Foto: Shutterstock
Bērna augšana ir bērna vispārējās veselības spogulis. Latvijā vienam no divtūkstoš bērniem tiek konstatēti augšanas traucējumi, kas iegūti jau kopš dzimšanas, vai parādās laika gaitā. Lai vērstu vecāku uzmanību veselīgai bērna attīstībai, 8. septembrī ģimenes ar bērniem ir aicinātas piedalīties bērnu veselīgai augšanai veltītā pasākumā "Audz liels, stiprs un vesels", kas norisināsies Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā Bērnu laukumā no pulksten 12 līdz pulksten 16 bērni no zīdaiņa vecuma līdz 13 gadu vecumam varēs nosvērties un nomērīties pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas medmāsām un pārliecināties par auguma un svara atbilstību vecumam. Tāpat vecāki varēs uzdot sev interesējošos jautājumus par bērna augšanas procesu un saņemt informatīvos materiālus.

Zīdaiņi līdz 1 gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi, bērni līdz 4 gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi 6 mēnešos, savukārt veseliem bērniem, kas vecāki par 4 gadiem auguma un svara mērījumi jāveic vismaz reizi gadā.

Katra bērna attīstība notiek individuāli, tomēr, ja bērns ir stipri mazāks vai lielāks par saviem vienaudžiem, vai bērna attīstība notiek lēni un augums pastiepjas par mazāk nekā 4 centimetriem gadā pēc 4 gadu vecuma, tas ir rādītājs, ka ieteicams konsultēties ar bērnu endokrinologu.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne norāda: "Pēdējos gados vērojams, ka vecāki aizvien vairāk interesējas par bērna veselīgu augšanu un seko līdzi augšanas mērījumiem, izmantojot www.esaugu.lv augšanas kalkulatoru. Tomēr ne vienmēr bērna veselības stāvokli varam noteikt pēc matemātiskas formulas."

Akciju "Audz liels, stiprs un vesels" organizē Latvijas Pediatru asociācija, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un portāls "Esaugu.lv", kas veltīts bērnu augšanas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!