Foto: Shutterstock
Starpkultūru mācību apmaiņas programmu īstenošanas gaitā 2016./2017. mācību gadā skolas gaitas Latvijā uzsāks vairāki viesskolēni no dažādām pasaules valstīm. Viesskolēni Latvijā ieradīsies, lai adaptētos jaunā vidē, iepazītu jaunu kultūru un tradīcijas, apgūtu latviešu valodu. Lai jauniešu mērķi piepildītos, kā katru gadu, arī šogad, aktīvi tiek meklētas viesģimenes. Patlaban savas viesģimenes gaida 10 skolēni no Taizemes, Belģijas un Vācijas.

Kļūšana par viesģimeni ikvienam sniedz iespēju iepazīt citu kultūru savās mājās, parādīt savas valsts tradīcijas citiem pasaules iedzīvotajiem un dalīties pieredzē un zināšanās, tādējādi veidojot pasauli draudzīgāku. Par viesģimeni var kļūt ikviena ģimene, kuras locekļi ir atvērti starpkultūru pieredzei. Viesģimenes galvenais pienākums ir uztvert viesskolēnu nevis kā ārvalstu viesi, bet kā savas ģimenes locekli, nodrošināt skolēnu ar dzīvesvietu un ēšanu, kā arī censties adaptēt skolēnu savās ikdienas gaitās un ģimenes dzīvē.

Tam, ka kļūšana par viesģimeni ir neatsverama pieredze, piekrīt Didzis Mizis no Ikšķiles, kurš savā ģimenē pērnā gada augustā uzņēma viesskolnieci Alīsiju (Alyssa) no ASV. Kā galvenos ieguvumus no šīs pieredzes viņš min citas kultūras, tradīciju un vērtību iepazīšanu un pieņemšanu, kā arī iespēju pilnveidoties un iegūt plašāku redzesloku.

Viesskolēni Latvijā ieradīsies jau augusta beigās, lai septembrī sāktu skolas gaitas. Vairāk informāciju par viesskolēniem iespējams atrast organizācijas mājaslapā, savukārt, lai kļūtu par viesģimeni, mājaslapā jāaizpilda anketa.

"AFS Latvija" ir bezpeļņas brīvprātīgo organizācija, kas nodrošina starpkultūru mācīšanās iespējas vidusskolēniem vairāk nekā 50 valstīs. Tā pārstāv starptautisko asociāciju "AFS Intercultural Programs". Organizācija darbību Latvijā uzsāka 1990. gadā. 25 gadu laikā ar organizācijas palīdzību mācību apmaiņas programmās uz ārvalstīm devušies vairāk nekā 640 vidusskolēnu, savukārt Latvijā no citām valstīm uzņemti ap 860 jauniešu. AFS vispasaules tīklā ir vairāk nekā 60 partnervalstu.

Tāpat vasaras izskaņā jauniešu organizācijas "Youth For Understanding" programmas īstenošanas gaitā Latvijā ieradīsies apmaiņas skolēni no dažādām pasaules valstīm. "Šobrīd aicinām atsaukties ģimenes, kas labprāt savās mājās uz vienu mācību gadu uzņemtu apmaiņas skolnieci no Somijas vai Vācijas, aicina organizācija.

Visi apmaiņas skolēni, kuri izvēlējušies braukt uz Latviju sava apmaiņas gada ietvaros, ir aktīvi jaunieši, kuri vēlas uzzināt vairāk par Latviju, apgūt latviešu valodu un papildu interesi izrāda tieši par mūsu zemes vēsturi, par mūsu kultūru, īpaši tautiskajām dejām.

"Youth For Understanding" jeb latviešu valodā "Jaunatne par saprašanos" ir viena no lielākajām skolēnu apmaiņas programmām visā pasaulē, kas sniedz iespēju vidusskolēniem vienu mācību gadu pavadīt kādā no pasaules valstīm, dzīvojot vietējā ģimenē un apmeklējot vietējo skolu, šādā veidā arī vistiešāk iepazīstot viesvalsts ikdienu, tradīcijas un kultūru. Ik gadu YFU organizētajās programmās piedalās vairāk nekā 4500 skolēni visā pasaulē. YFU birojs Latvijā darbojas jau kopš 1991. gada kā nevalstiska, reliģiski un politiski neitrāla mācību apmaiņas programma, kuras darbība balstīta uz brīvprātīgu iesaistīšanos.

Lai kļūtu par viesģimeni, interesenti aicināti sazināties ar YFU Latvija – zvanot 27706596 vai rakstot info@yfu.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!