Foto: PantherMedia/Scanpix
Kādam šāds jautājums varētu šķist dīvains – kādēļ gan jāaizliedz tikties ar vecmāmiņām un vectētiņiem?! Tomēr dzīvē notiek dažādas lietas – vecāku šķiršanās, konflikti un pašu bērnu vecāku ne īpaši bērnu audzināšanai piemērots dzīvesveids…

Jautājumu aktualizējām, jo pēdējā laikā "Cālis" saņēma vairākus līdzīga rakstura jautājumus no vecākiem, galvenokārt mammām, tādēļ vērsāmies bāriņtiesā, lūdzot sniegt skaidrojumu, vai ir iespējams aizliegt bērnam satikties ar vecvecākiem.

Lūk, te tikai viens mazais jautājums no kādas mammas: "Vai es kā māte varu aizliegt savai meitai tikties ar vecmammu. Uzskatu, ka viņa slikti ietekmē bērnu. Jā, kādu laiku meita dzīvoja pie viņas, bet tagad nevēlos, lai abas tiktos. Kā ir patiesībā – vai varu to aizliegt? It kā likums to neļaujot, bet neesmu pārliecināta."

Atbildi sniedz Rīgas bāriņtiesas sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Veržbicka:

"Rīgas bāriņtiesa informē, ka Civillikuma 181. panta trešā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm. Par citām personām var uzskatīt arī bērna vecvecāku vecākus.

Vēršam uzmanību, ka Civillikuma 181. pantā noteiktā saskarsmes tiesība nav absolūta un tā var tikt ierobežota vai liegta. Saskarsme ar tuviem cilvēkiem ir atbalstāma, ja tā nekaitē bērnam, piemēram, viņa pilnvērtīgai attīstībai, emocionālai stabilitātei u.tml.. Ja bērna vecāks, izvērtējot situāciju, uzskata, ka saskarsmes realizēšana ar kādu no minētajām personām bērnam var kaitēt, vecākam ir pienākums pasargāt bērnu no iespējamā apdraudējuma, tajā skaitā ierobežojot bērnam saskarsmi ar attiecīgo personu. Ja šī persona nepiekrīt saskarsmes liegumam, tad tai ir tiesības vērsties tiesā, lūdzot noteikt saskarsmes kārtību ar bērnu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!