Foto: Shutterstock

Laikā, kad spoži spīd saule un visiem tā vien kārojas doties ārā, traumu skaits ir daudz lielāks nekā aukstajos rudens un ziemas mēnešos, kad cilvēki labprātāk izvēlas palikt mājās zem segas, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas apkopotie dati par to, kādas ir visbiežākās bērnu traumas vasaras mēnešos.

Bērnu slimnīcas dati rāda, ka vasaras laikā visvairāk traumu grūst tieši zēni. Viena mēneša laikā slimnīcas traumpunktā bija nonākuši 913 bērni, no kuriem 573 bija zēni, bet 376 meitenes. No šiem bērniem visbiežāk traumas bija guvuši mazie, kas sasnieguši viena gada vecumu (160 bērni), bet divgadnieki tiek atzīta kā otra traumatiskākā vecuma grupa (80 bērni). Arī septiņus un 13 gadus veci bērni salīdzinoši bieži mēneša laikā bija ieguvuši dažāda veida traumas. Turpretim visretāk traumpunktā bija nonākuši jaunieši, kas sasnieguši 16 gadu vecumu.
Foto: Shutterstock

Kaut iemesli, kāpēc bērni un jaunieši dažādās vecuma grupās vēršas traumpunktā, ir dažādi, Bērnu klīniskās universitātes dati liecina, ka visbiežākais iemesls ir kritiens no mēbelēm, trepēm, kokiem, sētām, līdztekām, pirkstu ievēršana durvīs, kā arī gadījumi, kad bērniem uzkrīt dažādi smagi priekšmeti. Kāda no šīm nelaimēm bija iemesls, kāpēc cieta 248 bērni.

Tāpat bieži sastopami ir gadījumi, kad bērni traumējas, jo ir nokrituši no velosipēda, motorollera vai skrituļdēļa (206 bērni). 104 bērni dažāda veida traumas ir ieguvuši tieši rotaļlaukumā vai atrakciju parkā, piemēram, nokrītot no šūpolēm. Arī savainojumi, lēkājot pa batutu, nav retums – 78 bērni nonāca slimnīcā tieši šīs izklaides dēļ.

Vecākiem vajadzētu īpaši piedomāt, kur viņi novieto dažādus ķīmiskus šķidrumus, indīgas vielas un medikamentus, jo 50 bērni mēneša laikā nonākuši slimnīcā tāpēc, ka iedzēruši kādu no iepriekš pieminētajām vielām. Tāpat vajadzētu uzmanīgi novērot, ar kādām mantiņām mazais spēlējas. Jāatceras, ka maziem bērniem nav ieteicams rotaļāties ar sīkām mantiņām, kuras viņš intereses pēc varētu censties nogaršos. Arī šādi gadījumi slimnīcā nav retums.

Vasara ir laiks, kad spoži spīd saule un mūs visus ārā vilina siltais laiks. Tā vien gribās iziet dārzā un uzcept gaļu uz grila. Taču 49 bērniem šis gadījums ir beidzies ar apdegumiem.

Vasarā ārā grib uzturēties ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki. Kaut savu mīluli pazīsti jau gadiem un esi pārliecināts, ka suns bērnam neiekodīs, mediķi iesaka bērnu neatstāt vienu bez uzraudzības dzīvnieka klātbūtnē. Gan bērns, gan mājas mīlulis var būt neparedzams. Bērnu slimnīcas dati liecina, ka mēneša laikā slimnīcā nonāca 30 bērni, kurus bija savainojis suns, kaķis vai zirgs.

Slimnīcas dati liecina, ka bērni visbiežāk traumē rokas (299 bērni) un galvu (259 bērni). Salīdzinoši bieži tiek traumētas arī pēdas, bet vismazāk cieš pārējais ķermenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!