Foto: Shutterstock
Šis jautājums daudziem rada neskaidrības: vieni saka "Bet kāpēc nē?", bet citi – "Nekādā gadījumā!".

Ko par situācijām, kad mamma un tētis nekautrējas skūpstīties jeb bučoties "uz lūpām" vai "kā pieaugušie" un izrādīt savu kaisli ar pieskārieniem saka psihologi? To centies noskaidrot portāls "Letidor".

Komentē psiholoģe, psihoterapeite Aļona Grozovskaja:

"Ja tētis ar mammu vienkārši viens otram izrāda maigumu, apskauj viens otru kā tuvi un mīļi cilvēki, tur viens otra roku, skūpstās (ne francūžu skūpstu), tad – lūdzu. Tie ir pareizie orientieri bērnam, viņš tajā redz cieņu un tuvību. Augt šādā ģimenē ir laime.

Palūkosim situāciju, kad kāds no pāra nav bērna vecāks. Te viss atkarīgs no tā, cik daudz bērns šo patēvu vai pamāti ir pieņēmis. Ja tu zini, ka pagaidām pastāv greizsirdība vai šī cilvēka nepieņemšana, nevajadzētu bērna klātbūtnē izrādīt jūtas un provocēt viņu uz aizvainojumu un dusmām.

Bet tagad par citiem mīlestības izrādīšanas veidiem – kaisli un seksualitāti. Tās ir absolūti nepieņemamas bērna klātbūtnē, īpaši pusaudža vecumā. Pat ne visi pieaugušie atzīst pārmērīgu kaisles parādīšanu citu cilvēku klātbūtnē.

Piemēram, sabiedriskajā transportā vai parkā daudzi pieaugušie novērš skatienu no pāra, kas acīmredzami ir iemīlējušies un kaislīgi skūpstās. Bet mazajam cilvēciņam nepavisam nevajadzētu redzēt šādus skatus, kad divi cilvēki skūpstās "pa īstam". Nav zināms, kā tas ietekmēs bērna psihi nākotnē un kādā formā viņš redzēto atcerēsies."
Foto: Shutterstock

Komentē klīniskā psiholoģe, mākslas terapeite Jekaterina Čirkova:

"Kaisles sfēra, kas ietver skūpstus uz lūpām un pieskārienus, ir privāta, intīma lieta visās šo vārdu izpausmēs.

Tas nozīmē, ka to parādot publiski, mēs salaužam ne tikai savas personīgās robežas, bet arī citu cilvēku robežas. Tas attiecas arī uz bērna un viņa vecāku robežām.

Turklāt pieaugušu cilvēku kaisle mēdz būt ar dažādām niansēm – piemēram, vecāki savas spēles rāmjos var izskatīties dīvaini un pat agresīvi. Bērniem šāda uzvedība nebūs saprotama, tas viņu var pat nobiedēt, bet zemapziņā bērnam var veidoties nevēlamas asociācijas, kas saistītas ar mammu un tēti.

Bet tas nenozīmē, ka vecākiem no bērna būtu jāslēpj savas jūtas – maiguma un tuvības izrādīšana starp laulātajiem mājās rada mīlestības atmosfēru. Tas bērnā veido uzticēšanos pasaulei un rada komforta un pārliecības sajūtu – tā, kā tagad, tā būs arī nākotnē."

  • Kā bērnu ietekmē vecumam neatbilstoša rakstura materiāli par seksualitāti, plašāk lasi šajā rakstā, kur savu skatījumu sniedz tiesu psiholoģijas eksperte Dr. psych. Dace Landmane.

Komentē psiholoģe Natālija Minajeva:

"Manā skatījumā, bērna klātbūtnē lieki demonstrēt savu kaisli vecākiem nevajadzētu. Kaislīgus pieskārienus bērns var kļūdaini uztvert kā vardarbības aktu, kas viņam nodarīs psiholoģisku traumu.

Ir pietiekami ar viegliem pieskārieniem un apskāvieniem, kuri bērnam demonstrē siltas attiecības starp viņa vecākiem, viņu uzmanīgo attieksmi vienam pret otru.

Ja vecāki apskaujas bērna klātbūtnē, vēlams nemanāmi pavērot viņa reakciju. Un pēc tam koriģēt savu uzvedību, ja bērns izskatās saspringts vai nobijies.

Nevajadzētu arī aizmirst par apskāvieniem ar bērnu – viņam ir jājūtas mīlētam, tieši tāpat kā viņa vecākiem.

Ja kāds no pāra nav bērna bioloģiskais vecāks, tad noteikti jāizrāda takts un delikātums siltu jūtu izrādīšanā, lai bērnā neizsauktu greizsirdību. Bet jebkurā gadījumā pārmērīga kaisle bērna klātbūtnē nav pieļaujama, lai kurš to neizrādītu – bioloģiskie vai audžuvecāki."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!