Foto: Shutterstock
Ja bērns dzīvo pie tēva un pie mammas ciemojas tikai brīvdienās, vai mammai tomēr ir tiesības zināt visu par dzīves aktualitātēm, kas notiek ar viņas atvasi? Lūk, te viena dzīves situācija un juristes skaidrojums!

"Biju civillaulībā un pēc šķiršanās no bērna tēva biju spiesta pārcelties uz tālāku Latvijas pilsētu. Pēc pārcelšanās bērna tēvs iesniedza prasību tiesā atņemt mātes tiesības, maksimāli ierobežot bērna saskarsmi ar māti un piedzīt tiesu izdevumus. Es sniedzu pretprasību noteikt bērnam dzīvesvietu pie manis. Tiesa neapmierināja viņa prasības un manu arī ne, bet, tā kā bērns ir dzimis un bērnudārzu apmeklē tēva dzīvesvietā (no kuras es aizgāju), tad dzīvesvietu bērnam noteica pie viņa, bet es bērnu redzu tikai katras otrās brīvdienas un pārejās brīvdienas, piemēram, vasaras brīvlaikā, un sarkanos datumus uz pusēm.

Puisītis ir izteicis vēlēšanos dzīvot pie manis, mammas, bet neko sliktu nesakot par tēvu. Savukārt, vērojot dēliņu, es saprotu, ka viņš ir kā iesprostots – vairāk ir nedrīkst nekā drīkst. Atbraucot pie manis, viņš iet kā "norāvies". Ievēroju, ka bērna tēva esošā sieva arī diez ko nerūpējas par puisīti (viņiem pašiem savu bērnu nav), visu iespēju robežās dara tēvs – mazgā, baro, apģērbj, izvadā uz dārziņu, treniņiem utt. Un nu arī pamanīju bērnam veselības problēmas. Pēc neatlaidīgas uzstāšanas no manas puses, puisītis tika aizvests pie speciālistiem. Paldies Dievam, viss ir kārtībā, bet novērošanas režīmā.

Man būtu pāris jautājumi:

  • Vai jelkad pastāv varbūtība, ka puisītis varētu dzīvot pie manis?
  • Kā man panākt, lai tiktu informēta par visām aktualitātēm, kas saistās ar dēliņu, jo, piemēram, tikai nesen uzzināju, ka bērns jau februārī ir pieteikts 1. klasē konkrētā skolā, neapspriežot to ar mani. Vai bērna tēvam ir pienākums mani informēt utt.?" pēc padoma taujā kāda portāla "Cālis" lasītāja.

Atbild juriste Ieva Dinsberga:

"Protams, pastāv varbūtība, ka bērns varētu dzīvot pie mammas, ja pie tēva ir pasliktinājušies apstākļi un bērna tēvs vairs nenodrošina tādu aprūpi bērnam, kādu viņš nodrošināja sākotnēji. Vēl jo vairāk, ja bērns vēlas dzīvot ar mammu un viņa spēj nodrošināt bērna aprūpi. Attiecīgi jāinformē tiesa un bāriņtiesa par visiem apstākļiem, kas ir pasliktinājušies/mainījušies tēva dzīvesvietā.

Runājot par to, vai bērna tēvam būtu jāinformē mamma par visām dzīves aktualitātēm, varu teikt, ka šos jautājumus bērna vecāki izlemj kopīgi. Atsevišķi šo jautājumu viens no vecākiem var izlemt tikai tādā gadījumā, ja otram vecākam ir ierobežotas aprūpes tiesības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!