Foto: Pļavniekkalna sākumskolas vecāku padome.
Nu jau kādu laiku īsts ķīviņš notiek Ķekavas novadā, kurā karojošās puses ir Pļavniekkalna sākumskolas vecāki un arī lielākā daļa pedagogu pret novada domes deputātiem. Strīdus ābols – skolēnu skaits ik gadu pieaug, esošajā skolā vietu jau sen kā par maz, tādēļ dome sākusi domāt, kā problēmu risināt, bet risina to, neņemot vērā sabiedriskās apspriešanas rezultātus, vecāku un arī lielākās daļas skolas pedagogu viedokli.

Dome vēlas līdz pamatiem nojaukt veco skolas ēku, kas atrodas Katlakalnā un tās vietā būvēt jaunu, kas būtu nedaudz lielāka. Turpretim vecāki uzskata, ka nav loģiski ar buldozeru iznīcināt 140 gadus vecu ēku, jo domei ir zeme, netālu no bērnudārza "Bitīte", kur varētu uzcelt pietiekami lielu skolu, bet veco māju izmantot citiem, novada iedzīvotāju interesēm atbilstošiem mērķiem.

"Ķekavas novadā pēdējo mēnešu laikā notiek kaut kas līdzīgs mazai un ļoti pretrunīgi vērtētai "revolūcijai". Iemesls – Ķekavas domes iecere Katlakalnā nojaukt esošo skolu, kurā pašlaik mācās 205 skolēni, un vietā par 3,5 miljoniem eiro būvēt jaunu skolu 288 skolēnu vietām. Iecere, protams, ir ļoti slavējama, taču netiek ņemts vērā, ka jaunās skolas projekts paredz tikai 80 papildu skolēnu vietu radīšanu, lai gan jau šobrīd ir skaidrs, ka mazo skolēnu Katlakalnā būs krietni vairāk un vairākiem simtiem vecāku nāksies domāt par savu atvašu sūtīšanu uz kādu no Rīgas skolām," tā portālam "Cālis" norāda skolas padomes priekšsēdētājs Neils Kalniņš.

Izpētīts, ka jau 2019. gada 1. septembrī Katlakalnā un tuvējā apkaimē būs 513 bērni, kuriem būs nepieciešama skola no 1. līdz 6. klasei. "Tādēļ Pļavniekkalna skolas vecāku padome vēlas pievērst novada domes uzmanību visnotaļ neracionālajam 3,5 miljonu eiro nodokļu naudas izlietojumam un aicina izvērtēt vēl citas alternatīvas jaunas un lielākas skolas būvniecībai, turklāt, nezaudējot esošās skolas ēku," tā Kalniņš.

Draudi, loģika un emocijas

Skolas padomes pārstāvis Kaspars Savickis atzīmē, ka domē vispār neviens nebija analizējis, nedz to, kāda ir dzimstība novadā, nedz to, cik bērniem būs nepieciešama skola pēc noteikta gadu skaita. To izdarīja vecāki. Pavasarī dome bija izsludinājusi sabiedrisko apspriešanu, kurā vairums novada iedzīvotāju iebilda pret vecās skolas ēkas nojaukšanu, uzskatot, ka ir nepieciešama jauna, daudz lielāka skola, turklāt citā vietā, kas no vecās atrodas aptuveni 700 metru attālumā. Šim domei piederošajam zemesgabalam netālu atrodas arī bērnudārzs.

"Domei jau tā pietrūkst ēku, piemēram, interešu izglītības pulciņu nodrošināšanai, un tagad grib vienkārši nojaukt ēku. Kāpēc viņi tā dara? Neviens nezina. Deputāti draud skolas direktorei – būs jauna skola, būšot jāmeklē arī jauns vadītājs," stāsta Savickis. Viņš arī atzīmē, ka domes virzītais projekts neatrisinās problēmu – visiem skolēniem nodrošināt vietu skolā, jo jau tagad ir skaidri redzams, ka pēc pāris gadiem sākumskolā vajadzētu iet ap 500 bērnu.

"Domē gan ir arī atsevišķi deputāti, kas saprot – visi loģiskie argumenti rāda, ka jāceļ jauna skola. Patlaban pie Pļavniekklana sākumskolas ir novietoti moduļi, to īre arī taču maksā," norāda Savickis.

Pārbaudot pieejamo informāciju Ķekavas novada domes mājaslapā, "Delfi" pārliecinājās, ka moduļu īre minētajai skolai laika periodā no šā gada 1. jūlija līdz 2017. gada 31. maijam maksā gandrīz 50 000 eiro. Moduļi tiek īrēti no SIA "Cramo".

Foto: Pļavniekkalna sākumskolas vecāku padome.

Skolas padomes pārstāvis Ansis Kalvāns pieļauj: "Iespējams, domē ir kāda personīga ieinteresētība, ja reiz šim projektam – nojaukt veco skolas ēku un tās vietā uzcelt tikai nedaudz lielāku, ir tāda pieķeršanās. Viņu rīcība vienkārši ir neloģiska. Turklāt netiek domāts, kur bērni paliks, kad skolu nojauks. Domē runā par otro maiņu Ķekavas sākumskolā. Bet mēs visi taču strādājam, lietas plānojam loģiski nevis emocionāli, tagad ap 200 bērnu māmiņām būs jāzaudē darbs, lai bērnus pieskatītu, kamēr viņiem sākies otrā maiņa? Neraugoties uz visiem šiem argumentiem, izskatās, ka to projektu vienkārši grib izbīdīt un cauri…" tā Kalvāns.

"Diemžēl projekts, kura īstenošanu patlaban visiem spēkiem cenšas panākt Ķekavas novada dome, nekādi neatrisina trūkstošo skolēnu vietu problēmu, ar kuru nāksies saskarties, vēlākais, pēc pāris gadiem. Tādēļ, izpētot vairākus iespējamos variantus jaunās skolas celtniecībai, vecāku un domes deputātu darba grupa nonāca pie secinājuma, ka viens no labākajiem risinājumiem būtu jaunas, lielākas skolas būvniecība jaunā vietā uz cita pašvaldībai piederoša zemes gabala blakus bērnudārzam "Bitīte". Tur būtu iespējams uzbūvēt daudz lielāku un mūsdienu prasībām krietni piemērotāku skolu, kura kalpotu novada iedzīvotāju vajadzībām vēl daudzus gadus.

Diemžēl šie apsvērumi nesakrīt ar domes vadības viedokli un šobrīd izskatās, ka atbilstoša lieluma skolas projekts ir pazudis no domes dienas kārtības. Kalniņš stāsta: "Domes priekšsēdētājs Andis Damlics skolotāju konferencē pat izteicās, ka skolēnu vecāki nedrīkst lemt par novada skolu celtniecību, jo vecāki ir tikai īslaicīgi ciemiņi šajās skolās, kamēr tur mācās viņu bērni. Laikam pirms iepriekšējām vēlēšanām skaļi postulētā apņēmība veicināt domes un novada iedzīvotāju sadarbību dažādu jautājumu risināšanā ir bijusi vien skaļi vārdi..."

Kalniņš apliecina, ka Ķekavas novada domes deputāti, saskārušies ar Pļavniekkalna skolas vecāku padomes aktīvi pausto nostāju, ķērās pie draudiem – tika solīts atlaist no darba gan direktori, gan visu skolotāju kolektīvu, bet uz skolas celtniecības laiku nepiekāpīgo vecāku bērnu mācības nodrošināt Ķekavas sākumskolā – otrajā maiņā. "Tiek klaji ignorēti vecāku un domes darbinieku kopīgi veidotās darba grupas secinājumi par alternatīvām nākamās skolas atrašanās vietām, kā arī sabiedriskās apspriešanas rezultāti – saskaņā ar tiem lielākā daļa novada iedzīvotāju iebilst pret domes virzīto projektu," uzsver Kalniņš.

Arī Pļavniekkalna sākumskolas direktorei Agitai Baltmanei, tāpat kā lielākajai daļai viņas vadītā kolektīva, ir viedoklis, ka noteikti jāceļ jauna skola, netraucējot mācību procesu, bet veco skolas ēku var izmantot citām vajadzībām – medpunktam, interešu izglītībai vai citām iedzīvotājiem vajadzīgām lietām. Viņa apliecina, ka kārtējā komitejas sēdē, kur lemts skolas liktenis, viņa uzdevusi jautājumu: "Vai šie ir jāuztver kā draudi?"

To, kāda bija domnieku atbilde, skaties video.

Ņemot vērā iepriekš minēto, skolas vecāku padome 15. septembrī ir nolēmusi rīkot piketu pret skolas nojaukšanu pie Ķekavas novada pašvaldības ēkas Uzvaras prospektā 1a, Baložos (Titurgā). "Piketa sākums plānots pulksten 9.30 – īsi pirms domes sēdes, kurā paredzēts pieņemt liktenīgo lēmumu," stāsta Kalniņš.

Bet dome? Ko saka dome?

Ķekava novada domes deputāts, Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājs un izveidotās domes darbinieku un vecāku darba grupas vadītājs Aigars Vītols (Vidzemes partija) apliecina, ka komitejā jau ir pieņemts lēmums, ko tagad 15. septembrī plānots skatīt arī domes sēdē, ka vecā skolas ēka ir nojaucama. Viņš uzsver, ka jautājums ir jārisina iespējami ātrāk, jo patlaban skolas ēkai ir tikai viens korpuss, pārējo mācību norise notiek pie skolas ēkas novietotajos moduļos, kas tomēr ir pagaidu risinājums.

"Pēc iepriekš pieņemtiem lēmumiem arhitekti izvērtēja situāciju, paredzot, ka daudz racionālāk būs skolas ēku nojaukt un tās vietā uzbūvēt jaunu," apliecina Vītols.

Taujāts, vai dome ir analizējusi pieaugošo skolēnu skaitu, Vītols norāda, ka dati apliecina – viena vecuma bērniem šajā novada apkaimē ir nepieciešamas vien divas klases, un visiem zināms, ka pietiekami daudz vecāku, kuri strādā Rīgā, arī bērnus vadā uz izglītības iestādēm galvaspilsētā. Viņš arī vēlējās akcentēt izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska pozīciju, ka nepieciešams optimizēt skolu tīklu, ar to domājot, ka Katlakalnā nav nepieciešams veidot vienu lielu centru, ka šeit pietiek ar skolu sākumklasēm, bet lielākie centri ir Ķekavā un Baložos.

"Esmu tikai par vecāku vēlmēm, bet uzskatu, ka šai teritorijai ir pietiekami ar tādu skolu, kāda tā ir patlaban, turklāt jaunajā ēkā jau būs papildu vietu skaits. Ceru, ka ceturtdien beidzot lēmums tiks pieņemts, jo jautājums ir jārisina ātri. un jāsaprot, ka neviens bērns nepaliks ārpus skolas. Visi tika izvadāti uz skolu, tiek meklēti iespējami labākie risinājumi. Pašlaik pie tā tiek strādāts," uzsver Vītols.

Metu konkursā uzvarēja arhitektu birojs "ar4". Pēc Vītola teiktā, ja dome pieņem gala lēmumu, tad var sākt jaunās ēkas projektēšanu, kas, labākajā gadījumā, varētu noslēgties aptuveni pusgada laikā. Tas savukārt nozīmē, ka vasarā, pēc visiem iepirkumiem, varētu pamazām sākties būvniecības darbi, bet uz bērniem jaunā situācija attiektos tikai, sākoties jaunajam mācību gadam.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics (Reģionu alianse) "Delfi" atzīst, ka "ceļš līdz šim lēmumam ne man, ne maniem kolēģiem – Ķekavas novada domes deputātiem un darbiniekiem – nav bijis viegls. It kā pašsaprotamam un loģiskam lēmumam, kas paredz veikt pilnīgu esošās skolas rekonstrukciju, to pārbūvējot un paplašinot, pretī ir nostājusies, lai cik tas arī dīvaini neizklausītos, daļa esošo skolēnu vecāku".

"Es varu pilnībā saprast tos vecākus, kam skolas rekonstrukcijas laikā uz gadu nāksies saskarties ar zināmām neērtībām, jo pašsaprotami, ka skolu uz rekonstrukcijas laiku, saskaņā ar normatīvajiem aktiem un domājot par bērnu drošību, nāksies slēgt. Tomēr Ķekavas novada pašvaldība ir apņēmusies nodrošināt visiem Pļavniekkalna sākumskolas skolēniem uz skolas rekonstrukcijas laiku iespējas turpināt mācības citās novada izglītības iestādēs. Turklāt pašvaldība ir apņēmusies arī nodrošināt transportu šiem skolēniem, tā kaut nedaudz kompensējot radītās neērtības. Tāpat ir saprotams vecāku satraukums par savulaik pieņemto lēmumu pēc skolas rekonstrukcijas nodrošināt mācības tikai 1.– 4. klašu izglītības programmā. Varu apliecināt, ka šo vecāku prasību pilnība izprotam un ceturtdienas domes sēdē tiks balsots par programmas saglabāšanu esošajā 1.– 6. klases izglītības programmā.

Nav noslēpums, ka esošā Pļavniekkalna sākumskolas ēka ir fiziski un morāli nolietojusies un vairs neatbilst mūsdienu izpratnei par modernu un drošu mācību iestādi, ko apliecina arī ēkas inženiertehniskā stāvokļa izvērtējums.
Andis Damlics

Savukārt lieta, ko es nekādi nevaru saprast un pieņemt, ir vecāku kategoriskā pretestība skolas rekonstrukcijai un nevēlēšanās ieklausīties pašvaldības argumentos," tā atklātā vēstulē uzsver Damlics.

Saistībā ar gaidāmo vecāku piketu Damlics apliecina, ka "neapšaubāmi, brīva sava viedokļa paušana, tostarp piketos un mītiņos, ir demokrātiskas un nobriedušas sabiedrības pazīme, tomēr šajā gadījumā daļas vecāku un šī piketa iniciatora motīvi man nav saprotami".

"Manā rīcībā ir tikai pietiekami daudz argumentu, lai pilnībā aizstāvētu pēdējos divus gadus loloto projektu par Pļavniekkalna sākumskolas rekonstrukciju, par ko savulaik ļoti iestājās arī skolas direktore Agita Baltmanes kundze. Nav noslēpums, ka esošā Pļavniekkalna sākumskolas ēka ir fiziski un morāli nolietojusies un vairs neatbilst mūsdienu izpratnei par modernu un drošu mācību iestādi, ko apliecina arī ēkas inženiertehniskā stāvokļa izvērtējums. Situācija prasa nekavējošu un aktīvu pašvaldības rīcību jau šodien, pretējā gadījumā mēs visi nonāksim pavisam vienkāršas alternatīvas priekšā – skola būs jāslēdz," brīdina domes priekšsēdētājs.

"Manā un skolas rekonstrukcijas atbalstošo domes deputātu virzienā ir raidīti pārmetumi par vecāku viedokļa neuzklausīšanu un neracionālu līdzekļu izlietojumu, norādot, ka daudz lielāka skola ar vismaz 500 vietām esot jābūvē citā vietā, kur koncentrējas privātmāju apbūve, nav atbilstoša piebraucamo ceļu infrastruktūras un sabiedriskas ēkas būvniecībai pilnīgi neatbilstoši ģeoloģiskie apstākļi. Vēlos arī atgādināt, ka šajā zemes gabalā, blakus jaunuzceltajam bērnudārzam, vietējiem iedzīvotājiem tika apsolīta sporta un atpūtas laukuma izveide. Mūsu ieskatā, šāds piedāvājums ir neracionāls un ekonomiski nepamatots, jo papildus minētajiem apstākļiem, ko nenogurstoši esam skaidrojuši vecākiem, ir jāsaprot, ka šādu skolu piepildīt ar skolniekiem tuvākajā laikā nemaz nebūs iespējams. Savukārt pēc Pļavniekkalna sākumskolas rekonstrukcijas skolas audzēkņiem pēc nepieciešamības būs iespējas izmantot turpat blakus esošo pašvaldības izglītības un kultūras iestāžu infrastruktūru," skaidro Damlics.

"Virzot Pļavniekkalna sākumskolas rekonstrukcijas projektu, Ķekavas novada dome ir uzklausījusi un balstījusies, un arī turpmāk uzklausīs un balstīsies uz racionāliem priekšlikumiem, argumentiem un kompetentu iestāžu atzinumiem. Nekad un ne pie kādiem apstākļiem ne es personīgi kā Ķekavas novada vadītājs, ne mani domubiedri domes deputātu rindās, ne pašvaldības darbinieki nebūs gatavi nedz kaut mazākajā mērā riskēt ar skolēnu drošību, nedz arī pieņemt pārsteidzīgus, emocionālus un ekonomiski nepamatotus lēmumus. Tāpēc aicinu vēlreiz visus skolēnu vecākus iedziļināties Ķekavas novada domes argumentos un atbalstīt Pļavniekkalna sākumskolas rekonstrukcijas projektu, kā arī skolas pārbūves tehniskā projekta izstrādes laikā iesaistīties projektēšanas procesā ar savām racionālajām idejām un priekšlikumiem," aicina Ķekavas novada domes priekšsēdētājs.

Tikmēr vecāki nolēmuši turpināt cīņu. Pēc Neila Kalniņa teiktā, viņi jau par radušos situāciju vērsušies gan premjera birojā, gan pie tiesībsarga, Vides un reģionālās attīstības un Izglītības un zinātnes ministrijās. Raudzīsim, kā beigsies kariņš, kas rit tepat, blakus galvaspilsētai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!