Foto: Ieva Salmane

Septiņus gadus vecā Anastasija dzimusi priekšlaikus. Dzemdībās tika iegūta streptokoka B infekcija, kā rezultātā Nastja sasirga ar meningoencefalītu. Pēc pārciestās slimības Anastasijai ir smagas sekas – bērnu cerebrālā trieka, spastiska tetraparēze, simptomātiskā epilepsija, parciālas motoras lēkmes. Taču ģimenei parādījusies cerība – piedzimstot jaunākajai māsai, izdevies iegūt cilmes šūnas, vēsta labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv".

Anastasija nestaigā, nesēž, gandrīz nemaz netur galviņu, nefiksē skatienu, nespēlējas ar rotaļlietām, kā ierasts viņas vecuma bērniem. Mamma algotu darbu nestrādā un ikdienu pavada rūpēs par Anastasiju un nu arī jaunāko ģimenes locekli – māsiņu Dašu. Mamma ik dienu pūlas, lai slimība neprogresētu un regulāri pilda ārstu ieteiktos vingrojumus stingā ķermenīša atslābināšanai. Šīs nodarbības Anastasiju iepriecina, un meitene saskumst, ja saaukstēšanās vai cita iemesla dēļ nodarbības jāizlaiž. Meitene nerunā, tāpēc vienīgais sazināšanās veids ir emocijas un mīmika.

Nastjai prieku rada rotaļlietas ar dažādām muzikālām vai dzīvniekiem raksturīgām skaņām, īpašs prieks ir, kad ciemos ierodas vecmāmiņa ar ģimenes mīluli – suni. Arī māsām ir izveidojies savs īpašais komunikācijas veids – kad mazā māsiņa "paceļ balsi", lielā māsa priecājas.

Pozitīvi noskaņotā ģimene aizvien cītīgi meklē iespējas uzlabot Anastasijas veselības stāvokli. Lielajai māsai vēlas palīdzēt arī Daša, kurai piedzimstot, ir izdevies iegūt cilmes šūnas, kas varētu uzlabot Nastjas veselību. Diemžēl Latvijā šī procedūra nav veicama, un jādodas uz Sanktpēterburgu, Krievijā. Kaut arī vienīgais pelnītājs ir meiteņu tētis, ģimene ir apņēmības pilna paši segt ceļa un dzīvošanas izdevumus, bet lūdz sabiedrības atbalstu manipulāciju izmaksu segšanai.

Lai palīdzētu Anastasijai, nepieciešami 6960 eiro. Ja tev ir vēlēšanās un iespēja palīdzēt, to var izdarīt šeit.

Foto: Ieva Salmane
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!