Foto: Kadrs no video

Kurš teicis, ka programmēšana un robotu veidošana ir garlaicīgi? Pilnīgi noteikti ne tie, kas iepazinuši konstruktorus "Lego Mindstorms". Lūk, 10 video, kas uzskatāmi demonstrē "bērnu" konstruktora jaudīgumu!

Patiesībā konstruktors "Lego Mindstorms", protams, nav sākumskolēnu rotaļlieta, tas drīzāk paredzēts pusaudžiem un tiem pieaugušajiem, kuru iekšējais bērns vai vienkārši vēlme kaut ko radīt savām rokām ir neparasti spēcīgi. Šīs iekārtas izmanto arī augstskolās – lai studentiem iemācītu robotehnikas pamatus.

Tam piekrīt arī Emīls Sjundjukovs, IT izglītības fonda "Start(IT) "vadītājs: "Klasiskā Lego konstruktora apvienojums ar tehnoloģijām ir viens no populārākajiem piemēriem, kā mācību procesu var padarīt motivējošāku un aizraujošāku. Spēlējoties bērni, pat paši sev nemanot, var iemācīties jaunas lietas. Turklāt šādas tehnoloģiskās spēles var izmantot ne tikai datorikas, bet arī citu priekšmetu apgūšanā. Piemēram, Dānijas skolās "Lego Education" risinājumi ir veiksmīgi integrēti vispārējās izglītības programmā. Arī vairākās Latvijas skolās ir iegādāti "Lego Mindstorms" komplekti, tomēr pagaidām vēl reti kurš skolotājs zina, kā tos izmantot stundās. Jauna pieeja mācību procesam Latvijā vēl tikai veidojas, un te savu atbalstu skolotājiem sniedz arī "Start(IT)" fonds".

"Lego" ar "Mindstorms" iepazīstināja tālajā 1998. gadā, 2006. gadā parādījās modelis "Lego Mindstorms NXT 1.0", 2009. gadā – "Lego Mindstorms NXT 2.0", savukārt 2013. gadā — "Lego Mindstorms EV3".

Komplektā ietilpst standarta mehāniskās detaļas (sijas, asis, riteņi, zobrati, servomotori) un sensoru, dzinēju un programmēšanas bloka komplekts. Atsevišķi izšķir bāzes un papildkomplektus. Pamata sensori – skaņa, attālums (ultraskaņa), apgaismojums, pieskārieni un daudzi daudzi citi. Turklāt sensorus ražo gan pats "Lego", gan arī "HiTechnic" un "Mindsensors".

Arī kontrolieri mēdz būt dažādi, pašlaik nomainījušās jau trīs paaudzes — RCX, NXT un EV3. Dažādas modifikācijas ir arī blokiem (apzīmē ar 1.0; 2.0 un 3.0 ). Kontrolieri ir programmējami ar īpašu programmēšanas valodu, ko realizē speciālās programmās ar dažādām iespējām un sarežģītības pakāpi (lai interesanti būtu gan bērniem, gan pieaugušajiem).

Tagad, kad radusies kaut neliela izpratne par to, kas ir "Lego Mindstorms", paskatīsimies, kādus brīnumus entuziasti rada ar šo "spēlīšu" palīdzību. Sākumā – salīdzinoši vienkārši, bet beigās… Beigas būs īsts pārsteigums!

1. “Lego” spēlē ģitāru

Vienkāršs projekts, vienkāršs robots, simpātiska melodija. Starp citu, tas ir islandiešu kvinteta "Of Monsters and Men" gabals "Little Talks". Ja oriģināls nav dzirdēts, to noklausīties (un salīdzināt ar robota izpildījumu) var šeit.

2. “Lego” saliek Rubika kubu

Reti kuram cilvēkam ir pa spēkam salikt Rubika kubu, bet robots to spēj! Ja arī tu vēlies izveidot tādu robotu, tad pamācību un programmu atradīsi autora mājaslapā. Bet ja tev ir modernā EV3 versija, tad visu meklē šeit.

3. “Lego” bankomāts

Izgatavot šādu joku un mēģināt to nolikt īsta bankomāta vietā cerībā, ka neviens nepamanīs, – ļoti, ļoti, ļoti slikta ideja. Savukārt uztaisīt mājās savam priekam un ciemiņu pārsteigšanai – kādēļ gan ne?!

4. “Lego” pārdod pokemonus

Ja ideja par naudas izsniegšanas ierīci nesajūsmina, pamēģini uztaisīt aparātu, kas naudu pieņem! Tiesa, tajā būs jāieliek prece… bet tie pokemoni tev taču nekad nav patikuši, vai ne tā?!

5. “Lego” mašīna būvē sev tiltu

Lūk, piemērs, ko ar "Mindstorms" palīdzību var izdarīt augstskolas studenti. Robots pats uzbūvē sev tiltu, šķērso "aizu", novāc paša radīto būvi un turpina ceļu. Šis projekts izveidots ar NXT 2.0, liekot lietā četrus servoblokus, divus lineāros elektromotorus, divus ultraskaņas raidītājus, divus pieskārienu sensorus. Viss programmēts "Robot C".

6. “Lego” konveijers būvē “Lego” mašīnas” tab_title=

Pāris nedēļas, lai uzbūvētu konveijeru, vēl pāris nedēļas programmēšanai un – voila! – mums ir funkcionējoša ražotne "Lego" mašīnu būvēšanai no četrām detaļām. Autors gan negrasās atklāt, kā programmējis, un arī kodu nepārdošot, tādēļ viss jādara pašiem. Bet tagad mēs vismaz zinām, ka arī ko TĀDU var izdarīt ar "Lego Mindstorms"!

7. “Lego” ada šalli

Nekad nav izdevies saprast, kā darbojas adāmmašīna? Lūk, adāmmašīnas modelis ar lielām, labi izšķiramām detaļām. Turklāt darbojas ievērojami lēnāk, nekā modernie "oriģināli", tādēļ darbības procesa pārlūkošana un izpratne nesagādās nekādas pūles. Video beigās aplūkojams arī robota darinājums. Teiksim tā – mēs no tādas šallītes neatteiktos! "Discovery Channel" žurnālisti, kas par šo garadarbu stāstīja kādā no savām pārraidēm, acīmredzot, arī neatteiktos.

8. “Lego” spēlē šahu

Vēl viens studentu darba piemērs, turklāt, ne šādu tādu, bet Damaskas Universitātes Sīrijā! Trīs motori, kamera, "Bluetooth". Šī spēlētāja "smadzenes" ir atvērtā "Java" bibliotēka "CuckooChess 1.12", savukārt kods, kas analizē attēlus un pieņem lēmumu, uzrakstīts ar MATLAB. Ja brīvi pārvaldi arābu valodu, tad tieši šeit atradīsi dokumentāciju.

9. Tālvadības “Lego” mašīna ar 5 līmeņu ātrumkārbu

Aizmirsti par bērniem domātajām radiovadāmajām mašīnītēm, lūk, kur ir auto uz NXT 2.0 un EV3 bāzes. Četri ātrumi, atpakaļgaita, stūre, iespēja palielināt un samazināt vilktspēju, priekšgalā kamera, kas pārraida attēlu uz piezīmjdatoru. Starp citu, vilktspēja ir bezmaz kā lokomotīvei – auto ļoti viegli velk malkas klēpi un nostāda uz riteņiem citas, ķibelē nonākušas mašīnas. Tad, kad "Lego" džipi sasniegs savu iespēju galējās robežas kārtējā purvā, mēs zinām, pēc kā skries šo "Lego" šoferi…

10. “Lego” spēlē klavieres

Projekts tiem, kurus nokaitinājuši kaimiņi un radusies vēlme viņus pamocīt automatizēti… Joks! Projekts tiem, kas ir pārliecināti, ka klavieres spēlēt var ikviens – arī būtnes bez dvēseles… Vai tiešām bez dvēseles? Šajā "izstrādājumā" (gluži tāpat kā visos pārējos deviņos aprakstītajos piemēros) to radītāji pilnīgi noteikti ir ieguldījuši daļu savas dvēseles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!