra ģimenei, to var izdarīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!